tisdag 8 november 2011

Rättegång mot pappan med psyksjuk dotter

UPPDATERAT

Förra veckan kom åklagarens stämningsansökan mot honom och nu är det rättegång. Pappan har suttit häktad sedan början av sommaren för grovt bedrägeri och bidragsbrott. Målets nummer i Malmö tingsrätt är B 202-11.

Flickan som tvingades spela psyksjuk i åtta år skaffade sig en pojkvän och blev med barn. Tillsammans lyckades paret rymma och då kunde flickan återta sin mänskliga skepnad, när inte längre pappan fick besöka henne på det hem, där hon befann sig. I början hade han besöksrätt och då återtog hon sin spädbarnsliknande rollgestalt och kissade på sig och kunde inte prata.

Mannen har lurat till sig drygt 2,3 miljoner från Malmö stad och från F-kassan. Hans fru är också psyksjuk och har en dotter, som tar hand om henne. Han själv lämnade landet och utvandrade till Tjeckien när det började bränna under fötter i januari i år. Men han återkom i somras och blev då anhållen och häktad.

Tre läkare och psykologer plus kuratorer från Bup och arbetsterapeuter har under åren haft hand om flickan, men ingen har upptäckt att hon var mycket friskare än hon tvingades spela.

Familjen kommer från ett annat land och det har därför varit svårare att upptäcka spelad sjukdom eftersom det inte finns lätt åtkomliga journaler från barnavårdscentral och andra myndigheter. Något som är ett problem med assistansersättningar och som också har satts i system av människor, som har velat berika sig på andras bekostnad.

I Halland är 14 personer nu åtalade i en assistanshärva, som omfattar flera hundra miljoner kronor.

I Västerås åtalas nu ett par i 40-årsåldern, som har lurat till sig fem miljoner i assistansersättning. Kvinnan sades inte kunna göra någonting, men finns på film där hon obehindrat serverar mat på restaurang.

2 kommentarer:

 1. Denna typ av bidrag skulle villkoras till svenska medborgare. Dessutom till folk som inte har någon som helst anknytning till den vårdade, så blir det inga jävsituationer.

  /Pellerina

  SvaraRadera
 2. Pellerina: Svårt problem för de flesta är svenska medborgare och annars kan man inte få denna hjälp. Utländska medborgare som har permanent uppehållstillstånd (PUT) och är folkbokförda i Sverige har dock i de flesta situationer samma rättigheter och skyldigheter som svenska medborgare.

  Detta innebär det att bli svensk medborgare

  http://www.migrationsverket.se/info/399.html

  Det sista fungerar inte heller när firmor sätter detta i system för att bedraga staten och kommunen på pengar, som har hänt i Halland med Charkas assistans.

  http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1057055-foretagare-anholls-for-grovt-bidragsbrott

  SvaraRadera