fredag 3 juni 2011

Vill vi inte ha demokrati?

Det vill åtminstone inte en fjärdedel av ungdomarna enligt en undersökning. Är det verkligen sant?

De kan tänka sig att sälja sin röst för en mindre summa pengar eller de tycker att en stark ledare vore bra, som inte behöver bry sig om demokrati.

Kanske speglar detta den frustration, som finns i landet efter att det starka välde, som socialdemokraterna stod för har fallit samman. Vår siste sossediktator var Göran Persson. Alla hukade inför honom, både partikamrater och pressen.

De hängde vid hans läppar och han fick uttala sig i medierna åtminstone varje vecka utan att bli särskilt ifrågasatt.

Hela det Sverige, som byggdes på 1900-talet håller på att gå i graven. Det knakar och brakar också runt vår äldsta institution kungahuset. Vår statschef chikaneras av journalistkåren och förföljs, hånas och trakasseras dag ut och dag in på löpsedlar och i vår television.

Detta pågår med hjälp från Serbien och de icke-svenska element, som vill att vårt land ska tas över av något annat. Inte med hjälp av krig utan genom infiltration. Vänstern har aldrig varit särskilt för det svenska, utan sett andra stater och -ismer som bättre.

Ungdomarna är uppvuxna med ett stor och stark stat, med en nation, som var uppbyggd av organisationer, fackliga och statliga. Socialdemokraternas stora fiende var länge kommunismen och de var en garant för att vi inte skulle tas över av Sovjet.

Allt detta är raserat nu, inklusive Sovjet, och ungdomarnas egen framtid ser osäker ut. Inte undra på att de längtar efter stabilitet. Vilken sort som helst.

9 kommentarer:

  1. Det är bra att detta diskuteras eftersom oroligheterna i Afrika samt den opålitliga politiken i Sverige kommer ändra synen på demokrati i samhället. Jag måste erkänna att jag är en av de som skulle kunna tänka sig en värld utan demokrati just för att synen på politik och politiska parti är så låg att en störe andel av det unga folket kan tänka sig att bli mutade för att rösta på ett parti. Jag skäms för att ha sånna tankar för när jag kollar tillbaka i historien av demokrati så ser jag hur otacksam denna syn är. Men eftersom synen på olika saker förändras så ska man kolla framåt och inte så mycket bakåt och då håller jag fast vid min åsikt. Det som jag vill komma till är att systemet måste ändras, om inte till diktatur, så åtminstone så att ungdomarna kan se det positiva med demokrati. I skolan måste man ta upp ideologin och diskutera varför det bör vara kvar och kanske till och med kritisera det lite för jag kan känna mig hjärntvättat ibland. Som det ser ut idag får man inte kritisera demokrati utan att bli kallad kommunist eller fascist. För att det ska blomstra måste en idé kunna bli kritiserad och det är det demokratin måste bli. Den måste bli sedd genom mer opartiska ögon.

    SvaraRadera
  2. mindylou: Jag förstår vad du menar... själv har jag heller inget större förtroende för politiker. Min tanke blev att är det inte så politiker gör? De lovar och lovar inför valet.. alla ska få mer pengar, men sedan hur det blir sen är det inte så noga med. Demokrati = folkstyre har vi väl aldrig haft. Vi har representativ demokrati, dvs vart fjärde år får vi välja våra representanter.

    Själv skulle jag vilja kunna rösta via internet. Varför skulle inte det gå när det går att deklarera via internet? Det där med rösthemligheten att den skulle gå förlorad tycker jag är nys. Det går väl att ordna. Och lite oftare än vart fjärde år vore det kul att få uttrycka sin mening.

    SvaraRadera
  3. Jag är relativt ung, närmare bestämt 24. Någon diktatur vill jag sannerligen inte ha, inte till något pris. Men jag tror att vi bör göra oss av med dagens fossiliserade partisystem, som i realiteten är ett tomt skal som står kvar därför att det stöttas på konstlad väg, genom mediamonopolism, journalistik, parti- och presstöd. Och förstås genom att inga andra än politiska partier har rätt att bedriva politik.

