lördag 28 november 2009

Sveriges pensionärer bestulnaAv 23 länder i EU kommer Sverige på nionde plats när det gäller pensionärernas köpkraft. Österrike, Nederländerna och Storbritannien kommer på de första tre platserna.

I Österrike har en pensionär 25 procent större köpkraft än en pensionär i Sverige. I Frankrike betalar en pensionär omkring elva procent i skatt på sin pension och i Tyskland är pensionerna genomgående högre än i Sverige.

Detta i ett Europa, som har genomlidit ett andra världskrig, gentemot ett Sverige, som hela tiden har haft en intakt produktionsapparat och med pensionärer, som ofta har jobbat i fyrtio år, för att nu till slut få njuta av sin intjänade pension.

I Sverige jobbar vi i praktiken längst av alla i Europa, förutom på Island och Irland. I Frankrike ligger den faktiska pensionsåldern på drygt 58 år. I Sverige på drygt 63 år. Så det borde finnas mer pengar till pensioner här än i andra länder.

Men socialdemokraterna "lånade" från pensionärernas AP-fonder under 90-talskrisen. Detta skulle betalas tillbaka, men så skedde förstås inte. Borgarna tänker nästa år, när jag själv blir pensionär, sänka pensionerna.

Vi i vårt rika land har inte råd att uppfylla de löften som gavs till 40-talsgenerationen. Den har först fått betala sina föräldrars pensioner och sedan sina barns omhändertagande på dagis, för att kunna jobba så mycket som de har gjort. Men inte ska de få ut något av detta ens på gamla dagar.

Själv skulle jag absolut flytta till Frankrike om jag inte hade familj här hemma. Där kan man bo billigare i ett bättre klimat och alltså betala omkring en tredjedel i skatt mot här. Dessutom är sjukvården minst lika bra.

Sverige var det enda land i Europa, som systematiskt plundrade pensionärerna på pengar under alla kriser från 70-talet och framåt. I alla andra länder så tyckte regeringsmakten att det inte gick för sig, rent juridiskt.

Bara i Sverige kunde regeringen gå in och konfiskera de pengar som fanns i fonderna, avsatta av arbetsgivare till sina anställda. Något som de arbetande hade gått med på när de röstade igenom pensionssystemet.

Göran Persson åkte runt i Europa och skröt om att han hade sanerat ekonomin på 90-talet. Han "lånade" alltså i storleksordningen 250 miljarder av pensionärernas pengar, för annars hade inte Sverige platsat i EMU. Ja och vi andra får betala det livslångt.

Detta har gjort att medan lönerna har gått upp omkring 45 procent har pensionärernas ersättning stått i stort sett stilla de senaste 20 åren. Och nästa år sänks dessa pensioner.


6 kommentarer:

 1. Skamligt! Och ändå betalar vi skatt innan vi ens kommit upp i existensminimum (grundavdraget= när vi kommit upp i 16 800 så dras skatt) Längre ner kan dom inte gå för då blir vi skinnflådda.
  Ja, jag skulle också flytta. Kanske till Italien. Där börjar man skatta först när man tjänat in 90 000. Ett par kan alltså tjäna 180 tusen innan dom börjar skatta. Ett par i Tyskland kan dra in 140 000. Så varför bo kvar här och bli flådd om och om igen?

  Vi har mer som förenar. En mamma som ligger på Skogskyrkogården. Och om jag inte tar fel var vi båda på Irland när människan sägs ha gått på månen. Det här på Newsmill tar jag som en kul grej. Vi är tjejer som ingen kan trampa på.

  SvaraRadera
 2. Nä Irland där har jag aldrig varit, men Tyskland däremot just under månpromenaden. Skogskyrkogården jo så är det. Pappa ligger i Karlstad. Styvfar lever fortfarande... ha det bra Helena!

  SvaraRadera
 3. Min pappa ligger i Boxholm och min styvfar i samma grav som mamma. Nu ska jag till Stockholm en vända så jag kommer inte att blogga så mycket. Jasså - var du i Tyskland! Ja, men vi var alla fall inte i Sverige.
  Det var kul det här med Newsmill. Men nu kan man liga gärna glida ur känns det som.
  Trodde min kommentar försvann. Såg den inte på en gång. Ha´ne´som man säger i Västerbotten!

  P.S. Om man inte gör något på bloggen så dör den sotdöden. Det tar inte lång tid. D.S.

  SvaraRadera
 4. Mmm men det spelar ingen roll tycker jag.. sotdöden eller inte. Har nyss skaffat mig en karta över var i världen jag trycks fram och det är förstås mest i Sverige, men också i USA och resten av Europa. Och någon sitter i Marbella och kollar vad jag skriver ser det ut som... undrar om det är allas vår Marklund?

  Jo, jag var i Tyskland eftersom jag fortfarande var tillsammans med min äldste sons far, som ju är tysk. Kommer ihåg att jag stod med massor av andra människor och glodde in i ett skyltfönster på de svart-vita TV-bilderna från månen. Gud vad länge sedan det var, förstår att ungdomarna nuförtiden inte tror på att det utspelade sig på månen... men dom fick massor med kosing Nasa för att förverkliga det som Kennedy hade uttalat i början av 60-talet: att dom skulle åka till månen.

  SvaraRadera
 5. Jag visste inte att det var så illa! Är det verkligen sant att sossarna konfiskerade pengar som pensionärerna skulle haft? Visst min pension har inte höjts - och nu är jag 74 och ska tydligen få mindre pension nästa år. Jag betalar drygt 30 procent i skatt - även på tjänstepensionen- får ut ca 2 000 av den - ynkligt. Jag skulle vilja citera delar av din blogg här ovan i vår lokaltidning, Barometern. På insändarplats
  Vad säger du om det???
  undrar Gitta

  SvaraRadera
 6. Jo gör det Gitta.. nu diskuteras det tydligen också på debattplats i DN i dag. Men inte detta förstås, utan hur man tekniskt ska lösa det för framtiden så att det inte kostar så mycket pengar att förvalta pengarna!

  http://www.dn.se/opinion/debatt/150-miljarder-sparas-om-ap-fonderna-slas-samman-1.1004250

  SvaraRadera