fredag 12 oktober 2012

EU får fredspriset

UPPDATERAT
Det säger dom i Norge vi får höra om tjugo minuter. Jaha ja EU? Jo det var ett fredsprojekt efter andra världskriget. Det började med arvfienderna Tyskland och Frankrike. Kol- och stålunionen.

Aldrig mer krig i Europa, men det senaste kriget var ju på 90-talet i ex-Jugoslavien och snart kan det braka iväg igen när ekonomin går i botten. Det är alltid människors grundläggande villkor som sätter igång krig. Om det nu inte handlar om religion och livsutrymme. "Lebensraum" som dom gillade att kalla det i Tyskland före det senaste stora världskriget.

Norska fredspriset delas ut där för att Sverige och Norge var i union förr i tiden. Och vi hade överhöghet över detta vårt grannland. Men sedan fick de enligt Nobels testamente också behålla detta fredspris, fast de inte längre hörde ihop med Sverige.

De har lyckats dela ut detta pris till många underliga kandidater under åren. Hitler var påtänkt. President Barack Obama har fått det och han verkade inte ens själv tycka att han var förtjänt av det. Al Gore har fått den för sin miljöpredikan. Omtvistat det också.
11.00
Jodå det stämde EU får priset. Men vem ska hämta det? Och som sagt varför fick de det?
18:55
Tragikomisk tajming att de skulle få priset just i år. Jo, det kanske man kan hålla med om. På den tiden vi var i union med Norge så kom min farmors mor därifrån. Alfred Nobel slapp uppleva unionens upplösning. Annars hade han nog ändrat i testamentet.

4 kommentarer:

 1. Carl Bildt måste det bli som hämtar priset. Han är inte bara twittrare och oljebaron. Han är också hallänning, svensk och europé. Dessutom kan han säkert serbiska och har räddat Europa från ett tredje världskrig. Han är helt enkelt värd det. Och med tanke på koldioxidutsläppen så är det bra om det är någon från Stockholm, och inte från Bryssel, som åker. Hurra!

  SvaraRadera
 2. Nja, Hitler var aldrig någon kandidat. Han föreslogs i en satirisk nominering av en svensk socialdemokrat 1939. Många tog satiren på allvar och verkar göra det än i dag.

  Kommentaren om Jugoslavien är lite märklig eller var verkligen det landet medlem i EU under inbördeskriget?

  EU borde ha stannat vid en löslig union bestående av västeuropeiska länder norr om Alperna och inte som nu med korrupta länder som står i kö för att suga ut pengar från mer välordnade stater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå det var den judiske författaren och Nobelpristagen Gertrude Stein som drev en kampanj så att Hitler nominerades för fredspriset 1938. Den svenske riksdagsledamoten Brandt drev också en kampanj för detta, men tvingades efter påtryckningar dra tillbaka detta.

   EU får priset för sina fredsinsatser i Europa och annorstädes. De har tvingat länder att ändra sig. Som Spanien som inte fick bli med i EU förrän de hade bättrat sig. Men med ex-Jugoslavien gick det sämre. Marocko ville bli medlem, men fick inte för de tillhör inte Europa. Dock jobbar EU för att skapa bättre villkor i Marocko.
   Radera
 3. Jodå det var fyra år innan som hon sade det där i New York Times, men hon överlevde kriget eftersom hon var så Hitlertillgiven:

  http://www.nydailynews.com/blogs/pageviews/2012/05/gertrude-stein-exhibit-at-the-met-will-now-allude-to-her-hitler-loving-past-and--0

  Brandt föreslog detsamma 1938 (för fredspriset 1939) och drog tillbaka det senare. Det finns inte något skämtsamt alls i hans motivering:
  http://ivarfjeld.wordpress.com/2009/08/22/sweden-«give-neville-chamberlain-the-nobel-peace-price»/

  Vem som helst kan förstås kampanja för en nominering.

  SvaraRadera