torsdag 25 april 2013

Att störta utför Hjulstabron

Jag har sett flickvännen och mamman Louise Grundberg framträda några gånger under morgonen i nyheterna och berätta om när pojkvännen Rasmus Björk körde i vansinnesfart från polisen i 150 knutar och brakade genom bommen vid Hjulstabron och ned mot brofundamentet (bilen blev totalt hopknycklad) och dog i vattnet. 

Polisen har fått stark kritik för att de lät öppna Hjulstabron. Släkten runt Rasmus Björk tycker naturligtvis att de kunde ha gjort på något annat sätt.

Men varför stannade de inte bilen? Nu säger Louise Grundberg att hon bad dem stanna, att det inte var värt att dö för detta. Och att det sista Rasmus sade var att ifall han dog nu så älskade han både henne och barnet Liam.

Varför är detta som om det var en roadmovie, ett avsnitt ur en film? Och inte absolut allvar och verklighet? Hur tänkte grabbarna i bilen? Enligt vad som har framkommit var de lite småbrottslingar och var påverkade av knark och var i rätten samma dag innan de körde över bron. Ge tusan i att knarka! Eller använda andra droger i samband med bilkörning! Livsfarligt både för dessa och andra. 

Hjulstabron är nattetid upplyst (som var fallet här) och en broöppning syns från långt håll, åtminstone ett par kilometer. Det finns blixtljus på den brosektion som öppnas, strålkastare belyser bron och fyra röda ljussignaler blinkar uppe på bron. Bommen har också varningsljus. Eftersom detta hände vintertid så fanns det inte löv eller annat som skymde. Kanske hägrade bron som om den var rena himmelriket. Trodde de att de skulle flyga rakt över och komma undan?

Rasmus Björk ringde också en kompis och berättade vad som hade hänt. Att de hade tankat bensin i Uppsala utan att betala och att polisen var efter dem. Kompisen fick höra hur omtyckt han var och det var han som tyckte att Rasmus skulle ringa flickvännen.

Det låter som om de båda i bilen var totalt utan spärrar, som om de verkligen hade gett sig iväg på en sista utfärd som skulle sluta illa fast de enligt sig själva var på väg till flickvännen och barnet. Det hela är obegripligt ur mitt perspektiv. Här är minnessidan på Facebook till minne av Rasmus Björk. Och här är minnessidan till minne av Dennis Olsson som också dog då.
30.5.2013
Enligt senaste nytt så har Hjulstabron öppnats fler gånger för att få stopp på bilar. SVT har avslöjat detta och säger att det strider mot polisens paragraf 10 (som handlar om polisens användande av våld). Är det våld att öppna en bro? Det var väl ungdomarna själva som valde att köra igenom bommarna. SVT har mer och mer gått över till att bli anklagande myndighet även på nyhetsplats. Polisen står tydligen inför rätta för journalisterna. En förskjutning i uppdraget som tredje statsmakt.
31.5.2013
Och här är återigen en uppdatering om förhållandena vid Hjulstabron.
4.6.2013
Här har polisen hittat en till öppning av bron och tagit med detta i utredningen. Den gången vände den misstänkte brottslingen och lyckades smita. Den andra öppningen av bron var i mars 2010 med liknande förhållanden som den här gången. Rent årstidsmässigt.
8.4.2014
Polisbefälet, som ville ha bron öppnad, döms till böter på 14 000 kronor för tjänstefel.
18.11.2014
Svea hovrätt dömer likadant som tingsrätten. 

2 kommentarer:

  1. Hur obegripligt situationen än må vara ur ditt perspektiv så är det inte dödsstraff i Sverige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är det inte. Det var valfritt. Du är inte arg på mig utan vill bara få utlopp för någon frustration. Ingen idé att ge sig på budbäraren som jag har sagt ett antal gånger.

      Radera