tisdag 3 september 2013

Terroristernas våta dröm

Det vore väl att lyckas med ett attentat mot president Obama när han är i Stockholm. Chansen är dock inte stor som tur är. Jag tycker det är intressant att en amerikansk president kommer hit. Det har aldrig hänt i min livstid att en så högt uppsatt potentat har besökt Stockholm.

Brunnslocken har svetsats igen på gatorna ned till avloppen, radar och luftvärn är inkallat. Helikoptrar hovrar och tvåtusen poliser jobbar. Så mycket ståhej har det inte varit sedan andra världskrigets dagar. Superplanet Dreamliner har fastnat på Arlanda och kommer inte iväg med sina trehundra passagerare. Får se om de är borta i morgon. Men vädret verkar bli strålande. Alltid något.

En nära släkting ska åka på semester i morgon med flyg från Arlanda. Inte den bästa dagen samtidigt som den amerikanske presidenten kommer. Släktingen övernattar norr om stan för att komma in från rätt håll till Arlanda och planet går klockan sju i morgon. Presidenten är inte väntad förrän vid lunchtid så de borde kunna komma iväg.

Stockholm klassas som terroristfarligt eftersom både en statsminister och en utrikesminister har mördats på öppen gata, plus att en terrorist lyckades spränga sig själv i luften vid julen 2010. Den gången hade vi tur i Stockholm. Dock var det vår svenska naivitet som gjorde att Olof Palme och Anna Lindh kunde mördas. Men president Obama tar inte några chanser. Han åker runt i Besten, en bepansrad bil plus att han kommer i eget superflygplan Airforce One.

2 kommentarer:

  1. Att det blir ett så enormt säerhetspådrag är förståeligt men närmast fånigt. Undrar hur många svenskars vardag som blir ogenomförbar och hur mångas löner som blir lidande av att allt stängs ner. Tycker du att Obamas besök är någonting bra? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3478/tycker-du-att-det-ar-bra-att-obama-besoker-sverige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är skoj att USA:s president kommer hit. Visst är det så, men jag blir allmänt trött på den roll som journalister spelar. De är det uppvaktande entouraget. Har aldrig tyckt om den sortens yrkesroll för min egen del. Politiska journalister har alltid av nödtvång varit lierade med makten. Annars får de inga intervjuer med makthavare. Och de blir det ännu mer vid ett sådant här besök. Makthavare är staffagefigurer, men i en demokrati är det vad folket tycker som spelar roll.

      Radera