tisdag 17 maj 2011

Drottning Elizabeth en modig regent

En bomb har hittats inför hennes besök på Irland. Hon är den förste regenten, som besöker landet, på hundra år. Ingen regent har tidigare kunnat eller velat åka. Det var år 1921 som Irland blev fritt från Storbritannien, men Nordirland behölls under brittiskt styre.

På senare år har det inte varit lugnt på Nordirland trots att England inte längre har militära styrkor där, men våldet fortsätter och senast i april 2011 blev det oroligt då protestantiska paramilitära grupper attackerade polisen, som höll på med en utredning mot dem. En av poliserna dog av en bilbomb.

På långfredagen 1998 kom ett avtal om fred till stånd i Nordirland. Protestanter och katoliker skulle styra tillsammans genom ett självständigt parlament, Stormont. Irland gav då upp sina anspråk på Nordirland och Storbritannien var redo att släppa de sex grevskapen om detta fick stöd i en folkomröstning. Eftersom majoriteten nordirländare var brittisktrogna protestanter skulle detta dock inte ske. IRA lovade att lägga ner sina vapen och år 2005 konstaterar en oberoende kommission att den katolska terrorgruppen hade infriat sitt löfte.

Ett val, som hölls den 7 mars 2007, var ett första steg mot nytt självstyre på Nordirland. Sedan hände det ingen trodde på: dödsfienderna i DUP och Sinn Fein beslöt sig för att regera ihop. Den 8 maj tog de plats i regeringen och makten över Nordirland lämnades över till dem från London.

Att åka dit är inte något som drottning Elizabeth tvekar om, utan hon åker. Det tycker jag är en stoisk hållning. Hennes besök är en del av den pågående fredsprocessen. Numera är det inte postkoloniala problem, utan problem med den irländska ekonomin, som kan orsaka nya våldsamheter.

Fyratusen människor ska upprätthålla säkerheten under drottning Elizabeths fyradagars besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar