måndag 29 oktober 2012

Monstret Sandy är här!

UPPDATERAT
Det låter som om världens undergång är nära förestående nu igen när medierna brassar på angående den tropiska stormen Sandy (nej det är inte längre en orkan). Precis som om det aldrig tidigare har förekommit. 

Men för hundra år sedan år 1900 drabbade Galveston-stormen New York men då fanns inte internet och nyheterna kunde inte gå jorden runt på nolltid och fjädern inte bli till en stor höna eller till och med anka. Sic!

I flera dagar har nu svenska medier rapporterat om detta väderfenomen som inte kommer att drabba mer än någon enstaka svensk som förirrat sig till staterna. Är det rimligt? Nej naturligtvis inte. Lika lite som att rapportera om en tsunami på Hawaii som inte blev något (bara någon meter höga vågor).

Här hemma är det minusgrader långt ned i Sverige och det kommer att slå om idag till regn och snö, men det går inte att beskriva detta som monsterväder (fast var inte för säker) eller något annat för var och en kan genast se ut genom fönstret och se att det inte är sant.

Det kan vara plus tio den här årstiden i vårt avlånga land, men år 2003 var det minus sju den 20 oktober och snö här på Värmdö. Men det är undantaget förutom i år då när det har varit kallt och minusgrader i flera dagar. Vinterdäcken kom på i går!

På 90-talet - 1995 - gick det att plocka en tallrik hallon i början av oktober på vår tomt. År 2007 var det plus tio den 29 oktober och löven var kvar på träden. År 2005 var det sol och plus elva grader den 31 oktober. Vädret skiftar. 
15:49
Och vad gjorde en tremastare ute i detta stormiga väder? Hade de inte hört varningarna i dagarna tre? Eller var detta en replik från 1700-talet som inte hade radio? Märkligt i så fall. HMS Bounty sägs ha sjunkit. Detta skepp som konstruerades till en filminspelning av myteriet ombord där Marlon Brandy var stjärna.
16:21
Och här är skräckens stormkartor från Washington Post.
18:33
President Obama uppträder som landsfader och kan dra nytta av stormen i kommande val den 6 november. Han säger att han oroar sig för familjerna, räddningsarbetarna, ekonomin och transporterna. Så pratar en politiker.
30.10.2012
Jodå tremastaren HMS Bounty gick under i ovädret. En dog.

5 kommentarer:

 1. dom påhittiga slaskblaskorna har hittat på ett nytt uttryck,
  (dom gamla har ingen effekt längre)
  Frankenstorm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte riktigt. Exakt vad är du upprörd över i det gär fallet?

   Radera
  2. Upprörd? Hur menar du då? Vi får facit när som helst. Men upprörd behöver man inte bli.

   Radera
 2. Superfrankenstorm eller monsterfrankenstorm kanske?

  Leif

  SvaraRadera