onsdag 29 september 2010

Elin är död

Så har det hänt igen. En ung kvinna är mördad. Och en svart man misstänks. Det var i vintras som Hjällbo drabbades av sorg när Nancy Tavsan slogs ihjäl på väg hem. Och en 22-årig svart man visade sig vara skyldig.

Min bror som är lärare i Hjällboskolan sade då att eleverna visste före polisen, vem det var som hade gjort det. Men den här gången kanske polisen hann före.

Den man som är misstänkt för mordet på Elin Krantz kändes igen av poliser, som hade sett övervakningsfilmen från femmans spårvagn. Jag har själv bott där ute på Hisingen i min ungdom, då jag också jobbade på Volvo.

Det var inget ställe jag ville fortsätta att bo på. Och ingenting verkar ha hänt under de drygt 40 år, som har gått sedan dess. Spårvagnarna ser likadana ut. Husen ser också likadana ut.

Jag vet inte om också denne man är somalier, som 22-åringen i Hjällbo var, men det är mycket trist att detta nu har drabbat en kvinna igen. Den misstänkte i Elin-fallet är också 22 år och hade enligt uppgift rivmärken i ansiktet. Han är gift.

Här finns en minnessida för Elin Krantz.

I kväll den 30 september blir det en minnesstund för Elin i hennes barndomstad Falköping.

6 kommentarer:

 1. När ska vi öppet få diskutera mångkulturens pris? D v s de 1000-tals svenskar som varje år våldtas, mördas, rånas, misshandlas, knivhuggs får sina bostäder skändade vid inbrott osv av männniskor med utländsk bakgrund.

  Om Sverige stod inför ett beslut att bygga ut kärnkraften och utredningar visade att 10 personer om året skulle dö av strålning eller olyckor skulle varje utbyggnad vara otänkbar. Men vår satsning på mångkultur, där vi inte bara tror utan vet att den förorsakar alla dessa tragedier, kan man inte ifrågasätta utan att bli bespottad o anklagad för att vara rasister.

  Nä, vi ska bilda Facebookgrupper, hålla varandra i hand och med ljus vandra i stilla protestmarscher mot våldet sjungande "We shall overcome". Då förstår nog de här männen att de har fel när de våldtar o mördar?! Och riksdagsmännen andas belåtet ut o slipper ta i problemen ytterligare en tid.!
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Pops: Jag tror att det behövs både fackeltåg och sorgemanifestationer plus en annan syn på saker och ting. Vi består inte bara av den mentala biten, utan som människor innehåller vi också känslor.

  Vår kultur svajar, men det har den nog alltid gjort. Det har bara inte märkts lika mycket som nu. När Europa är mer eller mindre en stat, där gränserna kan passeras ganska lätt.

  Och naturligtvis blir det problem med flyktingar, som kommer från en helt annan kultur och som har helt andra bilder, mentala föreställningar i huvudet, än vi som har bott här länge har. Särskilt som detta är osynligt tills det får sitt utbrott i ett våldsdåd.

  SvaraRadera
 3. Det tråkiga är att alltför många människor nöjer sig med att bli upprörda över våldet, men kan/vill inte se sambanden o orsakerna. Samtidigt som de är chockerade o arga över detta o andra våldsbrott är de helt övertygade om att vi borde ha en generösare invadringsmottagning, med mindre kontroll av de asylsökande. Elin lär tragiskt nog ha varit engagerad i Aftonbladets dubiösa kampanj "Vi gillar olika". Hon fick dyrt betala för vår okritiska beundran för de "olika" Afrikanerna som inte behöver bevisa någonting av sin bakgrund för att få PUT.
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Jo jag läste det där om att Elin gillade olika. Det är en hemsk kampanj tycker jag. Man kan bara trycka på ja, likt diktaturval det där aldrig finns något att välja på. Det handlar inte om lika eller olika. Lika eller olika är vi ju allihop. Om vi får lov att räknas som individer.

  SvaraRadera