    Demokrati kan över huvud taget inte vara någonting vi överlåter till en kår av professionella yrkesutövare. Redan Aristoteles visste att demokrati är deltagande demokrati, när vanligt folk har och utövar makten. Valdemokrati å andra sidan är det samma som aristokrati.

    Det talas så otroligt mycket om demokrati, men ordet har blivit en kliché. I våra vardagliga liv, i förhållande till myndigheter och arbetsgivare så är vi närmast slavar som förväntas lyda och aldrig ifrågasätta.

    Jag upplever inte att jag är en medlem i min kommun på samma villkor som politiker och tjänstemän. Jag upplever att det finns en tydlig maktrelation, där jag är underordnad. Det är inte demokratiskt.

    Samma sak fast ännu värre på arbetsplatserna. Där är jag närmast helt maktlös. Kapitalisten sätter upp målen, chefen gör order och vi som jobbar lyder. Halva vår vakna tid lever vi alltså i en renodlad diktatur där andra har makten att befalla över våra kroppar, hur kan detta vara förenligt med ett demokratiskt samhälle?

    Vad är en demokrati som nästan helt saknar förankring i den vardag där människorna trots allt befinner sig?

    Kan demokrati verkligen vara lika med en symbolisk ritual som tar plats vart fjärde år? En sådan "demokrati" syftar snarare till att ge folklig legitimitet åt makthavarna. "All makt utgår från folket" lyder grundlagens första paragraf. Det är träffande. Makten går från folket ut, men vart går den hän? Inte tillbaka till folket i alla fall. "Demokratin" är då ett fiffigt sätt att suga ut makten från folket.


    Riktig demokrati måste innebära att vi, folket underifrån utövar makt som trycker undan den makt som utövas av eliterna ovan (stater, chefer, kapitalister osv).

    Demokrati handlar inte om formella procedurer, det handlar om makt i vardagen och över samhället.

    SvaraRadera
  4. RedViper: Klokt sagt. Jag tänker att det beror på hur man ser det... hur vi uppfattar oss själva... makten över våra kroppar? Nä det har vi nog själva egentligen. Jag tror att det enbart gäller att inse det.

    Om du tror att du kan göra vad du vill så är det lättare att göra det. Och egentligen handlar det om att ge till andra det du själv vill att dom ska ge till dej. Livet är rätt enkelt, men det är svårt att komma på det.

    Eller också kan man se det som svårt. Det beror på. Själv tycker jag att din ålder var mycket svårare att leva igenom än den jag numera befinner mig i, så där 41 år äldre än du själv verkar vara. Min inställning har förändrats och jag har skådat genom mycket. Mest inuti mig själv.

    Den där maktpyramiden är det yttre skalet. Den gäller inte egentligen. Jag känner mig som elit. I min vardag har jag makt.

    SvaraRadera
  5. Unga svenskar tycker om att Sverige skall vara odemokratiskt och styras av en diktatorisk ledare. SKRÄMMANDE!

    I Tunisien, Egypten, Jemen, Libyen, Syrien och inte att glömma Iran, kämpar och dör den unga generationen för rösträtt och demokrati.
    Nu undrar jag vilka av dessa ”Mer än var fjärde ung svenskar..”är och om de stödjer det så kallade arabiska våren, men vill ha en diktatorisk Sverige?

    SvaraRadera
  6. Jag har levt i ett land som hade en ledare, som folket tyckte om. Min bakgrund skiljer sig ifrån andra som levt och vuxit upp i Sverige. På ett sätt är det bortskämt av dagens ungdomar, men också förtåeligt iom att allt handlar om inkomst, facebook, iphones, okultiverade ändamål och smak. Men det är också så att människor ifrån mitt hemland har blivit förslappade och bryr sig inte så mycket om när liknande händelser sker runt om i världen. Dom har blivit lika bortskämda. Mestadels är såna här. Inte alla.

    Jag tror att ledare i ett samhälle borde vara egendomslösa och omutbara. Som en slags munkorder som inte vinner något men kompromisslöst framhäver ärlighet och framskridanden inom vetenskap och andlighet. Varifrån vi skulle få ett mer kärleksfullt samhälle. För vilka politiker idag pratar om kärlek? Det är kostymer i skokartonger inut i byggnader. Politiker tjänar för mycket, det är också fel att politiken har personifierats. Det är fel att politiker lever som andra gör.

