söndag 5 september 2010

Valet står mig upp i halsen

Herregud jag vill bara att tjafset ska ta slut. Jag har för länge sedan slutat att lyssna på alla debatter. Det skulle ta för mycket tid och det är absolut bättre att gå efter magkänslan och vad som har utkristalliserat som bäst för oss som familj efter det hemska 90-talet och början av 2000-talet.

Som ni vet så röstade jag borgerligt redan i förra valet efter att ha varit uppvuxen med socialdemokratin som modersmjölk. Men den ideologin är förlegad. Likväl som att det är en mycket underlig ordning att sd ska hållas utanför riksdagen till varje pris, men att fi och v inte ska det. Dessa tre partier kan ta varandra i hand tycker jag. För de möts där någonstans på en tänkt cirkel med höger-vänster-skala. De är alla tre lika extrema.

Nästa vecka tänker jag gå och rösta i förväg. Poströsta som det hette förr i tiden när det fanns en post. Numera är det biblioteken som gäller där jag bor. Sedan kan jag ägna mig åt annat. Jag hoppas verkligen att borgarna får bestämma en period till. Det behöver det här landet.

För min familj har de senaste fyra åren varit bra. Mina barn har jobb allihop. De är födda på 60-talet och 80-talet. Själv blir jag pensionär och min sambo har jobb. Vi klarar att bo i vårt hus ett tag till. Och har råd att äta mat. Vi överlever de skatter som finns. Det är sådana grundläggande självklarheter som måste styra.

Inte tjafset om makten och härligheten för de som har styrt landet i årtionden och som nu ser sig desperat om efter sätt att säkra sitt eget styrande av folket. Vi lever väl ändå i en demokrati? Inte i ett byråkratiskt styrt välde av karriärsossar?

19 kommentarer:

 1. Bra talat Ann Helena! Kunde inte sagt det bättre själv!
  Gillade framför allt det du skrev om ”Inte i ett byråkratiskt styrt välde av karriärsossar?”
  Och verkligen det att V, Fi och SD ALLA är lika extrema!
  Tack!

  SvaraRadera
 2. Tack själv anonym 12:14... rösta du också!

  SvaraRadera
 3. Så du menar att det är viktigt att rösta och göra så utifrån hur JAG haft det de senaste fyra åren? Är det inte viktigare att se hur Sverige haft det och hur människor i vårt land mår? Är det inte viktigt att se att socialbidragen ökat lavinartat och att våra unga mår sämre än någonsin? Är det inte viktigt att många människor tagit sina liv pga regeringens arbetslinje?

  Fast det är klart, anser man Socialdemokraternas ideologi som förlegad så bryr man sig antagligen bara om sig själv och de man har närmst...

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, håller helt med dig om att V, Fi och sd alla lever på hatideologier, dvs klass, kön och ras.

  Valet är en trist föreställning där micromanagement(c) av staten är det som gäller.

  c) Myntat av Niklas på tianmi.info.

  SvaraRadera
 5. Anna: Du kanske inte vet det men jag skrev en dagbok under åren 2003-2005. Den är utgiven. Den börjar med att jag sitter hos min läkare och gråter för jag tror att min familj kommer att få det bättre om jag försvinner, dör. Den heter Ett Sekel av Tystnad. Finns på internet.

  Våra unga mår inte sämre än någonsin. Det stämmer inte. Dom som vill har jobb där vi bor. Och jag hade gärna jobbat istället för att bli sjukpensionär som f-kassan fixade åt mig när jag var 60 år (under sossestyre det var viktigt att visa upp bra siffror inför förra valet). Självklart kommer jag att jobba till jag dör, precis som min pappa gjorde med det som f-kassan tyckte var min hobby: att skriva. Detta har varit mitt yrke större delen av mitt liv och det slutar jag inte med för att f-kassan tycker så.

  Rösta du på det du tycker är bäst så blir det bra ändå. Ha en trevlig söndag.

