onsdag 2 september 2009

Fler blir psykiskt sjuka än dör i svininfluensa



Av 100 000 personer i Sverige så insjuknar varje år mellan 10-20 personer i en psykos. Det finns både långa och korta psykoser. Tex en ammningspsykos kan vara kort och behöver aldrig mer komma tillbaka. Omkring 400 000 svenskar söker varje år psykiatrisk vård.

Alla människor kan utveckla en psykos under stor belastning, hög stress, sömnbrist eller en krissituation. Den kan bero på en chockartad upplevelse, drogpåverkan eller problem med att bli vuxen. Det kan också finnas en ärftlig komponent.

För att en psykos ska utvecklas till schizofreni krävs att den varar minst ett halvår. Så det konststuderanden Anna Odell råkade ut för 1995 var antagligen någon slags psykos, men vad den berodde på har vi inte fått veta.

Eftersom Anna Odell då var en ung vuxen och sedan dess inte har råkat ut för något mer, så var det antagligen en påfrestning av något slag i hennes liv, som gjorde att hon ställde sig där på bron och ville ta livet av sig.

Som sagt alla människor kan råka ut för psykoser och det är vanligare i krig, som är en extrem situation på alla sätt. Då människor förväntas att bryta mot sitt vanliga inre samvete och betrakta andra människor som icke-varelser, som det är tillåtet att döda. Omkring hälften av patienterna vid Karsudden i Katrineholm är flyktingar, som har krigspsykoser.

Margareta Alderin är en författare, som har beskrivit sin egen väg över gränsen till en psykos och hur hon tog sig tillbaka igen. Utan mediciner eller psykvård.

Hennes bok heter Upptäckten och beskriver hur hon får vara i fred med sina föreställningar. Ingen skrämmer henne över gränsen genom att säga att hon är galen, utan hon tillåts vara den hon är.

Hennes psykos kan beskrivas som när en kräfta byter skal. Hon behövde gå vidare och utvecklas till mer människa och detta var en väg att göra detta.

Margareta Alderin har ett fyrstegsprogram för att ta hand om andra människor, som har råkat in i detta tillstånd och hon har försökt att etablera detta också i den vanliga psykiatriska sjukvården. Dock utan att lyckas än så länge. Hennes program fungerar inte, när människor går på medicin, för dessa preparat stoppar upp den själsliga utvecklingen.

Män konsumerar mer psykiatrisk slutenvård än kvinnor. Förutom bland tonåringar och unga vuxna. Kvinnor använder mer psykiatrisk öppenvård. Kvinnor äter mer antidepressiva, lugnande och sömnmedel än män.

Lågutbildade har högre konsumtion än högutbildade av psykiatrisk vård.


2 kommentarer:

  1. Varsågod... Margareta Alderins bok Upptäckten är utgiven på Sivart Förlag där också jag har fått mina båda böcker utgivna.

    SvaraRadera