    Det är min mening. Politiken är fel som den ser ut idag. Men det är ekonomin som stör grunderna i demokratin - samt bristen på andlighet och ett högre sammanhang eller en högre känsla för varandra.

    Den demokratin som finns idag är inte allas demokrati, den demokrati som finns imorgon är inte allas heller. Vi är så beroende av att ha en universiell lösning på allt ifrån biltillverkning till samhällssystem. Naturen har mycket variationer av ekologiska system - vi borde respektera att människans samhälle kommer se olika ut i olika områden och inte slå ihjäl varandra.

    Men tillbaks till ungdomarna. Dom kanske kommer välkomna den nya världsordningen? Hellre ofrihet och fördummning sålänge man har jobb och kan dricka på helgen och ha råd till kläder och nya prylar?


    Friheten hittar man i sig själv först. Det är dock svårt ibland att se på människor som lagt band om sig själva. Men man måste tro och våga, vara sig själv och hålla sig där i vått och torrt.

    Ha en fin dag allesamman!

    SvaraRadera
  7. @ MindyLou: - "Det som jag vill komma till är att systemet måste ändras, om inte till diktatur, så åtminstone så att ungdomarna kan se det positiva med demokrati."
    Tydligen har du inte levt längre nog att känna till det vanliga med att en del politiker säljer sina röster till särintressen.

    Det är ju väljarna som skall se till att demokratiska systemet är frisk genom att välja BORT politiker säljer sina röster till särintressen.

    "Som det ser ut idag får man inte kritisera demokrati utan att bli kallad kommunist eller fascist." Denna inställning åsikt skall man inte bry sig om.
    Kan man kritisera demokrati så det är bevis att systemet är sjukt, då skall man KRITISERA för att ändra på felet.

    Ditt resonemang "För att det ska blomstra måste en idé kunna bli kritiserad och det är det demokratin måste bli. Den måste bli sedd genom mer opartiska ögon." är helt korrekt!

    Tänkte vädra en tanke:
    Mer än var fjärde ung svensk tycker om att Sverige skall vara odemokratiskt och styras av en diktatorisk ledare.

    Mer än var fjärde ung svensk har sina rätter i ett arabiskt land som har eller hade diktatur.
    I den arabiska kulturen det är normalt att se upp till en stark ledare.

    Nu kategoriserar alla mig som xenofob/rasist!

    SvaraRadera
  8. Demokrati är nödvändigt endast i ett samhälle med idioter.

    Förklaring:
    I ett effektivt ordnat samhälle som styrs av intellektuella människor tar de människor som anser sig "fit" att styra de element som är nödvändiga för att samhället ska fungera.

    Att t.ex ha röstning om kärnkraft där 99,9999% inte ens vet skillnaden mellan U-235 och U-238 än mindre förstår hur man ska räkna ut en effekttimme på ett vanligt bilbatteri är bara något som går att göra i ett samhälle med kompletta idioter. Och det tråkiga här är ju att idioterna inte förstår att avsäga sig rätten att tycka om något de inte förstår. Men man ska ha RÄTT att tycka inte ta ANSVARET att GÖRA.

    Det bästa är detta: När man ska rösta ska man stå i ett bås. Jag frågade varför? För att man ska kunna rösta hemligt. Vänta nu... vi har en demokrati där man inte kan stå för sina åsikter?

    Fy fan. GUD - När kommer Armageddon? Gör OM och Gör RÄTT för helvete...

    SvaraRadera
  9. Här kommer ett förslag på röstningssystem:

    1. Kan man inte stå för sin åsikt ska man inte rösta. Det är vad jag kallar ynkligt.

    2. På röstsedeln finns 10 frågor om ekonomi, samhällsstruktur, världen m.m. Har man fler än två fel så stryks rösten pga av "sinnesförvirring". Man vet tydligen inte vad man gör där.

    3. Hela regeringens arbete finns på internet. Alla politikers agenda kan följas LIVE.

    SvaraRadera