Han blev det redan 1988 när han gav order om att ett plan skulle sprängas i luften och 270 människor dog över och i Lockerbie.
Det var ett mycket föraktligt dåd, som dödade oskyldiga civila människor. Lika hemskt i sitt oförklarliga iskalla genomförande som senare 9.11 skulle bli.
Muammar Khadaffi påstår att han är 40-talist, men är inte riktigt säker på sitt födelseår. Han har större delen av sitt liv haft makten i sitt eget land. Det är aldrig bra.
Den sortens diktaturer borde ha sett sin siste ledare i världen, men för att det ska ske krävs en medvetandeförändring hos människor i stort. En förändring i synen på de självutvalda ledarna.
Ingenting har hänt i människors flockbeteende och förmåga att skapa ett samhälle sedan vi var mer nära aporna, trots vår intelligens. Fortfarande styr primitiva instinkter som att samla rikedomar kring sig själv, att slå ned andra med vapen och våld. Maktlystnad, girighet, avundsjuka och ondska.
Dessa bortvända sidor har varit och är mänsklighetens gissel. Vi blir nog aldrig av med dem. Men att vi tillåter dem att finnas beror av vår tro på ord. Fina ord, vackra ord har förlett miljoner av oss att tro på ledare i alla tider.
Det är först när deras handlingar visar att deras egna ord inte stämmer, som folken reser sig emot dem. Och det krävs alltid lidande offer i sådana sammanhang.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy kräver nu snabba sanktioner mot Libyen, samtidigt som Tobruk har fallit. Sarkozy verkar vara lite sent ute och vill uppenbarligen samla poäng i sista minuten.
Tobruk har förklarat sig vara fritt och libyska soldater sade att de inte längre är lojala mot diktatorn samt att östra Libyen är utom hans kontroll. Tobruk är landets enda naturhamn med stor oljeexport från oljefält i södra Libyen.
Ann Helena vi ska heller inte glömma att Khadaffi stödde Idi Amin med trupper. Förhoppningsvis finns det fortfarande personer i Libyen som vet mer om detta, eller kanske dokument.
SvaraRaderaCuben: Innan vi ställer Khadaffi inför rätta (om han inte dör först) så ska vi väl bry oss om libyerna i nuläget. FN har antagit principen ”skyldighet att skydda” år 2005. Principen säger att medlemsstaterna ska ingripa för att skydda civila från brott mot de mänskliga rättigheterna – även om det innebär att skydda dem från sin egen stat.
SvaraRadera