måndag 5 augusti 2013

Vattenfall är offer för miljön

Ute i Europa så stöds elen som kommer från vind och sol så att stackars Vattenfall råkar illa ut. Det är Mats Odells senaste tes när det gäller statliga Vattenfall. Så fort det blåser en smula i Europa faller elpriserna och Vattenfall med dem.

Vilket rent skitsnack! Vattenfall har länge varit en kassako för staten med priser som legat högt och med dubbla skatter på räkningarna med statens goda minne. Alla som använde el i Sverige skulle bestraffas och industrin har gått omkull för att priserna har varit så höga.

Dessutom har Vattenfall struntat i att åtgärda ledningarna i det egna landet och istället ägnat sig åt kall fusion i Italien som spetsteknik. Helt huvudlöst! Och Sveriges Television har snällt rapat upp hur långt framme detta bolag har befunnit sig i Europa. Allt en fortsättning på den underbara sagan om alla ingenjörer i Sverige, som har utvecklat hela världen.

Det är den tidigare framgångssagan från svenska uppfinningar för hundra år sedan som staten så gärna har sett en fortsättning på för Sverige ligger alltid långt framme. Tyvärr har det inte gått upp för statsmakterna att detta land är utarmat genom vanstyre i decennier. De rikedomar vi kunde ha satsat på utbildning och nyare teknik har gått åt till att socialt hjälpa hela världen. Och världen har hörsammat kallelsen och tagit sig hit för att få njuta frukterna av det öppna sociala paradiset.

Men enligt Mats Odell (kd) ordförande i näringsutskottet så är allt Europas fel. Marknaden är kortsluten och elen blir allt dyrare. Det där pratet om kortsluten elmarknad har vi hört sedan åtminstone sju år tillbaka. Så märkligt att ingenting går att göra åt det då. Det har varit rena sötebrödsdagar för Vattenfall i många år och de har skrutit med att de använt hela två miljarder kronor per år för att förbättra ledningarna i det egna landet. Med oavlåtliga avbrott som följd varenda vinter eller när det har blåst en smula. Skyll inte på Europa! Ta lite eget ansvar.

Här har jag tidigare skrivit om och till Vattenfall.

1 kommentar:

 1. Jag undersökte Vattenfalls egna kapital i balansräkningarna:
  2000: 36 Mdr kr
  2012: 155 Mdr kr
  Nu har det skrivits ner med 25 Mdr kr efter bl a den misslyckade Nuon-
  affären. Då återstår 130 Mdr kr, dvs tre gånger mer än år 2000.
  Varför framställs detta som dåligt? Den tidigare ledningen med Lars
  Josefsson i spetsen har ju tjänat nästan 100 Mdr kr åt staten dvs åt
  oss skattebetalare, Dessa pengar slösas nu bort på onödiga och
  miljöförstörande vindkraftverk!
  När drevet pågick såg jag ingen av de sk journalisterna plocka fram
  dessa siffror, inte ens de i ekonomiskrået,
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera