fredag 27 september 2013

Mormor valde döden

UPPDATERAT
Det är förfärligt att det är så illa ordnat för äldre att byråkrater kan få en mormor att hoppa från sin balkong mot döden. Hon satt och pratade med de som skulle ordna hennes omsorg tillsammans med mannen på gamla dagar och begrep att det skulle aldrig gå.

Då reste hon sig, enligt byråkraterna, stilla och gick ut på balkongen och föll mot den hårda trottoaren nedanför. Hon dog ganska omedelbart.

Hennes man finns på korttidsboende och hon ville själv bli omhändertagen för att hon vid 84 års ålder inte orkade längre. Hon hade länge försökt detta, att få ett boende eller annan hjälp. Detta hände i Stenungsunds kommun på Västkusten. Hon hade sagt till barnbarnen att ju äldre man blir desto mindre hjälp får man. 

Det finns två äldreboenden i Stenungsund och båda är till för dementa och för annan omsorg. Chef är Noomi Holmberg och det finns naturligtvis ingen kö till dessa utan det är socialtjänstlagen som gäller. Var och en som vill bo så får gå igenom en prövning. Här är en broschyr om dessa boenden. Folkmängden i kommunen är drygt 24 000.

Här är en annan skräckhistoria från Göteborg om hur det kan gå till när äldre ska förhöras av socialtjänsten.
1.10.2013
Här berättar de båda barnbarnen mer om hur mormor hade det. Att hon flera gånger hade försökt få hjälp under åren, men inte fått någon. Till slut klev hon upp på en stol på balkongen och hoppade.


2 kommentarer:

  1. Till Erik Ullenhag:
    JAG SKÄMS ÖVER SVERIGE SOM INTE TAR HAND SINA GAMLA!
    Civilingenjör Bo Adolfsson

    SvaraRadera
  2. Jag har begripit att vår handläggare är en ängel. Hon lyssnar på mig! Att sedan avlastningsboenden är under all kritik rår ju inte hon för. Det är inte hon som är kvalitetskontrollanten. Kanske finns det ingen? Kanske dricker de bara kaffe med boendets chef och ser inte hur virriga, skitiga gamla travar runt i en korridor?

    SvaraRadera