måndag 7 januari 2013

Katarina Mazetti gör som sverigedemokraterna

UPPDATERAT
Hon öser ur sig sitt hat, men över det som hon uppfattar som icke-svenskt: över våra seder och riter och påstår att svenskar som är födda här i tre generationer utan någon utlänning i släkten är lika sällsynta som vita älgar. 

Hon förolämpar de stackars djuren i Värmland och också oss som är födda här och som till större delen är svenskar i generationer. Hon tog chansen eftersom det var sista krönikan hon skulle skriva i Ica-kuriren, men hennes utbrott baktände och hon fick massor med hotfulla kommentarer tillbaka. Och ännu värre saker hände.

Det är lätt att säga rätt åt henne och förfalla till samma låga nivå, som hon själv gjorde: 
"(Allra renast är förstås de folkslag som isolerat sej i generationer och bara gifter sej med varann. De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70)."  Det är just detta som är dagens problem: hur ska vi förhålla oss till detta kollektiva omedvetna som alltid poppar upp och visar sitt fula huvud någonstans. Tro inte att du är undantagen Katarina Mazetti!

Hur ska vi slippa att bli som diktatorn i Syrien? Hur ska vi kunna gå vidare som mänsklighet utan att återigen ramla i samma fälla som vi gång på gång har gjort. Och inte minst under 1900-talet då människor tog död på andra människor i en oanad miljonskala.

I Sverige har vi fortfarande dåligt samvete över detta och måste därför ta emot flyktingar i stora strömmar för att sona att vi inte tog emot dem under andra världskriget. Att för snabbt blanda folkgrupper medför problem, självklart gör det så. Vi bär alla med oss vår kultur. Det vi är födda in i och uppfostrade med i vår släkt.

Seder och riter har bevarats i fickor i landskapet. På Möja i Stockholms skärgård utförs en rit på Trettondagsaftonen, som har sina grunder i medeltiden och det blir pittoreskt och intressant, för denna sed och rit har inte flyttat från sin geografiska hemvist. Och den bärs fram av de generationer som bor där nu.

Men om Möjaborna blev tvungna att fly och hamnade på andra sidan jorden skulle de då få utföra sina pittoreska seder i fred? Där ligger knäckfrågan i samhället. Och ifall Möjaborna då ville att resten av samhället inte bara skulle tillåta dessa seder utan krävde att samhället gav dem understöd och dessutom ville att befolkningen där skulle anamma detta. Skulle inte detta medföra kulturkrockar?

Katarina Mazetti har uppenbarligen ingen förmåga att se vilket sammanhang hon själv bebor: den nya kändisklassen och överhetsklassen, som genom att synas och höras alltid förtrycker de som inte har fötts med samma förmåga till uttryck. Särskilt om de hånar dessa. Jag vet eftersom jag själv alltid retar många enbart genom att berätta att jag är journalist och författare exakt som Katarina Mazetti. Då tror en del förtryckta att jag är en maktmänniska, vilket är fel, men fördomar sitter där de gör.

Sverigedemokraterna är nämligen mest förtryckta män, som lever kvar i en gammal mansroll, där de blev lärda att klara sig själva. Att det var bra att vara en sådan man, som klarade av att slåss och att gå emot "fienderna". Ord är förfärliga för de kan gå djupt in i människor och såra hårt. Och då tar människor i värsta fall till våld. Var det vad Katarina Mazetti ville uppnå? Att förstärka motsättningarna mellan människor i Sverige?
19:19
Katarina Mazetti själv tycker att hon har skrivit en "ganska snäll liten krönika" om att vara svensk. Hur omedveten kan man bli? Hon lyckades såra också mig, som aldrig ens har känt mig svensk.
24.1.2013
En ny krönika blev det för Katarina Mazetti ombads sammanfatta vad hon hade varit med om av Sundsvalls Tidning. Detta publicerades också på den här sajten, där det var möjligt att kommentera. Jag gjorde så och uppfattade inte att sajten var modererad (fick veta det av Marcus Melinder nyhetschef så småningom).

