lördag 4 juni 2011

Svenskar är barbariska

Vad är en barbar? Jo det är någon som inte talar grekiska. Någon som inte är grek. Så egentligen är alla världens folk barbarer, utom då naturligtvis grekerna. Något märkligt i dessa tider när Grekland står på randen till konkurs.

Sedan har det gått över till att beteckna rasistiska vita och till slut blivit lite mer rumsrent genom att tex Conan Barbaren var en filmfigur, som fick heta så för att han var ursprunglig och tillhörde ett folk, som inte var civiliserat ännu.

-Ursvenskt är bara barbariet resten har kommit utifrån, sade statsministern för några år sedan när han var i Ronna i Södertälje. Vi stackars svenskar är barbarer. Det tyckte inte bara statsminister Fredrik Reinfeldt utan kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth instämde i detta i slutet av förra året och sade:

-Blott barbariet var en gång fosterländskt.

Hela citatet av Esaias Tegnér lyder:

- All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt.
Esaias Tegnér (1782-1846)

Mona Sahlin sade:

I mars 2002 talade hon inför det turkiska ungdomsförbundets ”Euroturk”:

- Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker.

Och hon har sagt: Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.

Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en intervju i Göteborgs-Posten den 22 oktober 2000. Man kan ju undra varför just den som heter Mohammed ska ha jobbet.

Som motvikt kan man citera detta:

- Vad är barbariet annat än det att man inte vill erkänna det förträffliga.
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Så det kanske inte är så dumt att vara barbarisk ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar