onsdag 15 september 2010

Sossar är maktkåta

De är så vana vid att sitta vid makten att desperationen är uppenbar nu när Alliansen står på gränsen till sin största valseger. Det socialdemokratiska partiet har satt ihop ett papper på högkvarteret på Sveavägen, som ska smutskasta Reinfeldt och som påstår att sd inte längre är något annat än ett vanligt högerparti.

Så sd:s främlingsfientlighet tonas ned för att det bättre ska kopplas ihop med Alliansen och det tror sossarna gör att fler röstar på dem. De flesta som ingår i sd är missnöjda och bittra manliga väljare, som vill att de ska få behålla den makt de har.

I stort sett alla som röstar med extremistpartier är individer, som skyller sin egen olycka på andra och som menar att det är samhällets fel och särskilt politikernas fel att deras liv ser ut som det gör. De vänder sig till politikerna för att få rättvisa. Eller för att få det bättre i sina egna liv.

Undersökningar visar att de människor som mår bra både fysiskt och psykiskt röstar inte med extrema partier. De tror varken på den väpnade revolutionen eller att det är en bra idé att gå tillbaka till 1800-talet.

Skrämselpropagandan tilltar nu de sista dagarna före valet både från moderathåll och från sossehåll. Reinfeldt varnar för att rösta med sd för det kan skapa instabilitet i landet. Börsen kan rasa. Börsen är ju alltid viktigare än demokratin och hur människor ska rösta. Eller hur?

Det senaste dumma förslaget är att vi alla ska tvingas gå till valurnorna och lägga vår röst. Det har hitills bara förekommit i diktaturer, som Nordkorea och Kuba att det finns röstplikt, även när det bara finns ett parti att rösta på. Ett annat dumt förslag i sista stund är att alla riksdagspartier ska gå ihop i en samlingsregering för att hålla sd borta. Så vi ska rösta förgäves då?

14 kommentarer:

 1. Fy fan så lågt att hota med räntan! Men Soros & Co kan sänka Sverige om dom vill. Nä, ska vi rösta förgäves? Bra fråga! Allt har gått över styr. Det enda alla i smeten tänker på är sitt revir och sin lilla makt.
  Jag såg Reinfeldt på hemmaplan i lördags. I Täby. Tog några kort. Ska blogga om det. Men först till tandis.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Hoppas det går bra hos tandläkaren då! Ser fram emot ditt inlägg!

  SvaraRadera
 3. Reinfeldt senaste uttalande om misshandel, tortyr o sabotage av sverigedemokrater:

  ”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

  Man tar sig för pannan o undrar om detta är Sverige? Att anpassa vår invandring till nivåer som vår omvärld har (England med 60 milj invånare avser att begränsa invandringen till ca 15.000 per år), är det "ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer" som bör resultera i misshandel?
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Aldrig har väl någon statsminister sagt att vänsterextremister får skylla sig själva om de stör och förstör politiska möten... men det är skillnad på vänster och höger. När det gäller England så hade halva världen rätt att flytta till England eftersom alla medborgare i de koloniserade länder hade engelskt medborgarskap. Det går inte att jämföra med Sverige riktigt. Men vi har under 80-90-talet tagit emot ungefär dubbelt så många flyktingar som England vad jag förstår. Det håller förstås inte.

  SvaraRadera
 5. Du har en poäng i att England var vidöppet för sina "kolonier" och ligger därför kanske ännu sämre till än vi. Men det är ganska egendomligt att varje röst på en minskning av invandringen är en ond människas röst, medan varje ökning av generositeten står för det goda (som vid diskussionerna om marginalskatten på -80-talet).
  Borde inte varje politiker som vill behålla nuvarande regler (och därmed utestänga många förföljda människor) betraktas som ond och rasist jämfört med de som vill öppna gränserna ännu mer?
  Logik är väl dock inte debattörernas starka sida?
  //Pop

  SvaraRadera
 6. Anders Johnsson hade en utmärkt artikel i Dagens Nyheter igår, för den intresserade.

  http://www.dn.se/debatt/sa-bevarar-vi-sverige-svenskt-1.1170035

  SvaraRadera
 7. Pops: Du kan rösta på fp. Så här sa Jan Björklund i chatten i Aftonbladet i dag:

  Jan Björklund: Jag tycker man måste kunna diskutera integrationspolitik i Sverige på ett avspänt sätt. Bara för att man är kritisk till delar av integrationspolitiken är man inte invandrarfientlig.

