måndag 20 juni 2011

Att dö i sömnen när man är 31

Det gör man inte. Ifall man inte har levt ett konstigt liv, eller ifall man är sjuk.

Jag har varit med om att en släkting dog i sömnen innan hon var 40. Det var epilepsi och mycket sorgligt för hon hade två små barn.

Men Gustaf Kjellvander, som dog i sömnen. Vad var det för fel på honom?

Självmord, överdos, knark? Jag blir så trött.

Man föds med en viss vikt i livet säger hans bror. Och så sprider man detta omkring sig för att lätta mot det oundvikliga.

Skitsnack! Kompromisslös på gränsen till det självutplånande, så ylar eftermälet mot månen. Jaha han tog livet av sig alltså. Kläm fram med det då! Jag blir så less på tigandet kring sådant.

Fy farao. Senast i går skrev jag om det. Självmordet. Det tabubelagda, som är så farligt. Det kan smitta tror folk. Nej, det smittar inte.

Meningen med livet är att leva det. Punkt slut.

Det här tycker jag var utlämnande och tydligt skrivet om Gustaf Kjellvander och om den hemska drogen heroin.  Tryck på de blå bokstäverna så kommer ni dit.

8 kommentarer:

 1. Man kan faktiskt dö i sömnen utan att ha begått självmord.Man kan dö av subaraknoidalblödning,man kan få hjärtstillestånd pga okänt hjärtfel (QT-syndrom)mm

  SvaraRadera
 2. Varför outa någon som självmördare långt innan någon vet vad som hände? och även om det vore självmord varför skrika ut det när dom anhöriga inte vill? Visst är det synd att det är såna tabun kring självmord, visst är det synd att det drabbar alla, men du vet ju inte att det är så.

  Dessutom så är det så att till en viss del så smittar det. Nej, inte om du mår bra livet är på top!
  Men om du inte mår så bra, om du funderar, sömnlös i veckor, mår riktigt dåligt, tänker att det nog är nått fel på dig, att du inte hör hemma här, att alla andra mår så Jävla bra, men ser att nån har hittat vägen ut, då smittar det. precis som SI (self injury) smittar som en jävla löpeld genom alla gymnasieskolor. Jag har varit precis där! Men nu är jag här och undrar hur du tänkt, som gottar dig i skvallerpressen...

  SvaraRadera
 3. jema: vilken skvallerpress... döm inte människor...

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2011/06/sjalvmord-forstor-varlden.html

  SvaraRadera
 4. Vem, utom du, skulle fastställa dödsorsak innan obduktion är gjord? Och dessutom lägga ut den på nätet. När min bror för många herrans år sen begick självmord (och nej, jag är inte det minsta rädd att prata om det, eller om döden överhuvudtaget), så var det en grannkärring som stod i dörren samma dag som han hittades, och talade om för mig och min familj vad som hänt, när och hur. Hon hade fel, helt fel. Om tidpunkt, om tillvägagångssätt, och om orsak. Synd att det finns så många av dessa grannkärringar.... överallt, i alla tider.

  SvaraRadera
 5. whitelady: Här får du samma svar som jag nyss skrev till en nära kompis till honom:

  "Okej men det säger ingenting... inte om han var sjuk eller något annat. Att hjärtat slutar slå beror av något. Tex som det här:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/08/dags-att-g-ra-upp-med-f-rljugenheten-kring-k-ndisars-missbruk

  Och jag tycker det är dags att sluta upp med att dölja och förtiga. Om han var sjuk går det att berätta det. Om han tog livet av sig går det att berätta det. Som ett exempel för andra om vad som kan hända. Det kan ingå i sorgearbetet.

  Det är inte bra för alla som är 31 eller yngre att tro att man plötsligt kan dö i sömnen utan orsak."

  Det är skillnad på kändisar och andra (antar att din bror inte var kändis). När min mamma dog så trodde grannarna också att hon hade begått självmord. Det är sätt att hålla döden ifrån sig. Att låtsas att man inte dör när man är 43 år av astma. Jo döden finns och den kan slå till när man minst anar.

  Men i vårt samhälle är det tabu att tala om det.

  SvaraRadera
 6. Ann Helena: Du skulle möjligen inte kunna tänka dig att det finns en helt naturlig orsak, som varken du eller ens familjen känner till? Jag skulle kunna ge dig ett antal orsaker till att människor dör i unga år, i sömnen, utan en direkt påvisbar orsak, en orsak de är födda med som inte ger direkt symptom förrän man helt enkelt dör, 31 år och yngre med.

  Och för mig är inte självmord tabu. Det är nog mer tabu för de som inte har upplevt det, än för oss som blivit kvar efter det. Vi anhöriga till dessa olyckliga människor, skulle nog i stället önska att det faktiskt talades mer om det. Men jag antar att jag lever i ett helt annat samhälle än dig då, för att döden slår till när man minst anar det, ser jag exempel på ungefär varje gång jag går till jobbet. Det handlar mer om upplysning, men det uppnår man inte genom att spekulera i huruvida en 31-åring har begått självmord eller tagit en överdos. Kan du inte ha så mycket respekt för hans familj att du avhåller dig från att spekulera i sånt, tills dödorsak är fastställd?
  Och vad gäller min bror, på vilka grunder antar du att han inte var en kändis... du vet inte hans namn, inte mitt namn, inte när han dog, inte hur, inte någonting. Och ändå drar du slutsatser...
  Men där har du faktiskt rätt, han var inte en kändis, men jag undrar vad det har med saken att göra? Värderar du självmord på kända och okända olika, eller?

  SvaraRadera
 7. Whitelady: Du blandar ihop äpplen och päron och befinner dig på alla nivåer på en och samma gång.

  Att denna människa är död är ett känt faktum. Det stod i alla tidningar, TT har gått ut med det. Det funkar så med kändisar. Det fungerar inte så med okända människor. Det kan ha ett allmänintresse då när en känd människa dör. Det har inte samma allmänintresse när vem som helst dör.

  Om du läser min artikel på Newsmill om det som försöktes döljas när Jon Spendrup avled så förstår du bättre.

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/08/dags-att-g-ra-upp-med-f-rljugenheten-kring-k-ndisars-missbruk

  SvaraRadera