lördag 1 oktober 2011

Olaga förföljelse ger fängelse

Från och med i dag finns en lag, som ska skydda människor, som förföljs av andra.

Jag har tidigare skrivit om det här. Det blir olagligt att ens kontakta den som är förföljd. Zinat Pirzadeh är en av de som är glad över detta.

Misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud ska vara straffbart. Straffet ska vara fängelse i högst fyra år.

Den förföljande lider ofta av ett förföljelsesyndrom, vilket innebär att tvångsmässigt förfölja en annan person. Det kan exempelvis handla om en psykiskt störd person, som förföljer en känd person eller en person i sin umgängeskrets. Det kan även röra sig om att kontakta en person i sådan omfattning via telefon, brev eller e-post att det uppfattas som trakasserande.

Enligt en amerikansk undersökning hade åtta procent av alla kvinnor och två procent av alla män någon gång varit utsatt för detta slag av trakasseri. Undersökningar gjorda i USA och Storbritannien visar att förövarna vanligen är män och offren vanligen är kvinnor.

Enligt Brottsförebyggande rådet har mer än 600 000 personer i Sverige i åldern 18–79 år någon gång blivit utsatta för stalking.

I facklitteraturen skiljer man mellan tre olika fall av syndromet:
Beteendet riktar sig mot personer i nuvarande eller tidigare umgängeskrets, till exempel tidigare förhållanden.
Beteendet riktar sig mot personer som för vederbörande är okända.
Beteendet riktar sig mot kändisar.

Ett problem var att stalkaren ofta höll sig inom ramen för vad som är lagligt för till exempel olaga hot. Om det handlade om mejl kunde texten i sig uppfattas som trevlig, men den hotande undertonen fanns där. Vårt allt öppnare samhälle har underlättat för stalkare, men detta ska nu inte längre kunna ske, genom den nya lagen.

Det är vanligt att förföljelserna sker på arbetsplatsen, med eller utan koppling till den utsattes yrke. När det har koppling till yrket kan det till exempel gälla anställda inom rättsväsendet eller företagsledare. Arbetsplatsen kan vara central och därmed blir det också en säkerhets- och arbetsmiljöfråga för företaget.

Ofta räcker det med att en säkerhetschef eller en polis tar kontakt med den förföljande, nio av tio slutar då upp med detta. Den tionde går in i ett beroendeförhållande, stalkingen blir viktigare än att denne begår brott.

Shania Twain, sångerska, är den senaste kändisen, som har råkat ut för en 51-årig fd läkare, mentalt störd, som har skickat henne massor med kärleksbrev, foton och velat träffa henne. Han säger sig nu vara förskräckt över att den som han älskar är rädd för honom. Han ser ut som en riktig galning i teckningen från rättegången.

Sångerskan ville inte att detta skulle gå till rättegång, men allt ställdes på sin spets sommaren 2009, när läkaren satt i sin bil och i en båt nära hennes sommarstuga. Han dök också upp på begravningen av hennes mormor det året.

2 kommentarer:

  1. Mycket bra att det blir fängelse då de som förföljer sätter den förföljde i ett slags fängelse.
    Visst kan någon vecka efter ett hastigt separerande få accepteras från den lämnade, om vad felet var, men inte med hot och trakasserier.

    SvaraRadera
  2. I-hs: Ofta tänker man på en kvinna som förföljs av en man, men motsatsen förekommer också....och mellan samma kön.

    SvaraRadera