  SvaraRadera
 8. Cuben: Jovisst vi är alla utlänningar. Men då var det inte självklart att alla skulle gå på bidrag i sex-sju år innan dom började jobba. Det var inte en rättighet.

  SvaraRadera
 9. Bidragslinjen har jag aldrig varit en förspråkare för. Anders Johnsson satt dessutom i riksdagen för (fp). Hans fru också fp och före detta borgarråd i Stockholm. Björklund har definitivt en bra synpunkt med sin kommentar.

  I integrationspolitiken är det svårt att skilja agnarna från vetet ibland.

  SvaraRadera
 10. Det är alldeles riktigt som du säger att labila människor dras till extrema partier. Det var därföre jag själv blev kommunist en gång i tiden, om jag ska vara uppriktig.

  Sossarnas nya linje mot SD är kanske inte så dum. Åkesson är skicklig och knappast någon extremist. SD har nu så stort väljarstöd att det får anses normaliserat.

  Det jag saknar är en genomlysning av SD:s ekonomiska politik. Den kan omöjligt förbigås om SD skall placeras på högervänsterskalan.

  De rödgröna har genomfört valrörelsen sagolikt oskickligt.Man har tappat runt en FEMTEDEL av väljarna på ett halvår. En historisk genomklappning.

  SvaraRadera
 11. Kraxpelax: Det var uppriktigt... det där om kommunismen. Sd:s ekonomiska politik har väl fått sig en omgång också i dag:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7786849.ab

  SvaraRadera
 12. Ann Helena,
  Jag har redan röstat -:)
  Sen minns jag Bengt Westerberg alltför bra!
  Men skönt i alla fall att höra att man inte är invandrarfientlig längre, suck.

  Vad beträffar sd:s ekonomiska politik så har "etablissemanget" alltför länge effektivt hindrat alla beräkningar av kostnaden. Man får ju inte räkna på människors kostnader!! Bara pensionärers, barns o sjukas samällskostnader får nagelfaras. Dessa beräknas hej vilt av stat, kommuner o landsting o ligger som grund för de politiska besparingsplaner för resp. område. Fast det är ju inte så viktiga grupper förstås?

  Åkesson sa att det första man ska göra om man kommer in i riksdagen är att ge riksdagens utredningstjänst i uppdrag att beräkna kostnaden för invandringen.
  //Pops

  SvaraRadera
 13. Pops: Det kanske blir en överraskning det där med kostnaderna. Förra året var det 100 000 som invandrade till Sverige men 40 000 utvandrade. Den största gruppen, som invandrade var svenska medborgare. Sedan kom Irak, Somalia, Polen och Danmark. En invandrad person stannar inte heller alltid hela livet i Sverige. I genomsnitt stannade de i sju år här.

  Mer info här:

  http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/

  SvaraRadera
 14. Ja, det är svårt att uttala sig alltför säkert eftersom så mycket hemlighålls. Men av de 40.000 som lämnar Sverige varje år måtte det väl vara många (kanske flest) välutbildade svenskar? Och om alla stannar i genomsnitt 7 år låter det konstigt att 1-1,5 miljon är kvar?

  Sen är det dessvärre så att Migrationsinfos enda uppgift är att framhålla invandringens goda sidor, d v s de har inget intresse av att föra fram fakta som talar för motsatsen. Läs deras "frågor & svar" så förstår du.

  Här är en länk till dej att begrunda:
  http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor-1.974540

  Samme Jan Ekberg (professor i nationalehonomi) har i en av ESO-rapport (finsnsdepartementet)beräknat invandringens nettokostnader till 30-60 Mdr kr. Men som sagt osvuret är bäst
  //Pops

  SvaraRadera