fredag 26 oktober 2012

Varför tantligor?

Jag har grunnat mycket över "tantligor" på internet, inkluderar både kvinnor och män yngre och äldre. De har fastnat i något och kommer inte vidare. De blir bittra och skyller allt på andra. Ett evigt gnatande och hatande.

Det finns många berättelser om människor som förlorar allt. De råkar ut för olyckor eller huset brinner ned. De går igenom krig eller katastrofer. Vilka är de då när allt materiellt har försvunnit? En del skapar genast en dominerande mental bild av sig själva som offer. Människor kan identifiera sig starkt med dessa tankar om att vara offer för andra människor eller ett orättvist öde.

Detta sätt att tänka skapar känslor som självömkan, bitterhet och ilska eller rent av hat. När det händer något tragiskt gör vi antingen motstånd eller ger efter. En del människor blir medkännande, kloka och kärleksfulla. De accepterar sakernas tillstånd som de är. Ifall en människa istället gör motstånd blir egots skal hårdare och till slut ogenomträngligt.

Många människor är besatta av sitt intellekt och dessutom stolta över det. Som en man uttryckte det häromdagen till mig: bara män kan vara intellektuella. Han trodde att strömmen av tankar som passerade igenom honom var hans innersta. Han identifierade sig med sin uppfostran, kultur, familjebakgrund och kärnan i tankeaktiviteten var vad han menade att han var. Han trodde att han var sitt ego.

Egot består av invanda roller, av kollektiva identiteter som nationalitet, religion, ras, samhällsklass och politisk tillhörighet. Det innehåller också föreställningar om människor själva: de är bättre eller sämre än andra, framgångsrik eller misslyckad. Eller minsann lika bra som någon annan.

Att klaga är egots favoritsysselsättning för att stärka sig själv. Klagomål, tysta eller uttalade, är historier som sinnet hittar på. Bitterhet är den känsla som följer klagandet. Många blir förbittrade, kränkta, indignerade och förolämpade över andra människors girighet, oärlighet, vad de gör och vad de har gjort. Istället för att ha överseende med andras omedvetenhet blir detta de andras identitet och detta triggar i sin tur omedvetenheten hos den som påstår detta.

Att inte reagera på egot hos andra är ett sätt att gå bortom sitt eget ego och lösa upp det kollektiva mänskliga dysfunktionella egot. Men det är inte fel att informera om misstag eller brister så att de kan rättas till. Ingen behöver inte stå ut med dålig kvalité eller destruktivt beteende. Om man håller sig till fakta är det okej att påtala.

Men detta är mycket svårt för egostyrda, vilket ju alla anfallande och attackerande människor på internet visar. Det är därför Newsmill har tagit bort alla kommentarer. Det är därför det knappt ens längre går att länka till DN. Världen är full av egostyrda människor som vill höja sin egen självkänsla och äntligen få den uppmärksamhet från andra som de inte tycker sig ha fått tidigare. De vill känna sig speciella. Det spelar ingen roll om de blir elaka eller ökända på kuppen. Eftersom detta bottnar i deras ego så får de aldrig nog. Egot hos dem är ständigt hungrigt och omättligt.

I vår tid håller mänskligheten på att vakna från sin universella sömn. Medvetet handlade är nästa stadium av utvecklingen på jorden. Det betyder att medvetandet strömmar in i dig och ut i denna värld. Du blir inspirerad och detta ger kraft. Det finns en inneboende glädje i detta. Kreativa medvetna människor berikar andras liv genom att göra det de vill utan att bry sig särskilt om att bli berömda eller hyllade för detta. De vill inte primärt bli kändisar eller rika. Själva det medvetna handlandet är tillräckligt som erkänsla.

Detta skapar en entusiasm som inte bryr sig om att gå till attack när något ogynnsamt inträffar eller när ovilliga människor ser ut att stå i vägen. Då går den medvetet handlande runt detta och omvandlar därmed motkraft till en hjälpande kraft. "Tantligorna" klarar inte det utan går emot och möter då större motkrafter. När de sätter in ännu mera motkraft förstår de inte vad som händer när det bara blir värre och de själva olyckligare.

Dessa tankar kommer delvis från Eckhart Tolles bok En ny jord ditt inre syfte. Jag har själv använt detta i författandet av min nyutgivna bok I ormbärarens tid annars skulle den inte existera konkret i världen.Här hittar ni min nya hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar