torsdag 11 oktober 2012

Var det krig?

Vaknade klockan tre i natt av att hela huset skakade. Fattade först inte vad det var. Gick upp och såg ett ufo med strålkastare som cirklade över huset. Det landade en bit bort.

Sedan stod det där i omkring tjugo minuter och lyfte sedan mot väster. Jo det var en helikopter. Det behöver inte flyga helikoptrar hit mitt i natten. Inte ens om det har hänt en jätteolycka.

Det hade det inte nu. Kanske eventuellt var någon sjuk i Torsbygården eller också var det bara för att prova den fantastiska tekniken som de var ute och rörde på sig.

För bara några år sedan fanns det inte helikoptrar som flög mitt i natten. Tekniken räckte inte till. Landstinget hade inte råd. Men nu finns ekonomin tydligen.

Om vi bodde på en ö utan landförbindelse skulle jag förstå att det kom en helikopter men nu behövdes det inte. Klockan tre på natten är det ingen trafik alls. Det går lika fort att skicka en ambulans. Om det nu var det som behövdes.

Eller var det krig?

Här är gåtans lösning.

2 kommentarer:

 1. Det går lika fort? Hur kan du få det att en helikopter (av det slag de har i Stockholms landsting) med en maxhastighet på 254 km/h skulle komma fram lika snabbt som en ambulans som även om det inte finns nån trafik alls på vägarna ju måste hålla sig rätt så nära hastighetsbegränsningen som är satt? Hur du än vrider och vänder på det så lär helikoptern komma fram dubbelt så snabbt. År det bråttom så är det liksom även om nu du (och andra) ligger och sover och kanske kan bli störda. Vad ska det tas hänsyn till liksom--din sömn eller den skadades behov av vård!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer teknik kräver också mera förberedelsetid. Och mycket mer resurser. Jag skulle tro att det inte var särskilt allvarligt alls, men att det krävs att alla resurser sätts in när det är rök på ett boende som det här. De är direktkopplade till brandkåren. Och de rycker ofta ut utan att det behövs bara i övningssyfte. Varför skulle en ambulans behöva hålla sig till hastighetsgränserna? Närmaste ambulans finns bara en knapp mil bort. Det skulle inte ens ha tagit tio minuter att komma hit. Ifall det inte är så att denna verksamhet har fått ett manfall pga att det är så dyrt att hålla med helikopter.

   De senaste dagarna har hela Torsby legat nedsänkt i en rökdimma, som också gjorde det trafikfarligt att färdas per bil. Beroende på att en eller flera har tyckt att det är lämpligt att elda när det är plaskvått ute för att få bort löven. Brandkåren har alarmerats men inte velat åka. Inte heller polis har tyckt att det berörde dem, fast det var trafikfarligt. Ingen utryckning.

   Vi följer alltid gamla invanda mönster i samhället. Katastrof ifall någon som har direktkoppling till brandkåren råkar ut för rök. Även om det inte är allvarligt. Ingen utryckning även om massor med människor riskerar att råka illa ut i ett rökmoln.

   Radera