torsdag 23 juni 2011

Metall plockar poäng

Nu när Saab inte kan betala ut lönerna så har facket kommit överens med Swedbank om att de anställda snabbt som tusan ska kunna få ett lån på måndag.

Så de stackars anställda är som barn och har ingen som helst framförhållning? Inga pengar på banken? Vad tjänar en bilmontör? Mer än en sjuksköterska har jag hört. Åtminstone 30 000 i månaden?

Och ingenting kan sparas av denna summa. Nä. Då måste facket och banken gå in och hjälpa till. De som jobbar på Saab är ju så hjälplösa. Ack!

Trollhättan är väl inte något dyrt område att bo och leva direkt, så detta är ren facklig propaganda. Något måste ju facket vara till för också.

PS. Det är så synd om Mattias och Emma Larsson, som måste åka hem från Göteborg, där de nyss spenderat flera tusen på hotell. Men Liseberg hade de ju inte råd med. Mattias är 30 och Emma 24 och de har snart tre barn och bor i radhus. DS.

PSPS. Glad och trevlig midsommar allihop! Både de som har jobb och de som är fattiga arbetslösa eller pensionärer! Tänk att det var länge sedan jag hörde något om köttberget 40-talisterna. Det är väl den generationen som håller ungdomen under armarna. DSDS.

10 kommentarer:

 1. 30 000 i månaden, du skämtar? Jag är lärare och tjänar 24500 kronor efter 10 år i yrket.

  SvaraRadera
 2. BJ: Lärare är inte välbetalda. Det vet vi alla och Metall har varit duktiga på att upprätthålla lönerna för de sina. Det vet vi också. Men du verkar ha lite låg lön... dålig skola?

  SvaraRadera
 3. Ja, friskola som tycker att man ska jobba där för att "de har rätt pedagogik". Det där med att friskolor driver löner stämmer inte, t ex...

  Men jag ska byta snart :)

  SvaraRadera
 4. Medianlönen för en metallarbetare är 23.000 (http://www.lonestatistik.se). På vilket sätt lyckas du ur artikeln läsa att metallarbetare inte har framförhållning?? I detta fallet var det väl företaget (läs SAAB) som hade dålig framförhållning och inte förän dagen innan löneutbetalning säger att det inte finns pengar.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Nä det är grundlönen som ligger där ungefär och så finns det tillägg för än det ena än det andra... läsa ur artikeln? Tror du inte att det går att tänka själv? Saab-krisen går år tillbaka. Så framförhållning borde ha funnits från alla håll. De anställda kan få in blanco-lån på måndag på 20 000. Hur skulle det kunna hjälpa någon alls?

  SvaraRadera
 6. Här ser ni att de vill ha 6,85 procent i ränta på lånet och det ska betalas tillbaka senast inom 3 månader. Inga vidare villkor direkt.

  http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/content.nsf/aget?open&key=if_metall_har_klart_med_lan_till_saabanstallda_1308831884703

  SvaraRadera
 7. Men man ska inte räkna in tillgägg för skift och sådant i lönen. Det är grundlönen som räknas, det andra är ersättning för t ex obekväm arbetstid

  SvaraRadera
 8. BJ Okej så de kan inte använda de andra pengarna, som de får i lön? Det är bara en papperskonstruktion? Nog kunde jag ta ut i reda kontanter det jag hade extra när jag jobbade på DN för att jag hade jobbat röd dag och på natten. Och visst räknades detta in i min lön. Åtminstone av skatteverket. Och förklara för mig hur en 24-årig tjej har råd med tre barn och radhus. Jag har två barn i hennes ålder och de har inte råd med barn eller radhus. En av dem bor fortfarande hemma.

  SvaraRadera
 9. Det finns redan 800 underleverantörer som inte fått betalt av SAAB utan köat upp sig hos kronofogden inför förestående konkurs.

  IF Metall tycker att dom borde nöja sig med 10% ersättning men däremot ska de egna medlemmarna få lön enligt tidtabell.
  Att i det läget direkt begära en konkurs för att få den statliga lönegarantin vore ju ... hmm pinsamt.

  Nu kan man slippa att bli utpekade som baneman för SAAB genom att ta lån från Swedbank som senare kan kvittas gentemot retroaktiv utbetalning av lönegaranti.

  Så det sista kapitlet i såpan SAAB blir ett chicken race mellan skatteverket och IF Metall om vem som ska tvingas kasta in handduken först beroende på om skatteoförmågan eller det maximala lönersättningsbeloppet blir först i mål.

  SvaraRadera
 10. Alla som har med Saab att göra verka vara sanslöst naiva. "Det kom som en bomb" står det i snyftreportaget om Mattias och Emma. Hur kan det komma om en överraskning att Saab inte har några pengar? Men det sorgligaste är att vuxna människor inte kan klara en enda utebliven månadslön. Och det verkar de inte vara ensamma om.

  SvaraRadera