onsdag 4 september 2013

Uppdrag Granskning om "Ellen"

Äntligen tog Uppdrag Granskning upp ett fall där en pappa blir dömd att inte träffa sin dotter och tvärtom för något som skulle ha gått att utreda var ett missförstånd. En 3-årig flicka blir förhörd av en polis med ledande frågor och påstår att hennes pappa gjort sexuella saker med henne. 

Han blir häktad, men utredningen läggs ned och han släpps efter en månad när de inte kan hitta några bevis överhuvudtaget för att han har gjort något. Inte ett spår av bevis finns. Men dottern har han ännu i denna dag fortfarande inte fått träffa.

Mamman i det här fallet tror inte att pappan kan ha gjort något, men socialtjänsten bestämmer sig så fort de har lyssnat på polisförhöret att pappan är skyldig och att dottern måste bort från honom. Detta innan polisutredningen är klar. De mer eller mindre tvingar mamman att söka enskild vårdnad. Annars ska de omhänderta flickan. 

I programmet får vi till slut veta att det var på dagis som flickan blev utsatt för att äldre pojkar hade tappat kontrollen från "fröknarna" på daghemmet och utfört sexuella saker på varandra på toaletten och att flickan också hade varit inblandad. Men ingen utredning hade kunnat ta fram detta. Dock berättar föräldrarna om detta nu i programmet och det finns också en dagisfröken som vet, men inte blir förhörd av polisen eller socialtjänsten.

Det är således så att den miljö som har skadat flickan finns kvar, men hon har blivit fråntagen en trygg förälder. Inte i sin vildaste fantasi hade denna lilla flicka kunnat förstå konsekvenserna av det hon sade. Barnen visste att det var fel det de gjorde och hade naturligtvis behov av att prata om det, men uppenbarligen har ingen kunnat hjälpa dem med detta.

Detta är Sverige som det har blivit när feminismen har gjort att kvinnor kan aldrig handla fel, men män gör det alltid. Och barnen måste skyddas från männen. I det här fallet har tingsrätten efter drygt ett år ännu inte bestämt hur det ska bli med flickans vårdnad. Mamman har ensam vårdnad nu. Vi får hoppas att detta program gör att denna flicka återförenas med sin pappa efter den "korta" tid det ändå blir med ett och ett halvt år ifrån honom. Detta avgörs under hösten.

För en annan pappa Joakim "Daddy" Ramstedt tog det närmare fem år att åter få vårdnaden om sitt eget barn efter att ha blivit anklagad för övergrepp. Och för ännu en annan pappa, som finns i min släkt så finns det inte några barn kvar. De är nästan vuxna, men är så indoktrinerade att de fortfarande tror på vad mamma och socialtjänst har tutat i dem. Vilken vrede när de äntligen begriper hur samhället har lurat dem. 

Så här står det i Barnkonventionen, som tyvärr inte är lag i Sverige, så det går att göra lite som dom vill med den uppenbarligen:

Art. 9 Åtskiljande från föräldrar

1. Konventionsstaterna skall säkerställa att ett barn inte skiljs från sina föräldrar mot deras vilja utom i de fall då behöriga myndigheter, som är underställda rättslig överprövning, i enlighet med tillämplig lag och tillämpliga förfaranden, finner att ett sådant åtskiljande är nödvändigt för barnets bästa. Ett sådant beslut kan vara nödvändigt i ett särskilt fall, t ex vid övergrepp mot eller vanvård av barnet från föräldrarnas sida eller då föräldrarna lever åtskilda och ett beslut måste fattas angående barnets vistelseort.

2. Vid förfaranden enligt punkt 1 i denna artikel skall alla berörda parter beredas möjlighet att delta i förfarandet och att lägga fram sina synpunkter.

3. Konventionsstaterna skall respektera rätten för det barn som är skilt från den ena av eller båda föräldrarna att regelbundet upprätthålla ett personligt förhållande till och direkt kontakt med båda föräldrarna, utom då detta strider mot barnets bästa.

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet och jag delar dina intryck! Intressant med citatet från Barnkonventionen. Varför har inte den blivit lag, egentligen? Vad har det fallit på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror nog på uppfattningen att Sverige är ett så utomordentligt bra land så här behövs inte en lag för barn. Vi klarar detta ändå. Men regeringen utreder om Barnkonventionen ska bli lag:

   http://www.regeringen.se/sb/d/14859/a/210982

   Sverige ratificerade Barnkonvention när den kom till som ett av de första länderna år 1990.

   Radera