tisdag 10 september 2013

Hatbrottet i Malmö

UPPDATERAT
När en liten ettåring och hans pappa blev misshandlade i Kroksbäck Malmö var det ett hatbrott för att pappan och barnet är mörkhyade. Men det behövs inte vita män till att göra ett sådant brott. Det går lika bra med människor som är mörka i hy och hår och tillhör en annan etnisk grupp.

Hatbrott är inte förbehållet svenska vita män utan kan utföras mellan andra etniska grupper. Även kvinnor kan vara inblandade. Media framhåller nu samstämmigt detta som ett hatbrott för att pappan blev kallad det ena och det andra för sin hudfärgs skull och för sitt etniska ursprung. Polisen menar också att detta var ett hatbrott.

Väldigt få blir fällda för hatbrott, istället kanske detta blir enbart betecknat som mordförsök eller grov misshandel. Ett nog så allvarligt brott. Här är polisens beskrivning av händelsen.

En av fem unga är dömd för brott, som bor i Kroksbäck i Malmö. Det är en väldigt tuff miljö. Bland andra Ali har ändrat sig tack vare sin religiösa tro. Han säger att han skäms för allt han har gjort innan, att han har skadat folk.

5 518 hatbrott anmäldes under 2012.
11:51
Här skriver Damon Rasti i dag om den rasism som finns mellan invandrargrupper. Han skriver bland annat:

"Jag trodde länge att iranier var den mest rasistiska folkgrupp som existerade. Stolta, nationalistiska och nedlåtande mot andra folkgrupper. Född och uppvuxen i Iran fick jag lära mig att turkar, araber, svarta och många andra i princip var underlägsna människor. Än idag kan jag få höra folk med iransk påbrå tala illa om kurder och många andra enbart baserat på det faktum att de har en annan etnicitet. När jag började prata om denna problematik med vänner som hade annan påbrå visade det sig vara likadant hos ett flertal andra invandrargrupper. Serber, turkar, araber och många fler hatade andra nationaliteter, dels utifrån historiska perspektiv men också enbart baserat på rasistiska fördomar, mot till exempel svarta eller romer. En bekant som är eritrean pratar ofta ofattbart kränkande om somalier."
14:38
Många anonyma tips gör detta fall svårarbetat. Här behöver polisen få fram människor som vågar träda fram och vara beredda att vittna. Detta är något för människor som öppet vågar ta sitt ansvar i samhället.
28.10.2013
Polisen hyser nytt hopp om att kunna lösa brottet sedan Efterlyst tog upp detta i TV3 i förra veckan. Det har kommit in nya iakttagelser.
Så här vackert är vårt "brinnande" träd just nu.
 En björk som vissnar i torkan.
Naturen är i sitt fagraste blom.
Detta är den vår de svage kallar höst.

11 kommentarer:

 1. Ordet hatbrott har blivit lika urvattnat som order rasist. Varför då? Jo, för att media och polisen gapar hatbrott så fort det är någon som inte är etnisk svensk som blir misshandlad och rånad. Att
  Det är för jävligt eftersom de som verkligen utsätts för hatbrott blir en i mängden.

  SvaraRadera
 2. Kommissarie Thomas Bull svarar på frågor på Sydsvenskans hemsida:

  Peter O: Är det hatbrott om ett gäng invandrar killar slår en Svensk kille, sprucken läpp, skriker Jävla svenne, säger att dom ska göra sexuella saker mot hans syster och mossa, tar hans klocka och pengar. Eller vad är detta???

  Thomas Bull: Hej Peter.
  Det finns något som kallas "omvänd rasism" där det även kan bli hatbrott mot etniska svenskar.

  Med dessa ljushuvuden ä det inte så konstigt att Sverige ser ut som det ör idag.

