torsdag 23 juni 2011

Grekland måste sälja

Tänk tanken att vi måste sälja Arlanda precis som Grekland nu måste sälja flygplatsen i Aten. Att vi måste sälja våra hamnar, precis som Grekland nu måste göra.

Mycket mer kommer att bli privat i detta sydliga land än i Sverige. Det kräver de andra länderna i EU. Och vi i Sverige har nästan lika många offentliganställda som Grekland. En miljon statstjänstemän måste bli färre i Grekland, som har en befolkning på elva miljoner. Ungefär som Sverige. Vi har kring 800 000 offentliganställda till en befolkning på nära tio miljoner.

Skilnaden mellan våra länder är korruptionen och att grekerna har struntat i att betala skatt om de har kunnat. Sådana är inte vi i Sverige.

Grekland har varit med i EU sedan början av 80-talet, men borde aldrig ha fått euro som valuta.

Nu kommer hela EU att få betala för detta både med lån och de senaste tongångarna är att statsskulden också måste skrivas av för nu splittrar Grekland EU istället för att EU enar Europa.

Så det ska löna sig att fuska, vara korrupt och strunta i att betala skatter? Jo det är som vanligt ifall man är skyldig en miljon som privatperson måste man betala det, men om man är skyldig 100 miljoner kan det skrivas av. Det är en förhandlingsfråga med banken. Då får banken besvär om detta inte fixas.

Nu måste EU ordna en hel låda med åtgärder för att inte euron ska bli en valuta, som inte fungerar. Andra länder än Grekland behöver också förhållningsorder: Portugal och Irland står på tur.

Tänk att det bara är vi svenskar, som kan sköta oss! Men vi har ju haft en fungerande offentlig administration sedan Gustav Vasa ungefär. Då när staten tog över kyrkklockor och annat. Och religionen inte längre fick bestämma allt.

Sverige som land har varit vuxet i fler hundra år medan andra länder ständigt har kämpat med trotsålder och tonårsuppror och gör så fortfarande.

I Greklandsfallet blir det EU och bankerna i Europa, som får gå in, som överstatlig myndighet. Och så våra stackars pensionspengar i tredje AP-fonden. Här är datumen som är viktiga för Grekland och EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar