torsdag 16 juni 2011

Kungen får Kennedystatus

I en bok, som kommer ut nu i augusti, så omskrivs kungen och Silvia och första gången han hörde hennes namn. Det är Björn Vingård som har skrivit Drömfabriken.

Det är ett slags mytskrivning av den sort som finns runt president John F Kennedy och Jaqueline Kennedy. Det har berättats att de första gången träffades av en slump på ett tåg. Och att denne blivande president flirtade vilt med henne, men hon lät sig inte bevekas.

I maj 1951 var Jacqueline på middag hos Charles Barlett och hans fru i Washington. Hon kände dem, sedan hon hade varit på hans brors bröllop några år tidigare. Han var journalist och jobbade som korrespondent för Chattanooga Times.

Han hade försökt att presentera henne för sin vän, en krongressman från Massachusetts, redan på bröllopet. Men hon var så upptagen med att prata med boxaren Gene Tunney, så han lyckades aldrig.

Sedan hade Jackie träffat Charles Barlett igen vid George Washingtonuniversitetet och då bjöd han hem henne på middag. Där träffade hon för första gången på riktigt den 33-årige politker, som hette John F Kennedy och som hon hade stött på som hastigast tidigare på ett tåg 1948.

Lördagen den 8 maj 1971 höll Pia Degermark sin tärnbal på Grand Hotel inför bröllopet med en lika trist som stenrik man.

Gert von Brandenstein som var där beklagade inför den blivande kungen att flickvännen, Silvia Sommerlath från München, inte hade kunnat komma med. Kanske lade kronprinsen och den blivande kungen av Sverige redan där namnet på minnet.

Och sökte upp henne igen på OS i München 1972, då de officiellt sett skulle träffas för första gången. Drottning Silvia har själv beskrivit hur en man såg mycket intensivt på henne - med kikare och log. Hon kände blicken eftersom han satt bara någon meter ifrån henne. Hon jobbade som värdinna på OS. En adjutant förmedlade vidare kontakt.

Så skapas en myt och en ny saga runt kungafamiljen. Denna klan, som motsvarar det som Kennedyklanen var för USA. Vi har behållit vår kungafamilj och den är fortfarande intakt medan både president John F Kennedy och hans maka Jacqueline sedan länge är döda. Och ingen av deras ättlingar har tagit plats på tronen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar