måndag 16 maj 2011

IMF-chefen inför domare

I dag måndag ska IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn inför en domare och rättegångsprocessen mot honom ska påbörjas. Han har blivit utpekad av den svarta 32-åriga städerskan, som den som tvingade henne till oralsex.

Dessutom har en fransk journalist Tristane Banon anklagat IMF-chefen för att ha försökt våldtagit henne år 2002 vid en intervju.

Samtidigt så trodde inte fransmän i går på historien, utan menade att det kunde vara en fälla för att misskreditera valutachefen. Hans fru Anne Sinclair sade sig vara totalt övertygad om hans oskuld. Men vad skulle hon säga?

Detta är den andra sexrelaterade skandalen sedan han blev utnämnd till IMF-chef 2007. År 2008 hade han en affär med en anställd på IMF. Den gången blev han friad från anklagelser om att han missbrukat sin makt. Han skrev den gången att han hade "missbedömt det hela och att han tog fullt ansvar för vad han hade gjort".

Hans fru, som tidigare var journalist på TV skrev på sin blogg några veckor senare att "den affären är bakom oss nu". Hon har dock inte kommenterat den senaste "affären" på sin blogg.

IMF är formellt underställt FN, men i praktiken självständigt.

Uppdatering den 17 maj 2011:

Att valutachefen kvarstannar i häkte är alldeles utmärkt. Ifall han hade hunnit iväg till Frankrike hade han varit i säkerhet. Det finns inget utlämningsavtal mellan Frankrike och USA. Han sitter på Rikers Island i ensamcell.

9 kommentarer:

 1. nja snarare är det så att maktgalna män är lika med sexgalna män, dvs vi har genom historien sett Djingis Khan, Karl den IX, Kennedy, Gustav Wasa, Karl den XVI Gustav, Mao osv osv sätta på damer i en aldrig sinande takt och detta är delvis ömsesidigt då även damerna har ett intresse av att få så bra gener i sin avkomma som möjligt.

  Att vissa av dom använder våld är mer udda och tyder på en störd personlighet. Att andra och det är inte helt ovanligt gör konstiga saker på sin fritid är så att säga en ventil mot det alltför styrda livet i offentligheten.

  Göran Lindberg däremot är en så klassisk psy**pat man någonsin kan bli. Det finns inte mer sympton än de han har. Inga personliga relationer, jovialisk och bra talare, klarar inte av kompexa arbetsuppgifter, konflikter med underställda, bristande empati osv osv. Att han kom så långt i sin karriär säger mer om hans chefer och den bristande utvärderingen av cheferna inom Polisen där PK är rättesnöret.

  SvaraRadera
 2. Var hon svart dessutom! Tycker synd om hotellstäderskor. Går där med sina vagnar i långa korridorer. Koloniala tag måste jag säga. Att dom inte lär sig. Tror att man kan bära sig åt hur som helst mot underordnade och kvinnor.

  SvaraRadera
 3. Nils Dacke: jo som jag skrev hos Parnassen Helena.. det handlar om chakra två i kroppen och många kommer aldrig till hjärtats nivå, där medkänsla och andra djupare känslor finns, som att andra människor har vissa rättigheter. De stannar kvar på de tre första chakranas nivå, där egocentricitet, överlevnad och makt, pengar och sex härskar. De begriper aldrig på riktigt något annat, fast de kan upprätthålla en fasad. Och detta sätt att resonera är obegripligt för dem dessutom, eftersom det verkar som humbug.

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Jo en polis har sagt till AFP att offret för överfallet var "female, black, 32 years old". Se de blå bokstäverna högst upp i artikeln. Himla bra att hon genast berättade allt för sina chefer. Verkligen koloniala takter... fy farao, han trodde väl han skulle klara sig.

  SvaraRadera
 5. Alltså Dominique Strauss-Kahn, det är riktigt att IMF:s funktion är att våldta tredje världen, men det är ju menat som en metafor...

  SvaraRadera
 6. Redviper: Enligt allas vår television så är det inte möjligt att han är skyldig, för så skriver bloggar i Frankrike. Det är en konspiration på hög nivå helt enkelt och hans fru har ju förnekat att det kan vara möjligt ;) INGEN tror på den lilla svarta damen på hotellet...

  http://svt.se/2.22584/1.2427078/konspirationsteorier_om_imf-chefen_sprids

  SvaraRadera
 7. I din svt-länk kan man läsa:

  "...I fokus för uppmärksamheten står statsvetarstudenten Jonathan Pinet som var en av de första som twittrade om gripandet. Problemet var bara att det skedde innan gripandet hade ägt rum, skriver ansedda franska tidningen Le Monde..."

  Efter en liten stunds googlande hittar jag konspirationsartikeln (varför länkar inte SvT till Le Monde *suck*).

  http://tinyurl.com/kahn-on-twitter

  Min personliga 15-minutersanalys: Någon som jobbade på hotellet fick nys om att Strauss-Kahn skulle arresteras. Inte så otroligt, polisen var där och frågade efter honom. Några timmar senare twittrar en kompis till en kompis till denne att Strauss-Kahn arresterats på ett hotell i USA för en timme sedan. Twittrandet sker strax före polisen går ut med arresterandet officiellt, vilket som alla vet skedde på flygplanet, men ett par timmar efter att polisen varit på hotellet och frågat efter Strauss-Kahn.

  Kan inte någon journalist göra lite, lite analys istället för att bara återge konspirationsteorierna.

  SvaraRadera
 8. Alexander: Det är nog knappast värt besväret...

  SvaraRadera
 9. Här berättas att den överfallna städerskan är invandrare från Guinea, en gång en fransk koloni, verkligen koloniala takter således:

  http://news2.onlinenigeria.com/news/general/94995-imf-chief-strauss-kahn-s-alleged-sex-attack-victim-is-african-woman-from-guinea.html

  SvaraRadera