Så jag mejlade kommentaren till Katarina Mazetti och frågade varför den inte kom. Hon visste inte heller, men hon berättade att hon hade bett om moderering. Den utfördes av Interaktiv Säkerhet berättade Marcus Melinder för mig. Så småningom kom mina försök till kommentarer. Interaktiv Säkerhet hade hand om kommentarerna också på Newsmill. Det är den kulturella vänstern som har hand om bolagen. Men de ska vara neutrala och följa lagstiftningen på området.


 Här hittar ni min nya bok I ormbärarens tid, som handlar om varifrån vi kommer och varför vi är här på jorden och om min mormor och morfar som var egendomslösa torpare, men som uppfostrade tio barn.

10 kommentarer:

 1. Om en stackars förtryckt, inskränkt, (med lite T-högskole och univ utbildning så är man nog lågutbildad också) man får yttra sig så är det fortfarande så att det man inte VILL se - det ser man inte..
  Jag har många gånger undrat över om alla dessa PK-iter någonsin besökt ett svenskt invandrargetto, gärna på kvällstid. Vill man inte rubba sin uppfattning av omvärlden?
  Lever man i det som "vårt svenskaläraret" talade om när vi gick i skolan på 50-60 talet, om "den gode exotiske vilden" och hur han beskrevs i litteraturen??
  Jag har en känsla av att många äldre fortfarande lever i dåtid, att man inte uppdaterat sin världsuppfattning på länge.
  Eller, ännu värre, är Mazettis krönika bara skriven i uppfostringssyfte i full vetskap om omvärlden???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag det sistnämnda stämmer och så har Mazetti aldrig klivit ur den värld, där hon naturligtvis nu försvaras. Vi har yttrandefrihet visst. Alltid har det varit så att denna frihet har begränsats av tekniken ända in i vårt årtusende. Man behövde inte bara tryckerier utan också distribution. Eller ingick som Mazetti i feministiska radion. Hela den världen håller nu på att rasa. Mazettis värld.

   Radera
 2. "De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70)."
  Kan det vara ungefär så här dessa degenererade svenskar kan se ut:
  http://airholefacemasks.com/index.php/handlebars.html#.UOw2vXctrIX

  SvaraRadera
 3. Ja man kan undra vad hon menar. I Sverige var kusingifte särskilt vanligt förr i Norrland. Menar hon att norrlänningar är det hon beskriver? Sedan finns det kusingifte och inavel i små befolkningar: "Särskilt intresse bland forskare väcker relativt isolerade befolkningar som grundats av en ganska liten grupp, som franska Quebec, Sardinien, Island, nordöstra Finland, Färöarna, ashkenaziska judar, amishfolket i Pennsylvania och beduiner i Bekadalen. Allra mest känt är kanske antikens egyptiska kungafamiljer, som tillämpade familjegifte i extrem grad, även mellan syskon, vilket ledde till missbildningar och sjukdomar."

  Taget från den här artikeln http://fof.se/tidning/2010/7/kusingifte-gar-men-inte-som-regel

  Eller menar hon det här:

  En studie utförd i Botkyrka kommun 1998 visade att andelen barn med svår mental retardation, SMR, (IQ lägre än 50) var högre än hos jämförelsepopulationen. Prevalensen för SMR var förhöjd i hela kommunen, men för barn med icke-europeiska/icke-nordamerikanska föräldrar var prevalensen ca 59% högre än för barn med europeiska/nordamerikanska föräldrar boende i kommunen.

  Finns på http://sv.wikipedia.org/wiki/Inavel

  SvaraRadera
 4. "de som inte har fötts med samma förmåga till uttryck"

  Det handlar knappast ens om förmåga. Jag har definitivt minst lika bra förmåga att uttrycka mig som katarina Mazetti, men jag är inte författare eller journalist med tillgång till medieplats som läses av miljontals människor (syftar inte på ICA-kuriren, utan snarare efterkommande artiklar i stora medier).

  Det handlar med andra ord minst lika mycket om tillgång till medier som förmåga. Många kan uttrycka sig oerhört bra, men utan tillgång till medierna är man hänvisad till kommentarsfält, bloggar och forum. Faktum är att jag läser många fler välskrivna och tänkvärda inlägg på bloggar och i forum, ja t.o.m. i artikelkommentarer, än på nyhetsplats, i kolumner eller på ledarsidor, där analysen oftast är oerhört grund och bara består av ett evigt upprapande av samma gamla strunt som man hört tusentals gånger förut.

