söndag 11 augusti 2013

Om socialbidrag

Katastrofen var på 90-talet. Ingen gång har socialbidragen skjutit i höjden som då när sossarna regerade. Då hade kring 400 000 hushåll bidrag medan det nu är nere på drygt 200 000 hushåll. Den kategori som får flest socialbidrag är ensamstående män, följda av ensamstående kvinnor. Så har det varit och är fortfarande. Omkring 100 000 ensamstående män får bidrag jämfört med omkring 60 000 ensamstående kvinnor per år.

Drygt 400 000 bidragstagare finns i befolkningen och de får i genomsnitt drygt 47 000 kronor per hushåll. Halva året är vanligast att ha socialbidrag. Trettionio procent av bidragstagarna är mellan 18-29 år. En miljard per månad betalas ut i socialbidrag, mest till utrikes födda som dominerar detta jämfört med inrikes födda. Omkring dubbelt så många utrikes födda får socialbidrag.

Omkring 23 procent av de ensamstående mödrarna får socialbidrag, men de är inte alls flest. De är omkring 40 000 per år. Ca 6 procent av alla hushåll får socialbidrag under ett år. Under 90-talet drabbades också barnfamiljer hårt. Som mest var kring 250 000 barn i hushåll med socialbidrag. Nu ligger siffran på omkring 150 000 barn. Omkring tre procent av alla barn befinner sig i hushåll med långvarigt beroende av socialbidrag

Detta apropå att 10 000 hushåll i Malmö delar på ungefär en halv miljard kronor per år. Det blir kring 50 000 per hushåll som de andra invånarna betalar. I Malmö bor omkring 280 400 personer. Detta är nya siffror. Siffrorna rörande hela landet är från 2011. Beloppen för Stockholm var kring en tusenlapp per invånare. För Malmö var beloppet kring 2 700 per invånare och i Göteborg omkring 2 300 per invånare. Gäller också år 2011.

Det är inte så att man behöver sälja allt man äger för att få kortvarigt socialbidrag. En kvinna med bostadsrätt i Malmö ville ha socialbidrag, men fick det inte för att hon inte ville sälja sin bostadsrätt. Hon har fått rätt i förvaltningsrätten. Hon skulle sälja sin bostadsrätt inom tre månader tyckte socialen för att kunna försörja sig själv, men var skulle hon sedan bo?6 kommentarer:

 1. Om det nu är ett tillfälligt ekonomisk problem, varför inte ta ett lån med bostadsrätten som säkerhet. Kan man få socialbidrag även om man äger en villa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan säkert få tillfälligt socialbidrag i villa liksom att man kan få bostadsbidrag. Bostadsrätterna i städer är ofta mer värda än villor. Kanske svårt att få banklån om man inte har till mat? Men ett dyrt mobillån går väl att få. Pensionärerna förväntas att sälja av det de äger när de får risiga pensioner, men det är väl bra att veta att det inte behöver vara första utvägen? Det här var en 51-årig kvinna som tydligen tyckte samhället skulle ta hand om henne. Inga släktingar? Det hela handlar om en inställning till sig själv och omgivningen. Ska samhället ta hand om oss eller vi själva.

   Radera
 2. Det är en farlig väg att gå att låta samhället eller "staten" ta hand om människorna. Det leder till att folk inte längre klarar av att ta hand om sig själva, eller sina familjer för den delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värst var det som sagt på 90-talet då politiken gjorde att människor inte kunde ta hand om sig själva. Såg barnfamiljer, som inte orkade med att riksbanken (styrt av en socialdemokrat) höjde räntorna till 500 procent. Helt vansinnig politik. De fick gå från hus och hem och stod där med ett lån utan bostad. Sossepolitik betyder att staten ska ta hand om människorna. På 70-talet var deras slogan ett tag den "starka staten" för detta parti. Farbror staten skulle sköta allt. Ekonomi har aldrig varit socialdemokraternas starka sida utan de har stått för "visionerna". Det fungerade därför att Sverige var relativt rikt som land under årtiondena efter andra världskriget och folket hade inte så stora krav. Men sedan fick 40-talisterna betala om och om igen. Först fick de betala sina föräldrars pensioner (för det hann inte föräldrarna) sedan full taxa på daghem för sina barn och till slut stal Göran Persson 258 miljarder av deras insparade pensioner.

   Radera
 3. Hm, ytterligare stöd till bolånetorskens bank?
  Men socialbidrag till eget boende det är ingenting nytt, har själv beviljat tillfälligt bistånd till hus/bostadsrätts hyra, alltså det som motsvarade driften utan räntor/amorteringar. I slutändan blev det förtur till bostad man kan betala själv, ifall situationen krävde det.

  Vem saknar "Pappa Sosse Statens" ekonomiska politik? Kanske vid nästa val sitter vi där igen med superskatter? Jag gav ut min enda bok under "Pomperipossas" tid. Det var inte kul att betala mer än man tjänade.

  Hoppas din sommar har varit bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elina! Det blev ju sommar i år. På riktigt. Njuter fortfarande. Har sågat ned trädgrenar och buskar i trädgården så jag har ont lite här och där. Blir ju så mörkt i augusti med all skuggande grönska. Hoppas ni lever!

   Radera