torsdag 12 september 2013

Barnbrudar tillåtna i Jemen

Ord står mot ord i sakfrågan om det är sant att en åttaåring dog av inre skador i Jemen efter att ha blivit bortgift med en 40-årig man. Nyheten har gått runt världen i alla medier, men nu säger Mosleh al Assani, som är chef för kriminalen i Harradhdistriktet där giftermålet ska ha ägt rum, att han personligen sände efter flickan och hennes far för att fråga ut dem. 

Fadern kom med sin dotter Rawan och förnekade både giftermålet och sin dotters död. Frilansjournalisten Mohammad Radman, som kommer från denna provins i Jemen och som först berättade historien säger att flickans grannar sade att hon är "död och begraven". De är villiga att vittna om detta, menar han och att myndigheterna vill begrava historien.

Klart är att myndigheterna i Jemen försökte införa en lag om giftermål först vid sjutton års ålder år 2009, men det fanns så stort motstånd - för detta var icke islamskt - att det nu är tillåtet att gifta bort (sälja av som det också kallas) döttrarna. Männen antas kunna vänta tills brudarna har nått puberteten.

En elvaårig flicka från Jemen Nada al-Ahdal flydde nyligen från sina föräldrars hus när hon skulle giftas bort. I en video hon gjorde frågar hon "vad barnen har gjort för fel" för att förtjäna detta öde. Hon flydde till en släkting och polisanmälde sin mamma, säger hon i videon. Hon dör hellre än att bli bortgift. Hon berättar om en moster, som hamnade i en liknande situation när hon var fjorton år. Hon stod ut ett år med misshandel och övergrepp. Sedan hällde hon bensin över sig själv och tände på.

Enligt Rädda Barnen är flickorna en resurs för att få in pengar till fattiga familjer. Man gifter också bort flickorna för att de inte ska ses med pojkar efter puberteten. Det handlar om deras heder. För att förekomma risken för hedersbrott så gifter de bort flickorna innan puberteten.

26.8.2015
Norrköpings tidningar gick här i dag såg jag. Här finns min senaste blogg och den senaste artikeln i denna blogg. 

2 kommentarer:

  1. Är det konstigt vi ser detta motstånd mot islam när sånt här sker? Varför fördömer inte de muslimer som är emot detta ännu mer? Är man rädd för repressalier?

    I andra delar av världen kallas detta för pedofili!

    SvaraRadera
  2. Notera att de som motarbetar oskicket och rapporterar om det också är jemeniter (och med all sannolikhet muslimer), så vi har nog en hel del gråskalor i det här. Ibland verkar det som om myndigheterna i en rad muslimska länder är de som ihärdigast motarbetar eländet, medan västvärlden mer eller mindre uppmuntrar idiotierna genom att visa "förståelse".

    //Rick

    SvaraRadera