  SvaraRadera
 6. Nils Dacke: Tack och visst är det så. Hatet finns hos extremister och har alltid gjort det, men de brukar lägga det hos de, som de betraktar som sina fiender, istället för att granska sitt eget inre.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte riktigt hur det kan komma sig att det just bland bloggare finns så många (enligt min uppskattning åtminstone) som bytt åsikter från att ha varit vänster till att vara höger, ofta mer så än riksdagspartierna? I verkliga livet har jag mest träffat på sedvanesossar som ärvt sin politiska inställning från föräldrarna, och föds och dör som sossar oavsett hur världen förändras omkring dem.

  SvaraRadera
 8. Patrik: Mmm kan bero på att vi är tänkande människor... ;) Själv har jag fått sosseriet med modersmjölken, men kan tänka själv.

  SvaraRadera
 9. Man vill snart spy. Som två lag i ett evigt OS-spel!

  SvaraRadera
 10. Helena: Visst vore det bättre med ett annat system... men vilket då?

  SvaraRadera
 11. Förstår inte riktigt vad ditt svar har med min kommentar att göra...och inte har jag läst din bok heller. Däremot så VET jag genom mitt jobb att många, många unga idag har ett helvete. Jag vet att människor mår otroligt dåligt och jag vet att det blir mer och mer tydligt att det ÄR så. jag möter dessa människor varje dag, i verkligheten.

  SvaraRadera
 12. Okej Anna men läs min bok så ser du vad det bottnar i. Åtminstone en del av det... ha det gott annars.

  SvaraRadera
 13. Anna: Här kan du hitta min bok http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=634991

  Den handlar om när jag var sjukskriven för depression, inte orkade längre för jag fick inget jobb och min yngste son deppade ihop också. Så det rör sig om precis det du talar om. Detta hände under socialdemokratins tid. Om föräldrarna mår dåligt så gör barnen det också. Självklart. Rötterna till denna ohälsa finns kvar. Men i vår familj har vi lyckats att vända allt. Själva. Med viss hjälp från kuratorer och annat. Läs får du se!

  SvaraRadera
 14. Tack för länken. Läste om boken igår. Jag har själv levt nära det du skriver om...utbrändhet, depression, duster med FK & arbetsgivare mm. Men i nutid med de förändringar som nyss införts gällande sjukförsäkringen. Med den erferenheten och åter igen den av att dagligen arbeta med utsatta barn & ungdomar så vidhåller jag att det blir sämre och sämre.

  SvaraRadera
 15. Anna: Tack och lov så växer barn och ungdomar upp! Du låter mycket bitter. Var inte det. Det drabbar ingen annan än dig själv. Och du kan inte ta ansvar för hela världen. Det är den snabbaste vägen till sjukdom. Ta hand om dig! Det är den du kan vårda. I första hand.

  SvaraRadera
 16. Bitter känner jag inte igen mig i, det är nog det minsta jag är här i livet. Att jag inte kan ta hand om hela världen är jag fullt medveten om och tänker inte ens försöka... Men, i mitt jobb som är att hjälpa människor som far illa för att de förhoppningsvis ska kunna hjälpa sig själva, så hjälper jag. Inte hela världen men en och annan.

  SvaraRadera
 17. Anna: Det låter bra. Men då ser du bara avarten av världen? Och din världsbild blir snedvriden av detta. De flesta människor mår rätt bra. Särskilt i jämförelse med förra århundradet. Då var det dock ofta ingen idé att prata om allt elände, så det gjorde inte människor. De levde på bara så gott det gick. Nu har vi större resurser. Om du har del av dessa och kan hjälpa så var glad åt det. Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. *ASG* Ser bara avarten?!? Nä, knappast =) Ser mycket solskenshistorier, träffar underbara människor och jodå mycket misär. Men, då jag i övrigt har ett härligt och bra liv så ser jag fantstiskt mycker bra. Så man kan väl mer sammanfatta det som att min världsbild är mycket vid & bred. Och dessutom, vaddå avarten??? De hundratals människor jag träffat i mitt jobb är inga avarter, de är i allra högsta grad en del av vårt samhälle.

  SvaraRadera
 19. Anna: Då får du väl berätta vad du jobbar med så jag kan avgöra det själv?

  SvaraRadera