söndag 26 september 2010

Mona Sahlin blir nöjesprofil

Efter valet har Mona Sahlin nu gått in för stora charmoffensiven för att få svenskarna att lyssna. Hon framträdde i Skavlan och myste. När får vi se henne i Här är ditt liv?

Mona Sahlin har gått från statsministerkandidat till en oppositionsledare ingen egentligen vill ha, men alla måste stå ut med. Åtminstone ett tag till. Så då framträder hon lite som förre statsministern, som dök upp i barnprogram, för att programmera barnen och deras föräldrar.

För min egen del är socialdemokratins tid över. Så också för många andra, som jag känner. Jag röstade redan i det förra valet på Alliansen efter att de flesta av mina fyra decennier, som väljare ha röstat på socialdemokratin. Är man som jag uppvuxen i en förort till Stockholm med en ensamstående mamma, så blev det lätt så.

Socialdemokratin behövdes nog i ett samhälle under uppbyggnad. Och det var ju Sverige under de flesta av årtiondena på 1900-talet. Nu är det ett annat årtusende.

Plötsligt uppenbarade sig verkligheten chockartat för de röd-gröna. De hade trott att de kunde sitta kvar i orubbat bo, att de fyra senaste åren bara var en parentes i den politiska historien. Sedan skulle Sverige bli som vanligt igen. Istället har vi fått ett helt annat samhälle.

När chocken släpper kanske också politiker som Mona Sahlin inser att något har hänt, som hon aldrig hade upptäckt där i Nacka, där hon har bott sedan hon var liten. Det är sedan länge en moderatstyrd kommun, men att detta styre också skulle bli något hon fick dras med på sin arbetsplats i maktens centrum - i mer än fyra år - fanns inte på kartan.

Men Sverige är inte längre det som den politiskt korrekta eliten hade hållit fram som idealbild. De som sedan länge har haft sitt på det torra hade bestämt hur verklighetens karta skulle se ut. Det har varit en förljugen bild och är det ännu hos dem. Det tar tid att smälta en sådan känslomässig chock.

6 kommentarer:

 1. Mycket bra beskrivning av den politiska kantring som sker just nu i svensk politik och som påverkar svensk socialdemokrati i stor omfattning.

  Ett exempel på den förvirring som råder bland etablerade vänsterdebattörer såg man ju i den vidriga krönikan av Henrik Wallgren i GP som du tar upp i en tidigare bloggpost.

  /kristian

  SvaraRadera
 2. Om Mona Sahlin kommer med i Här är ditt liv, så kan jag rekommendera en nätbutik där man kan köpa t-shirts till sändningen.

  http://www.cafepress.com/danneskjold/6259893

  Klicka under "kläder". Där hittar ni Mona Sahlin t-shirts.

  SvaraRadera
 3. Cuben: Nä vi behöver inte mobba damen, bara inte se henne längre som en sosseledare.

  SvaraRadera
 4. Hon tillhör naturligtvis de som kommer ha sitt på det torra resten av livet i vilket fall... precis som förre ledaren Göran Persson, numera konsulten och godsägaren.

  SvaraRadera
 5. Du har helt rätt. Det finns ingen anledning att mobba henne. Hon gav allt hon hade i slutet av valrörelsen. Nu är det upp till socialdemokratin att hitta rätt igen. Ändå intressant att det finns web sidor som den där.

  Socialdemokratin behöver ta sig en rejäl titt på sig själv med en rejäl dos av ödmjukhet och en stor vilja att förstå. Då hittar man förhoppningsvis rätt igen.

  SvaraRadera