söndag 22 maj 2011

Ingen medicinsk kompetens på SOS Alarm

Det behövs ingen medicinsk utbildning för att sitta och bedöma vem som behöver ambulans eller inte. Det räcker med en introduktion hos SOS Alarm.

Företaget har heller inte velat att sjuksköterskeutbildning skulle vara behövlig för att få jobb där. För två miljoner invånare i Stockholm så har så få som tre sjuksköterskor på dagtid ansvaret när det gäller ambulans.

Men nattetid ska de då upp till sju sjuksköterskorna hjälpa till också i Norrlandslän.

Dessa skrämmande siffror har gjort att flera landsting redan har sagt upp avtalet med SOS Alarm. Tre landsting har redan bytt till Medhelp, där personalen måste vara sjuksköterskor.

Så ifall du ska bli sjuk bli det på dagtid när inte andra blir akut sjuka. Det är slutsatsen jag kan dra av detta. Och det stämmer också med de gånger jag och andra har behövt ambulans i min familj- och vänkrets.

Det har rört sig om arm- och benbrott och ambulans har då kommit inom 20 minuter. Det är enkla fall ur sjukvårdssynvinkel medan sådana obestämda fall, där patienten själv inte kan uppge vad som är fel, bedöms annorlunda.

I denna vård har det alltså gått så långt att patienten själv måste veta vad som är det fysiska problemet. Och ringer man en lördagnatt och inte vet vad som är fel med kroppen kan det hända att man inte får någon ambulans.

Ansvaret ligger hos den sjuke att kunna förklara vad som är kroppsligt fel och lägga fram detta enkelt och klart för personalen på SOS Alarm.

Högre vinstkrav på SOS Alarm har också medfört att personalen har reducerats. I nuläget finns det ett krav på tolv procents vinst, men ingen vet hur det ska kunna genomföras. Tidigare har vinstmarginalen legat på 0,5 procent, men från förra året ligger det på dessa tvåsiffriga belopp.

Detta innebär i sin tur att patienterna konkurrerar om ambulanser och att varje ambulans som inte skickas blir till besparing och senare vinst i företaget.

SOS Alarm fick ansvaret för alarmeringen 1973, med staten, Kommunförbundet och Landstingsförbundet som ägare. Företaget finansierades med anslag fram till december 1994. 1995 blev SOS Alarm ett vinstinriktat företag.

8 kommentarer:

 1. Vad ja inte kan förstå är hur det ens kan vara lagligt att denna service kan vara "vinstdrivande". Det är för mig en gåta hur vi kan tillåta att privata företag ska tjäna pengar på sjuka människor. Det gäller all sjukvård - vårdcentraler och sjukhus. Varför är det INGEN som reagerar????

  SvaraRadera
 2. xiteme: jag håller med... det är så självklart att det blir en kollision mellan ekonomi och medmänsklighet... skicka inga ambulanser alls så går SOS Alarm med jättevinst. Det blir den krassa slutsatsen.

  Här är alla ledamöter i landstingsfullmäktige i Stockholm, en tung instans:

  http://www.sll.se/SLL/Templates/Board.aspx?id=674

  Skriv till dem!

  Och här är de som sitter i landstingsstyrelsen, bla Filippa Reinfelt:

  http://www.sll.se/SLL/Templates/Board.aspx?id=688

  Skriv till dem!

  SvaraRadera
 3. Ordförande i landstingssstyrelsen är Torbjörn Rosdahl. Han finns på facebook: http://sv-se.facebook.com/torbjorn.rosdahl

