tisdag 22 februari 2011

Statlig television är det rimligt?

När vi fick TV 1957 i vår familj var bilderna i svart-vitt så intressanta att vi skolbarn kunde sitta och titta på testbilden. Alla program slukades och alla svenskar kände till varenda program. Det var samtalsämnet på jobbet dagen efter.

Självklart var det samhället som stod för TV:ns utbud, men är det rimligt att staten gör det nu? Nej staten gör det inte heller. Det finns ett otal kanaler med hur mycket utbud som helst från privata kanaler världen över.

Men statliga televisionen vill naturligtvis få in så mycket pengar som möjligt och bestämma över dessa alldeles själv. Som vanligt under täckmanteln att vara oberoende politiskt. Därför går nu VD Eva Hamilton ut med en debattartikel.

Naturligtvis är inte en statlig television oberoende. Den sortens TV har till uppgift att bevara Sverige som det är. Att ligga långt efter det senaste modet i dokusåpor och film. Och det är helt okej.

Vi behöver en kanal, som bevarar Sverige alldeles knätofssvenskt. Som hyllar de som anses av större delen av befolknigen att vara stjärnor och upphöjda människor. Att undvika att göra dokusåpor i Tensta och Rosengård eller ens dokumentärer, utan istället sända midsommar från Leksand. Sverigedemokraterna borde älska Eva Hamilton och hennes TV.

Men vem bryr sig om att nostalgiskt gå in och glo på arkivets programutbud? Jag tittar aldrig på Minnenas Television. Och då är jag tillräckligt gammal för att alldeles säkert anses tillhöra målgruppen.

Ta bort TV-licensen. Låt inte statliga TV:n bestämma över skattepengar. Lägg ned den statliga televisionen i den nuvarande formen. Börja om från början och låt arkivet bli ett eget bolag. Inför lite hårdare krav också på slöa, trögtänkta, långsamma SVT och låt programmen och idéerna kring vad TV kan vara blomma fritt!

12 kommentarer:

  1. Du skriver: " Börja om från början och låt arkivet bli ett eget bolag. Inför lite hårdare krav också på slöa, trögtänkta, långsamma SVT och låt programmen och idéerna kring vad TV kan vara blomma fritt! "

    Då kommer en retorisk fråga: Vilket bolag var det i Sverige som kom på "Play"-kanalerna på nätet och gjorde det tillgängligt för den breda massan? Jo det var SVT. De andra bolagen blev sura (Viasat, Bonnier/TV4 och SBS/Kanal 5) och krävde till och med förra året att public service-bolag såsom SVT och BBC skulle förbjudas att verka på Internet. Idéerna på SVT svävar i allra högsta grad fritt men de privata bolagen vill absolut begränsa detta!

    Snacka om märkliga tankar från dina favoritbolag...

    SvaraRadera
  2. Visst visar Svt en del skräp men det är ju inget mot vad Tv3,Tv4 och Tv5 gör....tittar numera mest på Kunskapskanalen och Axxess

    SvaraRadera
  3. Lucas: Jaha själv har jag inga favoriter... ser bara att ett monopol aldrig är bra. Och inte heller ett monopol, som har rätt att kräva pengar av mig och dig.

    SvaraRadera
  4. Svante1: Är inte du sverigedemokrat?

    SvaraRadera
  5. "Att undvika att göra dokusåpor i Tensta och Rosengård eller ens dokumentärer".

    Så här gick det när kanal 5 försökte göra en dokumentär om Rosengård (Safari Rosengård). Visst är mångkulturen spännande o berikande? Man känner en våg av ömhet inför de tacksamma gästerna i Sverige.

    http://politisktinkorrekt.info/

    SvaraRadera
  6. En sak stör mig alldeles extra i Eva Hamiltons förslag. Hon tycker tydligen att det är fullständigt naturligt att den som varken har TV eller dator ändå är med och betalar till SVT. I dag har varje individ rätten och möjligheten att avstå från SVT:s utbud och därmed slippa TV-avgiften. Det är sant att det finns en annan grupp människor som också "avstår" från att betala avgiften, men det är en helt annan grupp än den jag nämnde först.
    Det här är en tendens som kan iakttas också på andra håll. Rättighetsorganisationen Copyswede har meddelat att man från 1 april kommer att lägga en avgift på hårddiskar och USB-minnen för att kompensera dem Copyswede representerar, detta trots att det förstås finns massor av människor som inte på något sätt gör olaga intrång på Copyswedes område när de använder sin hårddisk eller sitt USB-minne.

    SvaraRadera
  7. Pops: Det tista är väl att vi aldrig får se den verkligheten i något annat program än ett där en miljonär skulle försöka hjälpa de stackars utsatta. Är de utsatta? Eller har de skapat ett samhälle i samhället? Vill de ingå i vårt Sverige eller vill de ha ett gangster- maffia-samhälle? Där den starke styr?

    SvaraRadera
  8. Leif: Eva Hamilton är intresserad av makt och pengar så att hon kan få sina båda miljoner i lön. Över tusen licensbetalare måste erlägga sina pengar varje år så att hon kan få sin lön.

    SvaraRadera
  9. Vi är rörande överens om att TV-licensen borde tas bort.

    Ps. Hur tänker du ang. SD och dokusåpor från Tensta och Rosengård? Det skall inte stickas under stol med att partiet vunnit många röster på skildringar från sådana områden.

    SvaraRadera
  10. mittenradikalen: det är förfärligt att Sverige inte kan skildras på ett nytt sätt... och då tänker jag inte på sd.

    SvaraRadera
  11. Det trista är att konkurrens inte ger större mångfald och bättre program. Överallt härskar medelmåttornas tyranni - att titta på en film i TV 4 t ex är helt värdelöst - hela tiden avbryts filmen av idiotisk reklam. Rena hjärntvätten. I SVT förekommer åtminstone ingen reklam.

    SvaraRadera