måndag 23 maj 2011

Sverige tar notan

När norrmännen med en socialdemokratisk regering nu vill strama åt sin invandringspolitik, så kommer fler att söka sig till Sverige.

Statsminister Jens Stoltenberg konstaterade att Sverige fick ta över notan när Norge sparade 2,5 miljarder på ogrundade asylsökningar.

Utredningen Velferd og migrasjon - den norske modellens framtid konstaterar att invandrare från Asien och Afrika har en så låg andel i jobb att det blir en allvarlig ekonomisk belastning för landet.

Pensionsreformen i Norge var tänkt att spara 30 miljarder, kanske äts hälften upp av arbetslösa och bidragstagande invandrare.

Försörjningskrav vid anhöriginvandring föreslås. Men strömmen av invandrare kan inte minskas för Norge (och Sverige) har internationella överenskommelser och och Europasamarbete som grund.

Norge har ungefär lika stor invandring som Sverige. Men inte ens detta rika oljeland tycker att det ska ta emot så många invandrare. Sverige fixade notan för fler ensamkommande barn genom att dra in på bistånd och istället låta detta förvandlas till "ersättningar och bostadskostnader" i senaste budgeten.

Invandrare från Sverige och Östeuropa ser norrmännen fortfarande som nödvändiga för serviceyrken, för bygg- och anläggningsjobb. Däremot är den sorten, som jobbar kort tid för att sedan gå in i bidragssystem för alltid mycket ovälkomna.

Hälften av norrmännen ser ökad invandring som ett hot mot deras eget välfärdssamhälle.

7 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska möjligheter för Sverige!

  Samtidigt som våra grannländer - med glädje o höga löner - tar emot välutbildade svenskar, sätter de stopp för utomeuropeisk invandring, vilket resulterar i att dessa outbildade bidragstagare söker sig till Sverige i stället, välkomnade av 7 av våra riksdagspartier, som inte har nog med ord som berikande, spännande, mångfald, välkomna, öppna gränser o globalisering.
  Det måste väl kännas skönt för Mona, Fredrik o de andra att bli av med så många svenskar som som möjligt - vilka bara står för barbari, midsommar o sånt töntigt. Samtidigt kommer de nya företagarna från Somalia som ska skapa de nya svenska företagen. Utbytet av den svenska befolkningen går fortare så.
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Pops: Det där stämmer nog inte riktigt... även i Sverige så vet vi en del om ekonomi. Det går inte att ge ut bidrag till hela folket (som mp tex verkar vilja med medborgarlön som alla ska ha rätt till). Det är mycket enkel matematik: ge tiotusen till alla som vill ha det per månad och landet går i kvav rätt fort.

  Ekonomi bygger på hushållning, men mot det står då en flyktingpolitik. Hur många människor, som inte arbetar har vi råd med? Och hur länge? Det är en avvägning, som alla partier sysslar med. Alla politiker vet att ekonomin är grunden. Sedan kan man vilja något, som en inriktning. Politik är också att vilja. Men det måste också kunna betalas.

  SvaraRadera
 3. Alla kommentarer som innehåller personliga påhopp stryks hädanefter. Det går att kommentera utan att attackera. Kommentera med fakta istället för att sänka kommentarsnivån till lägre än golvet... ha en bra dag annars!

  SvaraRadera
 4. Hm, "vi" som vet en del om de ganska självklara sambanden mellan ekonomi o invandring är nog inte många - i varje fall inte inom media o politik. Så ekonomin kan säkert hinna braka ihop ganska ordentligt innan 7-klövern inser att de behöver sansa sig.

  I den senaste budgeten framgår hur tydligt som helst att man tar 650 Mkr från biståndsbudgeten för att spä på förmånerna åt de ensamkommande unga männen (650 Mkr finansierar ca 650 unga män under ETT!! år. Ingen journalist (utom Gudmundson i dag) "ville" hitta detta i budgeten eller undrade över att riksdagen "ställer grupp mot grupp" som man brukar spotta ur sig när sd konstaterar att pengar till invandringen måste tas från något håll (pensionärer, skolor, bistånd eller sjukvård).
  //Pops

  SvaraRadera
 5. Pops: Jo jag hittade det.. som du vet är jag inte sd-are och därför gillar jag inte sådana sammanbuntningar av människor. Inte generaliserande utdömanden av större delen av politiker och riksdag.

  SvaraRadera
 6. Det verkar ha varit nåt tjall med kommentarerna, men här kommer en som Pops ville ha publicerad:

  "Att man generaliserar och säger typ "fransmän brukar... eller engelsmän är..." betyder naturligtvis inte att man tror att alla fransmän/engelsmän är på ett visst sätt. Själv är jag ingenjör och blir inte ett dugg förnärmad av ett (kanske riktigt) påstående att ingenjörer är tråkiga. Statistiskt är det förmodligen riktigt, utan att det behöver gälla mig. Och skulle det gälla även mig finns väl ännu mindre anledning att bli upprörd, då är det ju sant!

  Det är knappast sd som exklusivt ägnar sig åt att sammanbunta människor. Vänstern älskar att sammanbunta sina kapitalistiska fiender, och den andra sidan buntar gärna ihop vänstern där de ges gemensamma tokiga egenskaper. Och alla som inte är sverigedemokrater gör allt de kan för att bunta ihop dessa till en smutsig massa med alla tänkbara dåliga egenskaper.

  Så, jag tvivlar inte ett ögonblick på att det finns begåvade, objektiva journalister som vill ta fram och skriva om viktiga fakta, samtidigt som min inställning är att "journalister" (d v s en överrepresentation och kanske inte ens större delen av) springer i flock, haussar upp skitsaker (typ om kungen iaktagit sex mellan kvinnor) samtidigt som de omsorgsfullt tiger om eller struntar i viktiga frågor där sanningen är alltför politiskt inkorrekt att skriva om.
  //Pops"

  SvaraRadera
 7. Och så måste jag förstås svara:

  Jo tyvärr har journalistiken utarmats av ekonomiska orsaker och att större delen av "flocken" hänger kvar i 70-talet eller däromkring (generalisering).

  Själv är jag överlycklig att jag slipper jobba på DN (som jag gjorde i nästan två decennier) eftersom nedskärningarna har haglat. Och numera står TT för alltmer av nyheterna och de stora tidningarna publicerar detta material i flock, utan att ens läsa igenom vad det står med kritiskt granskande ögon. Trist. Även TT kan faktiskt ha fel.

  Förr i tiden så var inte journalister själva makthavare på det vis som de anses vara nu. Så därför blir det ofta fråga om makt istället för granskning, dvs TV4 anstränger sig tex för att driva bort kungahuset ur Sverige. Och använder kriminella som källa. Trist.

  Objektivitet finns inte dock, allt är subjektivt eftersom vi är subjekt. Objektivitet betyder ungefär att vi journalister skulle vara Gud Fader själv. Men man kan sträva åt det hållet: att vara neutrala och sakligt granska.

  SvaraRadera