måndag 20 juni 2011

Det stalinistiska Grekland

Så som Sovjet fungerade under Stalin så har nu Grekland fungerat med EU:s goda minne sedan inträdet i början av 80-talet.

Jo jag har länge tyckt att femårsplaner i Sovjet och EU:s ibland huvudlösa planering har liknat vartannat. De två stora politiska partierna i Grekland har fördelat EU-bidrag till offentliga institutioner, företag och jordbruket så att det har gynnat partierna och deras medlemmar.

Det är helt i Stalins anda, för att kontrollera, inte utveckla. Detta säger John Yfantopoulos, som är nationalekonom, professor i hälsoekonomi, ordförande i Nationella centret för sociala undersökningar samt rådgivare till EU under den nuvarande krisen.

Tanken kring EU har nog varit god, med ett tätare band mellan Tyskland och Frankrike, så att inte dessa länder skulle kunna gå i krig mot varandra igen. Men att knyta in fler och fler länder i snabb takt gör ingen särskilt glad.

Och Grekland står nu inför konkurs. De måste besluta om nedskärningar på hundratals miljoner kronor för att överhuvdtaget få låna mer pengar av EU.

Grekland kan orsaka att hela EU kapsejsar. Och det är egentligen inte Greklands fel, men ett mastodontprojekt, som EU skulle aldrig ha låtit Grekland byta ut sin valuta mot euron.

Ett land som fungerar så att man måste betala extra i alla sammanhang fast till exempel läkare och präster är betalda av staten. En befolkning som alltid tar allt de kan komma åt i mutor och ersättningar plus går i pension i genomsnitt vid 48 års ålder. Det är inte ett seriöst land.

Men nu står EU där med halsen tvättad och Grekland hängande löst och EU måste fixa situationen. Grekland, som borde vara ett av de länder, där det är enklast att bo och leva.

Sätt tumskruvar på dom nu! Annars är hela EU i fara. Låneberget i Grekland uppgår till 340 miljarder euro. Och tredje AP-fonden har lånat ut pengar till Grekland. Ajajaj.

6 kommentarer:

 1. Jag har förslag på en sida som Du kanske skulle kunna ha nytta av, som länk t ex:

  http://www.politometern.se/om/Eurokrisen/

  Men eftersom jag saknar "den rätta attityden" lär Du väl cencurera bort även detta från Din "dagbok"...?

  SvaraRadera
 2. arne-draken: väldigt vad du var sur och trist i dag då... här skickas en kram till dig! Det är midsommar i dag dessutom! Ljusaste dagen på året.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Har du någon källa på detta med genomsnittlig pensionsålder (48 år)? Är det verkligen sant?

  SvaraRadera
 4. Conny: Här har du lite siffror...

  http://www.ot.fi/Story/?linkID=112294

  SvaraRadera
 5. Och källan är nationalekononomen som uttalar sig i det jag skrev där uppe, John Yfantopoulus. Här kan du läsa vad han säger:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13198606.ab

  Det är samma artikel du kommer till om du trycker på de blå bokstäverna där uppe: Sovjet fungerade under Stalin

  Jag brukar skriva så att källorna till det jag skriver om gömmer sig bakom de blå bokstäverna, men det är inte så många som orkar trycka på dessa har jag märkt.

  SvaraRadera