torsdag 4 april 2013

Han har förskingrat våra licenspengar

UPPDATERAT
Nu ska han framträda i TV-programmet Skavlan i morgon fredag och berätta om det. Är inte det lite märkligt? Visserligen har han skrivit en bok om det hela och ska berätta om sitt spelmissbruk, men kan fler påräkna att få uppträda hos Skavlan när de har förskingrat för statliga bolag? De som har tagit våra pengar?

Mannen i fråga heter Vladislav Savic och han dömdes till skyddstillsyn för att ha försnillat några hundratusen och skulle få vård. Grov förskingring. En snäll dom. Det verkar som han har skrivit om sig själv sedan han blev avslöjad för ett och ett halvt år sedan för här kommer boken strax. Han fick domen i slutet på förra året.

Han behöver väl tjäna pengar och de tjugo åren som betrodd medarbetare och korrespondent på Sveriges Radio räcker väl inte så långt, men för mig ger det en smula konstiga vibbar att han uppträder i nöjesprogrammet och pratshowen Skavlan. 

Och han verkar vilja skylla ifrån sig på staten, som han menar kör med dubbelmoral. Ingen sjukdomsinsikt alls. Skulle han inte få vård? Kanske tycker han det är Sveriges Radios fel som var så godtroget som bolag att han kunde förskingra? Som gav honom möjligheten? Vem vet. Det ser fortfarande ut som om han är anställd på Sveriges Radio fast han fick sparken.

Jag hoppas verkligen att jag har totalt fel och att hans framträdande blir en väckarklocka för oss alla. Att Skavlan verkligen får oss att fatta hur det är att vara i speldjävulens våld och inte komma loss. Att vi förstår och inser att detta är en sjukdom och att ingen bot finns. Eller ännu bättre: att han är botad och nu ska hjälpa alla andra som drabbas. Att han ska åstadkomma något stort i världen och att han äntligen har hittat sin mening med livet.

Här har jag tidigare skrivit om detta. Han är inte längre folkbokförd i Sverige. Jo tänka sig i dag är han det (6.4) i Stockholm.

6.4.2013
Här kan ni se Skavlan från i går. Vladislav Savic beskriver det som att både jobbet på Sveriges Radio och spelandet var en flykt, men vi får aldrig veta varifrån denna flykt företogs. Men han säger att han bearbetade aldrig det som hände i jobbet. Spelandet var ett belöningssystem eftersom han vann också. Ända tills 2011 så spelade han med egna pengar. Från ungefär 2004 var spelandet en flykt säger han. Och också jobbet. Det medförde lögner för att spelande är skambelagt. År 2007 var han tvungen att berätta för familjen och belåna bostadsrätten.

Han kunde spela bort 6-700 000 i en period. Och då ville han ta tillbaka det han hade förlorat. Varför sökte han inte hjälp? Han blev Atenkorrespondent 2011 och då jobbade han 18-20 timmar per dygn. När familjen på fyra personer kom på semester ville han att de skulle ha det bra så då tog han av Sveriges Radios pengar. Han trodde han kunde kvitta detta sedan. Men han blev upptäckt och hemkallad. På Arlanda visste han inte vad han skulle göra. Ta in på hotell och begå självmord?

När han berättar detta får han tårar i ögonen. Bostadsrätten är såld och det blev skilsmässa. Det är bråk om bodelningen med exfrun. Men bara allt är klart ska han betala tillbaka. Han har bott hos andra, hos släkten i Göteborg men nu bor han inte där längre. Han har skrivit boken som terapi och går till terapeut varje vecka. Han vill jobba med frågorna. Det finns omkring 100 000 spelmissbrukare i Sverige och omkring en halv miljon människor drabbas som en följd av detta. Politikerna får in mångmiljonbelopp på spelandet.  Men ingen bryr sig eller talar om detta.

Han får frågan varför han inte fick hjälp från arbetsgivaren Sveriges Radio. Men det finns inget program för detta, säger han. Det finns för alkoholism, sexmissbruk, narkotikamissbruk, men inte för detta säger han. Jag vet att man kan söka hjälp på närmaste vårdcentral om man inser att man mår dåligt. Det finns hjälp att få på Sveriges Radio om man inser att man mår dåligt. Det går att sjukskriva sig. Vad är det för djävul som har drivit honom egentligen? Och vi har det berömda exemplet på sexmissbruk Pontus Enhörning. När missbruket blir ett brott med fällande dom så blir det sparken.
8.4.2013
I Resumé berättar han vidare om vad han tror har orsakat spelmissbruket. Han blev sjukskriven för depression år 2005. Varför gick inte arbetsgivaren på djupet då? Varför gjorde han det inte själv. Han har en bit kvar innan han har rett ut sitt liv tror jag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar