måndag 14 december 2009

Fittja moské vill ha böneutrop

Fittja moské, som har den högsta minareten i Västeuropa, vill ha böneutrop på fredagar. Jag skrattade en smula när jag hörde den nyheten alldeles nyss på lokalnyheterna på TV.

Att ansöka om böneutrop måste ses som ett test av välviljan mot denna religion i dessa tider, när också SVT och TV4 har sänt kritiska program om nikaben och om församlingarna, som har direktkontakt med den svenska regeringen och riksdagen.

Böneutrop förekommer inte i Europa vad jag vet och att ropa ut bönen fem gånger om dagen (även om det bara är fredagar) från det höga minarettornet i Fittja - det är 32,5 meter högt - borde reta åtminstone någon i grannskapet.

Ja vad ska man säga om detta?

I Kungsmarken i Karlskrona så försäkrade imamen Abboud Sleiman att minareten vid deras moské inte ska användas till böneutrop. Det är förbjudet och i den muslimska religionen ingår att inte störa grannarna, menade han.

Den muslimska religionen i Fittja är tydligen inte likadan.

I det här fallet är det miljölagstiftningen som är avgörande. Då gäller att man ska förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

8 kommentarer:

 1. Det är inte mycket skillnad på islam och islamism. Det är dags att inse det. Muslimerna vill införa sina religiösa Sharialagar överallt. Det är dags att diskutera öppet hur långt vi är beredda att gå. Det finns djupa konflikter mellan islam och vårt samhälles värderingar. Inte minst när det gäller synen på mäns och kvinnors frihet att leva som de vill, men också på demokrati överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 2. Jo jag tror du har rätt Catweazle. Just den här församlingen hade 1 500 församlingsmedlemmar när moskén var färdigbyggd för fyra år sedan. Men det ser ut som om de skickas fram som ett slags pilotprojekt.

  SvaraRadera
 3. Minareten måste vara tyst. Mår illa när jag hör böneutrop. Det är ett störande ljud. Fult är det också. Klart det är en test. För övrgit finns det redan sharia-lagar i Malmö. Som tillämpas vid sidan om våra lagar. Ska vi gå tillbaka till öknen eller ska vi gå framåt?

  SvaraRadera
 4. Ja då är det en miljöolägenhet om du mår illa Helena parnassen. Det är absolut inte lika vackert som kyrkklockor. Även om jag inte skulle vilja bo bredvid en sådan, som min gammelfaster gjorde hela sitt liv. Först som prästdotter och sedan vid Engelbrektskyrkan i Stockholm. Men hon älskade klockklangen för den betydde bara bra saker för henne.

  Men de lär också ropa ut sin trosbekännelse om Allah, alltså denne gud, som anses vara bäst och störst och finast i hela världen. Det är stötande för alla andra religioner, som ju också ska få finnas. Själv tror jag inte på något mer än vår inre förmåga att utvecklas hela livet som människor om vi inte sluter oss utan fortsätter att ha öppna själar och lyssna inåt.

  SvaraRadera
 5. Lyssna och ta in mer är också min melodi. Men dessa religioner är redan färdiga och man ska lyda makten och hålla käft. Det finns inget fint i det. Bara makt och hat. Kyrkklockor kan jag förlika mig med eftersom det tillhör vårt arv. Men att helt plötsligt behöva förhålla sig till detta gnällande till förmån för Allah ställer jag inte upp på. Jag sticker till mars om dom får hållas!

  SvaraRadera
 6. Okej! Du har rätt i att det är stelnad uppenbarelse. För att man förr i tiden trodde att bara en del människor kunde få kontakt med högre makter. Alltså det kan vi var och en av oss. Om vi nu tycker att det är viktigt. Tyvärr har en stor del av mänskligheten inte kommit till den insikten. Vi är alla profeter (om vi vill). Medan islam tror att Mohammed var den siste. Så idiotiskt. Hur gick det? Fick du någon karta att ladda hem?

  SvaraRadera
 7. Jo, bønneudråb forekomme mange steder. For eksempel kæmper indbygger i Rendsburg og Hamborg i øjeblikket for at slippe. Deres lejligheder og huse mister 20 % i værdi.

  http://www.abendblatt.de/hamburg/kommunales/article1291766/Vor-dem-Gebetsruf-kommt-der-Laermschutz.html

  http://www.welt.de/politik/deutschland/article5426279/Rendsburg-will-Muezzin-zum-Schweigen-bringen.html

  SvaraRadera
 8. Rendsburg och Hamburg? Men de har inte böneutrop, som jag förstod det utan i Hamburg funderar församlingen på det och i Rendsburg så finns det protester och lärmschutz går före. Alltså att oljudet blir större än det annars är på gatorna av trafik och dylikt och ingriper oljudskyddet.

  Verkar tyskt och bra.

  Men det kanske är en trend då, att det ska vara böneutrop nu också. Inte bara minareter?

  SvaraRadera