  SvaraRadera
 3. Här pågår chatten. Ställ era frågor:

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/fraga-om-hatbrott/

  SvaraRadera
 4. När man läser detta blogginlägg från Johan Westerholm, då blir jag rädd! Jag blir livrädd när personer med nära anknytning till politiken går på vad skit-tidningar som Aftonbladet fantiserar ihop:

  http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/09/fy-fan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara ett partipolitiskt utbrott eftersom denne man (som jag aldrig har hört talas om) hoppas på makt 2014 genom socialdemokraterna. Inte mycket att bry sig om. De flesta människor i Sverige är vettiga. Värre är när media sätter ihop saker, men också Aftonbladet har nu publicerat en liknande artikel som Expressen. Tidningarna berättar vad mannen som är från Gambia heter. Pojken har en dansk mor. :

   http://www.expressen.se/kvp/gang-forsokte-kasta-ner-yusupha-fran-bro/

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17438863.ab

   Radera
  2. Hej Ann Helena!
   Konstigt att Du inte har hört talats om Johan Westerholm! Han är son till Barbro
   Westerholm (fp). Jobbar som väktare på tunnelbanan och är fritidspolitiker (s) i
   Norrtälje kommun. Han är också fd yrkesmiliär.
   Han har haft ambitionen att kandidera till EU-parlamentet, men nu verkar han ha
   kommit ihop sig rejält med partiledningen och verkar körd. Hans blogginlägg blir allt
   bittrare. Tyvärr vill han inte gå till botten med Sveriges mest brännande fråga:
   KAN MAN HA FRI INVANDRING I EN VÄLFÄRDSSTAT?
   Civilingenjör Bo Adofsson

   Radera
  3. Nej det är inte så konstigt. Är inte så särdeles intresserad av politik på det viset att jag håller reda på alla barn till politiker. Blev själv tillfrågad om jag ville bli rekommenderad till fp i somras (de vill ha in nytt blod) men tackade nej. Jag är journalist och författare. Det är en annan livsroll. Min roll i livet har varit att granska vad som händer och försöka se igenom skeenden. Bittra människor är jag inte ett dugg intresserad av heller. De flesta brukar lägga krokben för sig själva, fast det ibland kan ta lite tid.

   Radera
 5. "Hatbrott är inte förbehållet svenska vita män" kom du på det nu?
  Åratal av spott och hån mot svenska män nu när det äntligen gått upp för PK-ister att rasister finns bland alla hudfärger försöker vissa pudla. Skamligt också hur flera helt utan fakta anklagade svenska män, SD, mm för att vara ansvariga vad sägs om att kolla upp fakta innan. Det samhälle som skapats är splittrat, segregerat och ja rasistiskt men svenskar är de som är minst rasistiska. Detta multikultur samhälle är en katastrof vars slutliga effekten ligger nåt decennium bort hur som helst har Sverige förrändrats permanent till det sämre. Förutom för självgoda individer som lever på hat mot svenska män och Sverige samt lever i en bubbla där de är hjältar som skapar jämlikheter bekämpar rasism (givetvis enbart orsakad av svenska män!).
  Skäms!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej kära du. Jag kommer inte på något nytt i brådrasket, är så gammal och van vid hur samhället ser ut. Jag tillhör de som försvarar män och inte gillar PK-ister vilket du skulle veta om du följde min blogg. Jag försvarar pappor eftersom vi har en pappa i vår släkt som har blivit fråntagen sina barn med hjälp av falska anklagelser för incest och med hjälp av socialen fast detta inte ens gick till åtal för det var så uppenbart att kvinnan ljög. Suck! De barnen är förlorade för alltid.

   Radera
 6. Eftersom vi inte vet vilka som har gjort det här, så kan jag inte publicera kommentarer som pekar ut en folkgrupp. Det blir folkdomstol och rasism. Det är polisens sak att avgöra vilka det är som slog ned pappan och ettåringen. Inte någon annans. Vänd er till polisen om ni vill tala om vilka som gjorde detta! Men då inte anonymt.

  SvaraRadera
 7. Hatbrotten i Sverige ökar och det är dags att göra någonting åt det! Sluta placera alla invandrare i samma orter, då får man ju självklart en känsla av att de är annorlunda; man lär inte känna dem personligen. Om man vill ändra samhället så gör det inifrån och med hjälp av allas relationer och privatliv. Har du någonsin bevittnat en misshandel? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3504/har-du-bevittnat-en-misshandel

  SvaraRadera