lördag 13 april 2013

Politik är inte religion

I hundratals år har vi försökt att bli av med religioner i det här landet. Vi lyckades till slut vid sekelskiftet att slippa statskyrkan. Våra politiker har aldrig uttryckt att de har en religiös identitet som behöver försvaras när de är politiker.

Politiker är helt enkelt något annat. Det handlar om att stå på jorden på förnuftets grund och ta hand om våra kroppar och dess behov, att lagstifta så att medborgarna i landet har det så bra som det är möjligt. Vi har lyckats ganska väl i vårt land med detta fast det nu knakar i fogarna.

En del medborgare i vårt land pratar om sin religiösa identitet, som de absolut inte kan ta avstånd från utan måste sätta framför eller jämsides med sin politiska hemvist. Mustafa Al-Sayed Issa är sist ut i debatten. Han är ordförande för Sveriges unga muslimer och ser sig själv tydligen som påläggskalv i politiken.

"För att komma in i topp-politiken som ung muslim måste du göra dig av med din muslimska identitet, som för evigt är dömd för kvinnoförtryck, homofobi, terror och antisemitism." Så skriver han. Det är absolut rätt uppfattat. Detsamma gäller alla religioner. Det går inte att ha en religiös identitet och samtidigt vara politiker. 

Då har man inte begripit vad det är att fungera i ett demokratiskt samhälle av sekulariserad sort. Det land vi befinner oss i som kallas Sverige. Vi har inte katolska, protestantiska, judiska, buddistiska eller hinduiska politiker heller i Sverige. Religion är något annat. Och det är absolut inte en identitet. Inte något som går så djupt att det tar över allt annat i en person.

Den som tycker att religion är dennes identitet borde nog ägna sig åt denna religion och inte åt något annat. I vårt land är de flesta inte särskilt religiösa, vilket beror av att vi har gått igenom flera hundra år av upplysning och vetenskap. Vi grundar vårt sätt att leva på förnuft inte på tron på gudar. Och politik är konsten att ordna till en stat.

Det handlar om alla de åtgärder och handlingar som hör till det allmänna livet och handlar om kommuner, stater och det mellanstatliga. De handlar om statlig verksamhet och organisation. Det handlar inte om religion som är något individen utövar. En tro är något som finns inom varje människa och som den är fri att hysa i vårt land. Men det betyder inte att detta ska tryckas på medborgarna genom allmänna åtgärder.

Som människa kan man ha en heterosexuell eller homosexuell identitet. Det är något man föds med. Men ingen människa föds som religiös. Det är inte en identitet. En människa föds med en kropp, som har vissa egenskaper, olika färger på huden, olika dna. Det är en identitet. Men inte den religion som hon eller han eventuellt ansluter sig till eller blir ansluten till av sina föräldrar.

En människa har kropp och själ, men inte någon Gud, Allah eller Oden inbyggd. Det är en intellektuell, mental, tankemässig konstruktion som en del ansluter sig till för att få svar på de utomvärdsliga existentiella frågor, som också upptar människor. Men det har inte något med en människas identitet att göra.

Politik i ett demokratiskt samhälle är helt enkelt något annat än religion. Också Stefan Löfven har nu sagt att Omar Mustafa inte kan vara ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i socialdemokraternas partistyrelse. Det är ännu ett uttalande som visar att religion och politik inte är samma sak.

1 kommentar:

  1. Jag funderade på det meddetsamma lynchtåget gick mot Mustafa, ett parti som har verkat för ateism och drivit på en separation mellan stat och kyrka varför omfamnar de islam på det sättet? Är man ateist så gäller väl det alla religioner och inte bara kristendomen.

    SvaraRadera