tisdag 6 augusti 2013

Mikael Wiehes dubbelmoral

UPPDATERAT
En mer oförsonlig och etisk renlärig människa än Mikael Wiehe får man leta efter. Nu utgjuter han sig på Aftonbladets kultursida över varför hans låt om modet inte får spelas på den mördade utrikesministern Anna Lindhs minnesdag. 

Hon dog ju för tio år sedan den 11 september.  Jag minns det väl eftersom jag hade brutit armen och satt på St Görans sjukhus och såg i direktsändning på TV när statsminister Göran Persson berättade om hennes död. Och alla tanterna som satt där i väntrummet utbrast i ett samfällt "Nej" när beskedet kom.

Dessutom finns detta med i min första bok Ett Sekel av Tystnad. Vi begravde kusin Anna samtidigt samma dag som Anna Lindh begravdes. Kusin Anna blev 41 år och hade dött ifrån sina två små flickebarn i sömnen i ett epilepsianfall. 

Istället för den där låten om modet, som Mikael Wiehe anser att Anna Lindh inte hade, så föreslår han en annan av sina låtar. Den handlar om tortyr och detta vill han kleta fast vid den mördade Anna Lindhs minne. Allt för att få egoistisk, narcissistisk uppmärksamhet.

Mikael Wiehe är en renlärig man och en riktig pk-människa med ett ömtåligt samvete och är dessutom kommunist. Han är också en av de största kapitalisterna vi har i Sverige. Han tjänar mer än 99 procent av befolkningen i Malmö och bor där i sin bostadsrätt. 
16:13
Till och med Mona Sahlin har fått nog av Wiehe och ska sluta lyssna på honom. Hon tycker Mikael Wiehe är ynklig.

PS. Jag är ingen vän av Göran Persson, men jag skulle inte vilja att en nidsång om hur han stal 258 miljarder av pensionärerna framfördes på 10-årsdagen till minne av hans död. Någon mänsklighet måste väl ändå finnas kvar hos de efterlevande. Hur länge ska en politiker vara död innan den får vila i frid? DS.

Här har jag tidigare skrivit om Mikael Wiehe.

10 kommentarer:

 1. Det är m.a.o. Som vanligt när det gäller kommunister, det är bara alla andra som skall leva som kommunisten lär......
  /Senior

  SvaraRadera
 2. "En av de största kapitalisterna vi har i Sverige" - det där är väl en överdrift minst sagt och varför skulle han inte få lov att bo i en bostadsrätt utan att bli bespottad?

  Han har ju dessutom rätt i att Anna Lindh inte visade något större mod när storebror på andra sidan Atlanten kom med sina krav.
  Wiehe är inte dummare än att han förstår att det väcker vrede hos många när han inte tillåter sången att spelas. Ganska modigt tycker jag.

  Mona Sahlin reagerar som en barnunge. Inte förvånande.

  SvaraRadera
 3. All kritik jag sett av Michael Wiehe hittills skjuter vid sidan av målet. I stället för att komma dragandes med Castro, kommunism, Wiehes inkomst och annat "jiberish" så ta upp vad saken handlar om. Är det lämpligt att sjunga "en sång till modet" för att ära en person som skickade folk till tortyr? Bush-administrationen var på många sätt kriminell. En stor skam att deras smutsiga agenter fick beträda svensk mark.

  Nu tror jag inte att Anna Lindh var en sämre människa än de flesta andra men modet sviktade väl i detta fallet åtminstone? Därmed förverkade hon enligt min mening rätten att framstå som modig och någon som skiljde sig från mängden. Hon blev en av oss vanliga små människor. Jag kan förstå att Wiehe som lagt ner sin själ i den sången inte vill göra den till en fars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En musiker och kompositör har all rätt i världen att neka någon att sjunga sina sånger. Det som är extra i det här fallet är att han skriver en debattartikel om det och påpekar att en sång om tortyr går bra att framföra. En händelse i en människas liv får beskriva hela hennes liv. Mycket stötande. Särskilt som hon är död och inte kan gå i svaromål.

   Radera
 4. Hej, är ingen fan av Wiehe generellt men in detta fall tycker jag han gör helt rätt som markerar. Fler skulle behöva ta ställning mot tortyr, även (kanske särskilt), den som USA utför i "det godas" namn.

  Sedan hade Anna Lindh säkert massor med goda egenskaper och det kan inte varit lätt som relativt ung minister att stå emot USA, men har man tagit på sig den rollen har man ansvaret för sina beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen är för tortyr naturligtvis. Anna Lindh torterade ingen. Det Wiehe gör är att använda 10-årsdagen till minne av hennes död för att markera mot henne som människa. Hon är död. Det hade räckt att säga att hans sång inte fick sjungas. Särskilt som hela hans liv har gått ut på att vara överlägsen moraliskt sett och sitta i sitt elfenbenstorn och titta ned på världen som en god kommunist. Samtidigt som han som så många på vänsterkanten inte alls lever som han lär.

   Radera
  2. Om man har makten och kunskapen att kunna förhindra tortyr men väljer att inte göra det är man lika medskyldig som de som häller vattnet eller slår på strömmen. Anna Lindh var knappast ensamt delaktig, men hon (och hennes dåvarande chef) hade makten och ansvaret.

   Tortyr är en svärta som inte kan tvättas bort och det är viktigare att komma ihåg det, i förhoppningen att det _aldrig_ skall upprepas av en makthavare i det här landet, än att bara minnas det man hellre vill minnas av en människa. Att medverka till tortyr är ett sådant fruktansvärt brott att det överskuggar allt gott en människa kan göra.

   Tyvärr lär de medskyldiga aldrig ställas till ansvar för vad de gjort. Men de bör veta vad de av många kommer att kommas ihåg för.

   Radera
 5. "Hur länge ska en politiker vara död innan den får vila i frid?"
  Att en människa är död är ingen anledning att helgonförklara denne.
  Hitler är död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att skilja på människan och det den har uträttat. Vi kan diskutera i evighet vad Anna Lindh och andra politiker gjorde. Som Pär Nuder som kallade oss 40-talister för köttberg. Det glöms inte. Eller att sossarna ändrade hela systemet under 90-tal och 2000-tal för pensioner och f-kassan. Men att sedan förfölja en person långt efter döden för ett politiskt beslut blir till slut sjukt och faller tillbaka på den som gör det. Alla människor har rätt till att vila i frid efter döden. Vad den än har gjort.

   Radera
 6. Och jag som trodde att Mona ändå bara lyssnade på Springsteen ...

  SvaraRadera