söndag 25 augusti 2013

Muhammed är en gubbe som snusar

Nu har jag sagt det. Detta som föranledde en flickas föräldrar att bli så upprörda och kränkta att de krävde av fritids att det hela skulle diskuteras i storgrupp och att de andra barnen och föräldrarna skulle lära sig att så fick man inte säga. 

Och det hela kunde ha gått spårlöst förbi om inte krönikören Jenny Madestam på Expressen är en så upplyst människa att hon vet att man får inte säga något illasinnat om Muhammed. Bara om Jesus och dylika figurer. Jesus får snusa hur mycket han vill och man får förtala honom för det hur mycket som helst.

Naturligtvis så får man säga vad sjutton som helst också om Muhammed i vårt fria Sverige, men kränktheten hos disciplarna till denna religion gör att hädelseparagrafen smyger sig in bakvägen i Sverige, fast vi inte har något som heter så i lagstiftningen. 

Jenny Madestam är född 1974 och statsvetare vid Stockholms universitet och måste naturligtvis framstå som om vi lever i DDR eller Sovjet för ungefär 40 år sedan. Därav denna märkliga krönika i Expressen som fick en del uppmärksamhet. Förresten kanske det var beröm från den åttaåriga pojkens sida. En gubbe som snusar finns bara i Sverige och Sverige försvarar snuset med näbbar och klor.

Sverige är det enda EU-land som tillåter snus. Enligt Europeiska unionens tobaksdirektiv är alla tobaksprodukter, som inte ska rökas eller tuggas förbjudna. Detta innefattar snus. Sverige har som enda medlemsstat ett undantag från denna bestämmelse i enlighet med anslutningsfördraget från 1994. Så kanske var detta ett riktigt stort beröm till Muhammed: han snusar som en riktig svensk! Det är så man överskrider kulturella gränser. Genom att baka in Muhammed i den svenska kulturen. Inte genom att förbjuda barnen att säga vissa saker. 

2 kommentarer:

 1. Denna Jenny Madestam är en ständigt återkommande sk expertkom-
  mentator i SVT när politiska frågor skall analyseras.
  Hur många sk oberoende statsvetare avlönar vi våra vid akademiska institutioner? Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet fd r-are (kommunist)
  tillhör också dessa som får breda ut sig som "oberoende" politiska
  kommentatorer.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 2. A) Jag har fortfarande för mig att det undantag i EU-lagstiftningen som Sverige fick igenom vid inträdesförhandlingarna var att "snus av svenskt typ är förbjudet i EU, utom _där det traditionellt brukats_" -- och att Svensk Tobak (eller vad det nu heter numera) faktiskt försökte åberopa detta då de kring sekelskiftet ville återuppta exporten till Tyskland, med hänvisning till att de hade exporterat dit redan på åttiotalet! I Finland, där snus förstås använts oavbrutet ända sedan landet var en del av Sverige, och där det faktiskt fanns inhemsk tillverkning, skrevs dock förbudet in i landets egen lag -- såvitt jag förstår alltså helt i onödan.

  B) Nä, Muhammed -- profeten -- var förstås inte en gubbe som snusade. Däremot är det väl betydligt sannolikare att han rökte hasch. Så då måtte det väl vara OK om ungarna säger det i stället?

  SvaraRadera