torsdag 5 maj 2011

Julian Assange har rätt om svenska domstolar

I dag skriver kändisadvokaterna Jens Lapidus och Johan Åkermark i DN om att Julian Assange nog har rätt i vissa påpekanden om att Sverige inte är ett rättssäkert land.

o I Sverige kan någon sitta häktad i något år och ändå vara oskyldig.

o I Sverige döms brottslingar oftast till en stor del av pensionerade politiker. Så fungerar det nämndemannasystem vi har.

o I Sverige kan inte media granska vad som försiggår i rättegångar bakom lyckta dörrar, vilket automatiskt inträffar i sexbrottsmål.

o I Sverige har en utlänning som inte förstår svenska en mindre chans att få rättvisa. Förundersökningen översätts inte.

De båda advokaterna driver tesen att Julian Assange har rätt i det han säger och att det svenska rättsväsendet behöver en översyn. Vi är inte bäst i världen längre, vilket länge har varit den förhärskande synen på oss själva. Inte ens när det gäller rättvisa inför domstol.

2 kommentarer:

 1. För att inte tala om den kvinnliga läkare som fått sitt liv förstört sedan polisen stormade in på hennes arbetsplats på Karolinska p g a en anmälan från några föräldrar p g a att deras svårt sjuka barn dött. Dessa var dessutom överens med läkaren om att den livsuppehållande behandlingen avbrutits och väntade bara på att hon skulle dö. När hon sedan dog, begärde de obduktion vilken sedan ledde till att de anmälde läkaren. Kan ett fett skadestånd hägrat?
  När åklagaren beordrade hämtningen var det fruktansvärt bråttom att hon anhölls. Därefter har det förflutit 2 år utan att åklagarn kunnat prestera tillräckligt med bevis mot henne för en rättegång. Trots det har inte målet lagts ned.
  Det är lätt att föreställa sig hur hon mått under dessa 2 år när hon varit misstänkt och skild från sitt jobb.
  Det finns gott om rättsskandaler av denna klass; Billy Butt, allmänläkaren och obducenten m fl. När åklagarna framträder i media är det svårt att frigöra sig från tanken att de sedan länge uppnått sin inkompetensnivå.
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Sverige är inte så bra som vi tror. Visst kan vi ha en eller annan nämndeman i rätten - men högst en eller två om vanligt folk nu måste vara med.

  Tingsrätten dömer på ett sätt. När det kommer upp i hovrätten är det jurister som dömer. Då blir det på ett annat vis. Man ska nog passa sig jävligt noga för att bli ett fall - för att ha något med "rättvisan" att göra överhuvudtaget. Stackars alla oskyldiga som manglas i systemet.

  SvaraRadera