tisdag 17 september 2013

Slaget om 110 000 väljare

Där finns brytningspunkten i valdebatten just nu. Ska dessa 110 000 slippa statlig skatt eller inte. De tjänar ganska bra, över 37 000 kronor i månaden. Men ska just de befrias från skatt? Förslaget väntas kosta tre miljarder kronor. 

Hur ska nu detta gå igenom? Större delen av riksdagen är emot förslaget. Och sd stödjer det inte heller. Så det finns en majoritet emot. Ska då de som är emot detta förslag vinna?

Är detta en så viktig klassfråga att det är värt för Stefan Löfven att anklagas för att gå i sd:s ledband? Det handlar knappast om några pengar. Och det finns mycket större frågor att debattera, som ingen vill riktigt ta i. Nu handlar det om kronor och ören. Smått och väldigt räddhågat. 

Sammanlagt är det kring en miljon löntagare som betalar statlig skatt. Det är många fler än vad tidigare regeringar har tänkt sig. Det är nästan en tredjedel av löntagarna medan i uppgörelsen på 90-talet mellan de borgerliga och socialdemokraterna ansågs det räcka med att 15 procent av löntagarna betalade statlig skatt. Detta är således i linje med den uppgörelsen.

För två år sedan drogs förslaget tillbaka eftersom regeringen riskerade att förlora. Ska de nu gå på pumpen? Är det värt det. Tanken bakom är att fler ska vilja jobba med mer kvalificerade uppgifter och få bättre betalt. Kosta på sig utbildningar och därmed ska också fler få jobb. Men ett valår är sådana tankar för kvalificerade. Här gäller det att drämma till och verka trovärdig för oppositionen. Budskapet är att borgerliga bara gynnar rika. Kommer detta förslag att röstas ned även om sd hjälper till?


2 kommentarer:

  1. Är förslaget att de kommer att befrias från skatt?

    Intressant att S pratar om en "kostnad" som man lånar till, om 30% av löntagarna skulle få behålla något mer av sin egen intjänade lön.

    SvaraRadera
  2. Det är mycket, mycket oftare som sittande regeringen samarbetar (eller, åtminstone, räknar med stöd) med SD än som oppositionen gör det.

    SvaraRadera