  "Var det vad Katarina Mazetti ville uppnå? Att förstärka motsättningarna mellan människor i Sverige?"

  Jag tvivlar på att hon ens förstår att hennes artikel sårar någon annan än "inskränkta rasister", och de är det ju legio att häckla och håna, även bland sådana som annars fördömer sådant beteende.

  Nu fick Katarina Mazetti en betydligt kraftigare reaktion än hon hade väntat sig. Men som någon på Flashback skrev, "arga katter får rivet skinn". Det var hon som började med sin hatdrypande spya till artikel, och även om jag själv fördömer hot så tycker jag att hon borde ha funderat över vilka reaktioner hon trodde att hon skulle få. Det räcker med att en enda person av hundratusentals läsare skall överreagera för att det skall kunna bli riktigt otrevligt.

  Och vad är syftet? Varför spy galla på allt som är svenskt? Varför försöka intala befolkningen att det inte finns något svenskt? Finns det något italienskt (för att anspela på Mazettis bakgrund)? Finns det något japanskt? Finns det något kurdiskt? Eller är det bara svenskar som saknar en egen kultur och egna traditioner? Om hon vill kämpa för mångkultur så är det ju ganska märkligt att en specifik kultur istället skall nedvärderas och häcklas.

  Dessutom tror jag att artikeln är kontraproduktiv. Hon ville säkert markera mot SD och visa sitt förakt, men istället markerar hon mot alla svenskar och visar sitt förakt mot oss. Tror hon att hon skrämmer bort folk från att rösta på SD? Jag tror snarare att fler får lust att rösta på dem efter en sådan här artikel, som ett höjt långfinger åt den hatspyende maktmänniskan Mazetti, och alla andra likasinnade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag begriper egentligen inte var hon eller SVT står. Såg just inslaget från Gomorron Sverige där det hela tiden handlade om hatbrott. Dock begrep jag inte på vilket sätt hon är utsatt för hatbrott. Är journalister det som får elaka kommentarer? I så fall är jag också det och kan anmäla hatbrott? Jag fattar verkligen inte.

   http://www.svtplay.se/klipp/946383/svart-att-bevisa-hatbrott

   Radera
 5. Hej Ann Helen!
  Först vill jag tacka för en intressant och bra bok, "I ormbärarens tid".

  Tänkte skriva ett par rader om det jag ser hända i sverige. Det är faktiskt en varning i all välmening. Det går fort nu och jag tror inte journalisterna mfl fattar vad de egentligen håller på med. Hur de leker med elden. För att inte bli avfärdad som ung, kränkt, marginaliserad, arbetslös, outbildad kille på landsbygden vilket brukar vara någon sorts standard försvar mot alla som har åsikter och argument som avviker det allra minsta mot koncensus så känner jag mig tvungen att berätta lite kort om mig själv. Akademiker, 40 årsåldern, bostadsrätt centralt i storstad. Fast tjänst somjag trivs bra med. God ekonomi. Har många trevliga kompetenta och duktiga kollegor från hela världen. Har även kompisar från bla Bangladesh och Egypten. Tillråga på allt har jag bruna ögon och ett släktträd som sträcker sig neråt medeltiden. Jag har aldrig känt mig kränkt. Har alltid varit stolt socialdemokrat.

  Jag är alltså en av de enligt Mazetti så sällsynta "vita älgarna" som tycker att hennes debattartikel i Ica Kuriren var synnerligen osmaklig, vulgär, elak och desperat. Dessutom visade den en obildad sida av Mazetti som jag inte trodde fanns hos henne. Artikeln skulle lika gärna kunna vara skriven av en ungdom i SDU:s undeavdelning i Hörby. Nivån tror jag är lika låg eller så underskattar jag SDU:s medlemmar. Jag har gillat hennes böcker och även filmatsieringarna men nu går hon bort helt för mig. För varje sådan här idiotisk artikel får SD nya röster helt i onödan. Mazetti och hennes gelikar fattar inte symboliken och sprängkraften i dessa artiklar. De förstår inte att man radikaliserar helt vanliga svenskar.

