torsdag 30 juni 2011

Egypten utpekat för ehec

Egypten kan vara det land, som är skyldigt till ehec-utbrottet i Europa. Det kan vara frön från bockhornsklöver som är skyldiga till den människoorsakade smittan, som kan slå ut njurar på smittade människor.

Kor eller annan boskap är inte skyldiga. Utan smittan har att göra med människoavföring. Fröna är torra och alltså inte smittbärande i det tillståndet, utan det är när de sätts i vatten och får gro, som bakterietillväxten tar fart.

Det kan räcka med så mycket som en enda grodd för att få smittan. Allt hänger ihop med vår världsomfattande transport av mat. Böngroddar är ofta grodd från mungbönor, som tillhör familjen ärtväxter och är en ettårig tropisk ört med små frukter, dvs knappt ärtstora frön/bönor.

Detta som inte ens fanns när jag var liten. Det var en sensation när den första bananbåten kom efter andra världskriget och barnen fick en extra tilldelning. Under kriget var det konserver, som räddade livet på befolkningarna.

Men nu sprids sjukdomar epidemiskt och det blir farligare att äta grönsaker. Inte ens egna odlade böngroddar är säkra eftersom smittan finns inuti fröet.

Bockhornsklöverfrö blandas alltså med andra fröer och det kan vara då smittan uppstår. Bockhornsklöver är en krydda som ofta förekommer i curryblandningar, och används i indisk och thailändsk matlagning. Örten växer vilt från östra medelhavsområdet till Kina, men odlas över hela världen. De späda bladen och skotten av bockhornsklöver kan användas till sallader.

Flest kvinnor över 40 år har drabbats av komplikationerna i samband med det nya ehec-utbrottet, vilket kan ha att göra med bantning och en vilja att äta nyttigt. Groddar har lite kalorier och innehåller nyttigheter.

4 kommentarer:

 1. En studie för USA:s smittskyddsinstitut CDC bekräftar att FN-soldater från Nepal förde med sig kolerasmitta till Haiti förra året.

  Först hävdades det att Spanien var källan för ehec.
  Det resulterade i att många spanska bönder har förlorat ekonomiskt.

  Hur länge dröjer det tills vi kan verkligen vara säkra att Egypten är källan för Ehec-smittan?

  Att källan för Ehec-smittan skulle förvandlas till partipolitisk ämne har jag inte vågat tro på - men så är det om man lyssnar på Kaj Raving (V). "Ehec - det handlar om vår djurhållning!"

  SvaraRadera
 2. Om och jag menar om gamla biologiska "trosatser" gäller så är det en bakterie e-coli som hämtat upp ehec:s giftiga egenskaper. E-coli innebär att det är avföring från människan som förmodligen funnits i bevattningsvattnet. Naturen eller verkligheten överträffar och förändrar sig vartefter.
  Ehec har man hitintills trott bara uppstår i komagar?

  SvaraRadera
 3. "Hur länge dröjer det tills vi kan verkligen vara säkra att Egypten är källan för Ehec-smittan?"

  Idag skriver DN "Utpekat fröparti spårat till Sverige"
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utpekat-froparti-sparat-till-sverige

  SvaraRadera
 4. Jerry: Du skämtar va? Jag fick till det alldeles nyss med ett nytt inlägg betitlat Tutankhamuns hämnd... läs och begrunda...

  SvaraRadera