måndag 31 oktober 2011

Fusk för en miljard

Det är uppskattningen av summan av de bedrägerier, som görs mot bidragsersättningen i landet. Hitills har f-kassan och andra myndigheter varit naiva.

Ofta är det utländska medborgare, som har lättare att få ersättningen genom att det är svårt att få tag i läkarintyg och sjukhusjournaler bakåt i tiden från utlandet.

I Karlskrona ska snart 15-20 personer åtalas för sådana bidragsbrott. I Halland är det ett assistansföretag, som har satt detta i system. Åtalet omfattar 400 miljoner kronor. I Malmö är det en pappa, som har tvingat sin dotter och eventuellt också sin fru att spela psykiskt sjuka (åtal väntas i morgon tisdag).

På Gotland var det en man, som satte allt i system tillsammans med en läkare, som lämnade falskt läkarintyg. Här är denne 47-åring, som avslöjades av dessa bilder.

Fallet i Karlskrona, rör sig om tre personer som har fått över en halv miljon kronor i månaden för att bekosta personliga assistenter. Systemet gör att personerna själva får bestämma vilka de vill ha anställda och de privata assistansföretagen har ibland satt detta i system.

Det allmänt godtrogna sättet gör att också läkare och rehabiliteringspersonal kan luras tillsammans med tjänstemän och beslutsfattare. I värsta fall är den uppskattade miljarden toppen på ett isberg.

3 kommentarer:

 1. Tja, all erfarenhet visar att allt som över huvud taget kan missbrukas också kommer att missbrukas - alkohol, makt, bilar etc. Så vem kan vara överraskad av att det förekommer bidragsfusk? Detta har för övrigt varit känt länge. När det gäller olika typer av sjukersättningar kan för övrigt gränsen mellan "fusk" och "ärligt uttag" vara lite flytande. Läkare och rehabiliteringspersonal kan för övrigt ofta hamna i en besvärlig situation där det är svårt att säga nej till en person som kanske faktiskt har vissa krämpor men som ger en överdriven beskrivning av dessa. //Bonnläppan

  SvaraRadera
 2. Enligt den svenska statsbudgeten http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/175541
  Går ca 30 miljarder kronor av våra skatteintäkter till internationellt bistånd.
  LIKA MYCKET ALLTSÅ 30 MILJARDER KRONOR GÅR TILL ASSISTANSERSÄTTNING!
  DN i dag: ”I många av fallen runt om i landet handlar det om personer med utländsk bakgrund. Förklaringen till det sägs vara att bristen på svenska sjukhusjournaler gör det lättare att påstå eller överdriva en skada eller sjukdom.”
  Precis på samma sätt (?) som personer med utländsk bakgrund utan klargjord identitet aldrig behöver visa sin bakgrund, oavsett om det gäller tidigare kriminalitet eller eventuella ekonomiska tillgångar i hemlandet?

  Ingen reaktion som vanligt?

  SvaraRadera
 3. Så det man kan lära sig är att Utländska personer är smartare än Svenskar eftersom inga svenskar kommer på att göra samma sak.

  Sen ska man inte glömma att F-Kassan uppskattar siffror på en miljard.
  Senast man uppskattade fusk siffror så rörde det sig om vård av barn bidragen.
  Och nu visar det sig att systemet för att granska det kostar mer än vad fuskat varit.

  Så F-Kassans uppskattningar är inte direkt pålitliga, de som bestämmer tjänar pengar på att ropa efter vargen.

  SvaraRadera