  Etablissemanget inom politikerkåren, journalister och kulturarbetare känns mer och mer alienerade och verklighetsfrämmande. De tror att de är fruktansvärt goda och upplysta människor, att de är allvetande, progressiva, kämpar för de utsatta och "står på barrikaderna". Självbedrägeriet, dubbelmoralen och koncensuspolicyn gör ont åt alla invånare i sverige inklusive invandrarna eftersom de hindrar en öppen, saklig och sansad debatt om bl.a. invandrings- och asylpolitiken. Därför fylls forum och kommentatorsfält av hat istället eftersom tryckkokaren börjar koka över. I alla andra länder kan man debattera invandring öppet som vilken del av samhället som helst, som vilket politiskt ämne som helst. Man måste kunna ha åsikter om invandrings- och asylpolitiken utan att för den skull behöva bli stämplad som rasist eller förståndshandikappad. Man måste kunna få ifrågasätta och diskutera utifrån en större kontext som tex samhällsekonomi, jämföra mellan våra grannländer samt EU länder odyl. Det går inte i sverige och därför blir folk så fruktansvärt frustrerade, därför uppstår hatet, därför radikaliseras åsikterna snabbt, segregationen och polarisieringen i samhället förstärks I sverige kokar debatten ner till någon form av primitiv soppa där ickefrågor som tex om kåldolmar är en svensk eller turkisk maträtt kan diskuteras i det oändliga och detta eftersom laddningen och beröringsskräcken för de riktiga frågorna, för de stora frågorna är så oerhört stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt beskrivning av läget.
   Jag tror att PK journalisterna motarbetar sin sak.
   Att bara ösa otidigheter över invandringskritiska röster mördar en saklig diskussion.

   Precis som du skriver så går utvecklingen fort nu.
   Vi har redan sett medborgargarden i Bergslagen i samband med de rumänska bärplockarna. Att laglöshet råder i många svenska ghetton blir mer och mer uppenbart.
   Om staten inte snabbt agerar kommer det bildas medborgargarden.
   I Grekland ring folk till Gyllene Gryning för att få lugn och ro då polisen inte kommer.
   Som sagt:
   Varför får man inte sakligt diskutera vad integrationen av en somalisk familj med fyra barn ger nation Sverige? Plus eller minus både ur ekonomisk och kulturell aspekt.
   Tragiskt och om inte det blir en ändring i debattklimatet kommer det hela sluta illa.

   Radera
 6. Fortsättning:

  Hur är det egentligen i Sverige idag? Vi har en konstant massarbetslöshet som dessutom ökar. Bostadsbristen är skriande. Vård, skola och omsorg befinner sig i fritt fall. Infrastrukturen vittrar bokstavligen sönder. Försvaret är ett skämt. Kriminaliteten ökar likaså klassklyftorna och segregationen. Är det så konstigt om folk frågar sig om vi har råd med dagens invandringspolitk? Är det ens moraliskt försvarbart gentemot de som kommer hit? Klarar vi av att erbjuda ett värdigt mottagande. Vad är det för framtid som väntar de nyanlända? Var ska de bo? Vad ska de jobba med? Vart går mina skattepengar? De går uppenbarligen inte till Elsa 87 år som inte får äta sig mätt och komma ut i friska luften på äldreboendet. De går uppenbarligen inte till skolan där alltfler ungdomar går ut utan att kunna läsa och skriva ordentligt. De går uppenbarligen inte till polisen som knappt är kapabel till att lösa några brott längre. De går uppenbarligen inte till tågtrafiken som befinner sig i ett bedrövligt skick osv, osv. Den här typen av frågeställningar hör man allt oftare ställas och det av s.k. vanligt folk, av medelklassen. Självklart är inte alla frågor sammankopplade och det finns en enorm komplexitet bakom varje frågeställning men det är inte det som är intressant. Det är helheten, den större kontexten. Vad folk upplever i sin vardag som spelar roll.