  SvaraRadera
 4. Ta gärna reda på fakta. SOS Alarm tjänar inga pengar på att inte skicka ambulans, man har ingen provision om du nu tror det. Däremot kan man säga att landstingen får en lägre kostnad ju färre utryckningar ambulanserna har och detta är ett problem för SOS eftersom dels landstingen vill att SOS ska vara restrektiva, dels lata ambulansbesättningar (det finns mängder av dem) som alltid ringer till SOS och klagar så fort de haft ett uppdrag som de inte tyckte var befogat. Kravet på sjuksköterskor är också överskattat, det visar väl inte minst händelsen med Emil. Dessutom har man generellt svårt att rekrytera sjuksköterskor till både SOS och andra företag. Det förra företaget, Open Care, som skulle ta över denna verksamhet fick kasta in handduken eftersom man inte lyckades rekrytera sjuksköterskor. Länk:
  http://gd.se/nyheter/sjukvard/1.1916490-landstingen-bryter-avtalet
  Om Medhelp ska lyckas så kommer de nog att behöva betala mycket höga löner till sin personal, vilket i sin tur kan komma att kosta landstingen mycket pengar och riskera annan verksamhet.

  SvaraRadera
 5. Kalle: Varför så bitsk i tonen? Naturligtvis tjänar alla ekonomiskt på att inte skicka någon ambulans.

  Kostnaderna blir lägre överallt både för SOS Alarm (det allra billigaste är att ha så lite personal så att ingen svarar) och för ambulansföretagen. Dessutom för akutintagen och sjukvården i stort.

  Men det mänskliga lidandet blir förstås större. Men för detta finns det inga så konkreta mått som när det gäller pengar. Jobbar du själv på SOS Alarm eller någon annanstans i vården?

  SvaraRadera
 6. Kalle: Du har tydligen inget svar på min fråga. Men det lönar sig aldrig med "blame game". Ansvariga för sjukvården och larmverksamheten är politiker som ska se till att detta fungerar. Vänd dig till dem! Vänd er alla till dem! Alla är vi presumtiva patienter.

  SvaraRadera
 7. Man blir förtvivlad! Jag vill inte gärna påstå att Du har fel attityd men faktum är att här är Du antingen naiv, dåligt insatt, senil eller bara ett ”språkrör”(sic!) för (M) och är det så att Du tror att MedHelp (definitivt ett vinstdrivet privat företag) skulle satsa på att i alla lägen ha en bra bemanning med professionella sjuksköterskor i de telefonsvarande uppgifterna torde många av oss bloggläsare krokna och de av oss med fel attityd skulle absolut sluta att ta del av Dina synpunkter. Själv har jag gillat att Du tar upp aktuella spörsmål och t o m kunnat fördra att Du tydligen känner Dig som kungafamiljens trogna försvarare hur illa monarken än uppträder och skött sig genom åren och även om det fn ser mörkt ut med monarkins fortlevnad i Sverige......... Det lär inte hjälpa de som är i behov av ambulans att snacka med Filippa på FaceBook, möjligen kan det vara en tanke att ta ett snack med Helene Hellmark Knutsson, (S)-oppositionslandstingsråd (i Sthlm).

  SvaraRadera
 8. arne-draken: Varför blir du så förtvivlad? Och varifrån har du fått uppgifterna om Medhelp. Inte från mig iaf.

  Jag går alltid till botten med saker och ting och om du läser mitt inlägg där ovan så ser du att SOS Alarm långsamt har blivit ett vinstdrivande företag (för rätt länge sedan när s hade makten).

  Och varifrån har du fått att jag stöttar M? Jag vill att alla vänder sig till de som har makten. För det är där påtryckningarna behövs.

  Jag är inte kungafamiljens trogna försvararare, men jag tycker att det går lite långt när gangster tas som källor till ditten eller datten. Och inte avkrävs bevis. Lagbrytare är väldigt trovärdiga eller hur?

  Det var inte Filippa som fanns på Facebook utan ordföranden för landstingsstyrelsen, men här får du Filippas hemadress om du vill framföra dina synpunkter. Skicka kopia till Aftonbladet vetja!

  Filippa Reinfeldt
  Solvägen 14 A
  Täby

  Ifall du tror att s är det allena saliggörande partiet så snacka med dem om du vill, men jag föreslår att du talar med de som har makten direkt.

  Och så är det väldigt otrevlig med personliga påhopp: de skickar jag genast tillbaka till dig:senil, naiv eller dåligt insatt. Varsågod!

  SvaraRadera