måndag 23 september 2013

Starka reaktioner

Det blir det naturligtvis på nyheten att romer är registrerade i ett register. En enskild polis verkar stå bakom detta och det har inte varit känt i vidare kretsar. Eller också har det varit det. Svårt att avgöra på de första nyheterna.

Tre släkter har spårats om jag begriper det rätt från 1800-talet och framåt. Också barn har antecknats i registret. Jag har också romer i släkten, finländska sådana enligt uppgift, men jag känner mig knappast som rom. Det är enbart en liten del av mina gener.

Men ingen vill naturligtvis finnas i ett släktregister hos polisen. Ta bort det! Helt enkelt. Så får det inte gå till. Annars blev jag förvånad över att det var så få som är antecknade i registret, för det finns många som har sådana gener. Mer eller mindre.

För övrigt är min åsikt efter att ha skrivit I ormbärarens tid, som handlar om mina rötter, att vi är mer eller mindre släkt allihop som bor i Sverige. Det krävs bara några generationer så blir det så. Större än så är inte vårt land.

Många har i dag gått in och läst det jag skrev om Sunita Memetovic, som är rom och som kämpar för romers rättigheter.

PS. Enligt vad jag har kunnat få fram så kommer vi i vår släkt från Norge, Tyskland, Spanien och också från Guatemala, men jag känner mig varken som norska, tyska, spanjorska eller som indian från Guatemala. Jag är född och uppväxt i Sverige. Jag är svensk. DS.

2 kommentarer:

  1. Att kämpa för romers rättigheter är bra men att också kämpa för romers skyldigheter vore bättre.

    SvaraRadera
  2. En av dessa skyldigheter är att klanerna medger att alla romska barn tillåts att genomgå nioårig grundskola.
    Många romska barn gör det och går vidare till gymnasium och i inte så få fall till högskola men alltför många sitter fast i ett klantänkande där utbildning ses som ett hot mot traditionerna och klansammanhållningen.
    Här kolliderar alltså romska rättigheter med romska skyldigheter men den senare är inte lika attraktivt att skriva om.

    SvaraRadera