torsdag 10 januari 2013

Bankrånare desperata

Varför utförs bankrån? Och varför skjuter rånare mot polisen? Ännu ett bankrån har inträffat i Stockholmstrakten i dag. Ingen person sägs vara skadad, men bankrånarna hade automatvapen.

Enligt en artikel i Svenskan i dag så menar tidigare generalkonsul Olle Wästberg att det som behöver göras är att få ned brottsligheten. Det ska helt enkelt inte löna sig att vara brottsling. I New York där han bor är det så. Brottsligheten har sjunkit till nivåer som inte har synts till på länge. Och det i en stad där det bor nästan lika många människor som i Sverige.

Hela den undre värld där Snabba Cash är symbolen för ett liv i sus och dus och någon som inte deklararerar någon högre inkomst ändå kan köra omkring i bilar värda en halv miljon är naturligtvis åt skogen.

Vi kan inte tillåta att gangstrar styr vårt samhälle. Inte heller att de härjar i någon större utsträckning. Kostnaderna blir astronomiska för detta. Allt måste stoppas i sin linda. Och hur gör man det? Ja inte genom att föra statistik över hur många brott som klaras upp utan genom att de inte genomförs.

Det är inte tjusigt att vara bankrånare. Inte heller att befinna sig utanför samhället. Inte att stjäla andra människor tillhörigheter eller pengar. Vi behöver mer social kontroll så att anhöriga till gärningsmän inte kan säga att de hade inte en aning om deras dubbelliv.

Vi befinner oss om igen i ett läge där vi måste börja upprepa de grundläggande förutsättningarna för att ett samhälle ska kunna gå framåt i utvecklingen och de flesta ha möjligheter att leva fridsamma liv. Bankrånen var sällsynta under 2012. Bara fem stycken. Låt dem nu inte raka i höjden igen!

Här skrev jag om det tidigare rånet i Södertälje.
15:21
Så blev det ett rån till mot en värdetransport i Huddinge. Trist! Är tydligen för många kriminella ute på fri fot.

2 kommentarer:

  1. Och inte avskräckte det dessa rånare att polisen nyligen sköt ihjäl en rånare, något att betänka för alla som skriker på hårdare tag, mer beväpning...etc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom åtminstone de första var grova kriminella kända av polisen så är det väl straffen som är för milda.

      Radera