fredag 17 juni 2011

Vansinnet kan ta plats i en sluten familj

Jag klarar inte att läsa alla redogörelser för vad som hände Abbas Rezai från Afghanistan, när han skulle hälsa på sina blivande svärföräldrar - som han trodde. Och han istället enligt vittnesmål blev torterad med kokande olja, slagen med baseballträ, påkar, knivhuggen och skalperad.

Det är som en berättelse ur Dantes Inferno, de allra djupaste hålorna i helvetet. Denna kulturkollision mellan en medeltidsfamilj, där de äldre ska bestämma (inte bara pappan utan också mamman ingår), står mot att det uppstod en förälskelse mellan ungdomar, som inte fick finnas.

Ett vansinnesscenario utspelas och familjen flyr efter dådet utomlands, men återvänder senare för en sierska har spått dem att det ska gå bra. Att de inte också tog död på sin dotter, som modern hade drogat, berodde på att de enligt uppgift "inte hade tid".

Som sagt jag klarar inte av alla beskrivningar i detalj, men jag förstår ifall den yngste sonen i familjen, som tog på sig dådet och har avtjänat straffet (han var så ung så han fick inte så långt straff) fortfarande har mardrömmar.

Det är som om århundradens ondska hade samlats på ett ställe i denna familj. Kokande olja, baseballträ, påkar, skalpering, knivhuggning är alla sätt att dö på som har funnits i olika världsdelar i olika tider. Meningen med detta dödande var att dra skam och vanära över Abbas Rezais familj.

Tanken slog aldrig dessa människor att de drog vanära och skam över sig själva. Att de var fångna i en slutenhet, som gjorde dem till en kollektiv ondskefull enhet, istället för individer i en familj.

Göta hovrätt ska nu ta ställning till familjens skuld. Här kan ni följa rättegången direkt.

4 kommentarer:

 1. Men grejen med skamkulturen är att de inte dragit någon skam över sig själva. De är hjältar hos dem som de annars skulle skämts för, dvs släktingar och andra som lever kvar i medeltidens skamkultur. Så vad normala människor eller lagar tycker har ingen större betydelse. Det rinner av som vatten på en gås.

  Skamkulturen finns i varierande grad hos de som kommer från MENA-länderna. Konstigt vore annars då man betänker att de vuxit upp med den. Men det tragiska är att vissa här i Sverige inte anser att det alls är något konstigt med den kulturen, de kallar det som en del av "multikulturen" och formar en identitetspolitik av den.

  SvaraRadera
 2. vargiveum: Det här är en konservativ shiamuslimsk familj från Afghanistan, som tyckte att Abbas var en lägre stående varelse, eftersom han inte kom från en lika fin klan, som de gjorde.

  Så i den här familjen har allt det som gör att människor inte kan betrakta varandra som jämlikar tyvärr samlats. Allt elände, som många av människorna på jorden har gått igenom och lämnat bakom sig.

  Detta är ett mycket extremt fall. De kom inte från de sk MENA-länderna, som är Middle East North Africa.

  SvaraRadera
 3. Mår också illa. Abbas såg trevlig ut. Vilka odjur till människor. Hur kan man vilja leva i medeltida mörker. Hur kan man tillåta att hedern går genoms en flickas kön. En flicka som är så lågt stående. Det går inte ihop.

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Helt klart är att den här familjen har lyckats med att förstöra sig själv. Alla mördare tror att de har rätt att göra det de gör. Det behövs ett uppvaknande för att begripa att man inte ska döda. Hur religiös man annars säger att man är. De skiljer på ytan och sin egen insida.

  SvaraRadera