måndag 13 juni 2011

Att hamna i fel gäng

Världen blir aldrig så obegriplig som när massmedier ska förklara den. Det var så obehagligt i Åkersberga nu i helgen sedan tre ungdomar blev skjutna. De andra vågade inte gå ut.

Men den som mördades på gatan blev bara med i fel gäng enligt pappan. Han var en snäll 22-åring annars och hade jobb.

Jaha. Han var dömd för rån och grov misshandel. Hur många ungdomar i 22-årsåldern är det?

Jag är så innerligt trött på kriminella. Alla de här ungdomarna var utifrån. De hade och har utländska namn och skulle väl skapa sig en egen maktposition med pengar och knark. Tydligen.

Åtminstone är det var polisen menar: att det var en gänguppgörelse för att få makten över knarket. Kul!

Jag känner igen eländet från min egen barndom. Men på den tiden var det inte enklaver av inflyttade från andra länder, utan från olika delar av Sverige och Finland. Plus en och annan italienare.

Det går att välja att bli något annat än kriminell. Det är att inse att makt och pengar inte är livet. Men en del gör det aldrig. Vare sig som kriminella eller inte. De tror att pengar gör att världen går runt. Och bestämmer vilka de är.

Denna missuppfattning av livet finns överallt. Pappan till den döde är egen företagare. Kunde han inte ha lärt sonen något annat?

PS. Drygt sex procent av befolkningen är registrerad för brott. Fyrtiofyra procent av alla brott handlar om trafiken, narkotika och smuggling. Riskfaktorer för brott är att vara invandrare, ung, man, låg inkomst, låg utbildningsnivå och/eller socialbidrag. DS.

Här skrev jag om detta när det hände.

2 kommentarer:

 1. Det är väldigt tragiskt det som skett för alla parter.Jag tror att ungdomar tar efter gangster filmer och inte alltid förstår hur tragisk efterföljderna blir. Det som jag blev mest förvånad över var att OG har spridit sig till rikare områden;Täby,Åkersberga och Vallentuna.Hoppas att polisen får tag på gärningsmännen!

  Heidi (mamma till en 18 årig son)

  SvaraRadera
 2. Heidi: Jo visst är det tragiskt... det har blivit inne att vara gangster, finns ett beundrande gäng också inom journalistkåren och författarditon. Tyvärr. Det senaste alstret är boken om Sveriges store Gudfader, den serbiske gangstern, som är bäst och störst och vackrast. Inte klokt.

  Och så har vi källan till dessa böcker, som behandlas som likvärdig med kungen. En gangster som är lika god och bra medborgare, vars ord är värt lika mycket som den vi har ordnat att ha i spetsen för vårt land. Denna nivellering i samhället är inte riktigt klok. Så det är lika bra att bli skurk, som att bli statschef. Eller till och med bättre.

  Kung som kung. Heja vänstern, som förstör alla värden och tycker att lögn är lika bra som sanning.

  SvaraRadera