  Jag arbetar i stockholms innerstad sedan 10 år tillbaka och kan bokstavligen se hur köerna till soppköket vid Klara kyrka växer. Hur antalet uteliggare och tiggare fullkomligt exploderat senaste åren. Hur horder av fattigpensionärer, missbrukare och psykiskt sjuka rotar i sopptunnorna. Hur det blir skräpigare och skitigare på gatorna och i tunnelbanan samtidigt som atmosfären i city hårdnat. Det är inte värdigt ett välutvecklat iland med ett av världens högsta skattetryck. Från officiellt håll finns ingen systemkritik, ingen debatt varför det blivit på det här viset. I Sverige verkar utvecklingen gå åt fel håll och samhället degenererar sakta men säkert mot tidigare historiska utvecklingsstadier med medeltida förtecken som religiös fanatism, unken kvinnosyn, allt fler våldtäkter, okontrollerbar kriminalitet, ökande klassskillnader samt allt fler tiggare och luffare på gatorna.

  Någonting verkar vara väldigt fel i Sverige. Det här är jag inte ensam om att tycka. Allt fler uttrycker liknande tankegångar och har liknande diffusa känslor av att något gått oerhört fel. Man kan likna det vid valet av rött eller blått piller i filmen Matrix. Lev kvar i törnrosasömnen eller se verkligheten så som den verkligen är. Det här känslan får ord på Internet, på krogen, vid släktmiddagen, på lunchrasten. Ja överallt där folk vistas och umgås i ett privat sammanhang. Man blir förvånad över hur många som nuförtiden ”kommer ut” och pratar ur sig åsikter om invandringspolitik och missförhållanden i det svenska samhället i allmänhet om man fått deras förtroende. Många gånger är det högst privata åsikter som de under lång tid inte vågat yppa för någon annan än de närmaste för risken att bli stämplad som rasist. Efteråt kan de tycka det känns oerhört skönt att fått prata av sig, att äntligen kunna säga sin mening utan att bli dömd och hånad. Är detta gamla DDR, Sovjet eller Mussolinis/ Francos fachistdiktaturer? Nej det är Sverige 2013. Även invandrare ställer sig frågan vad det är för fel på svenskar? Varför är vi inte är stolta över vårat land och samhällsbygge?Varför tar man hit så många när det uppenbarligen inte finns jobb och bostad, när integrationen fungerar så dåligt? Idag hör man kommentarer som vore helt otänkbara för ett par år sedan. För någon vecka sedan sa en äldre herre helt öppet i en diskussion om ovanstående samhällsproblem såhär: ”det här jävla journalistpacket skulle det vara skottpengar på”. Den här äldre herren är en välsituerad pensionerad kirurg boendes i centrala Stockholm...

  SvaraRadera
 7. Fortsättning:

  Min mor blev oerhört sårad av Mazettis artikel i ICA Kuriren och har avsagt sig prenumerationen. Mazetti spottar på de som byggde upp det här landet. Hon spottar på mina föräldrar, på mina far- och mor föräldrar och deras föräldrar i sin tur. Mina föräldrar är ett bra exempel på den åsiktsglidning som äger rum i dagens Sverige. De är inga fattigpensionärer utan bor i villa och brukar tillbringa en stor del av vintrarna på varmare breddgrader, Turkiet är deras favoritland förresten. De har alltid varit inbitna socialdemokrater och beundrat Olof Palme. Sedan ungefär 1 år tillbaks börjar de faktiskt överväga lägga sina röster på SD vid nästa val. Tröskeln är stor och inte utan psykisk vånda men tankarna finns där och de växer för tex varje sådan här vansinnig artikel som publiceras.

  Det går fort att radikalisera stora befolkningsgrupper, det har historien lärt oss. När väl snöbollen är i rullning... Men Reinfeldt och/eller Lövfén kan med ett par meningar radera ut SD för gott. Dessa meningar innehåller inget märkvärdigt utan är självklarheter överallt i världen. Till att börja med så erkänner man att det finns en specifik svensk kultur med traditioner, identitet och historia. Den är varken bättre eller sämre än andra kulturer men den existerar. Sluta sedan upp med att stämpla folk som är kritiska och vill diskutera invandrings- och asylpolitik som rasister, nazister eller förståndshandikappade. Sluta till sist upp med att grotta ner sig och flytta fokus från etnicitet och ”skitfrågor”( som tex om luciafirandet är en svensk tradition eller inte) till ett högre plan. Enkelt uttryckt avdramatisera och ta bort laddningen ur invandrings- och asylpolitiken. Sluta bryt ut den ur sitt sammanhang utan se helheten och hur den påverkar hela samhället.


  SvaraRadera