måndag 30 november 2009

Minareter eller kyrktorn?



Schweiz har förskräckt resten av världen genom att folkomrösta om minareter. De vill inte ha dem. I detta land bor färre än i Sverige - omkring 7,5 miljoner människor - och jag har hört att de slår sina barn. De är helt enkelt konservativa.

Och nu vill de inte ha fler än de fyra minareter, som finns i landet, fast det aldrig böneutropas från dem. De har blivit en symbol för ett främmande kulturellt inslag i detta klockland, som joddlar och har små härbren högt uppe i alperna, där korna betar på somrarna. Eller var det kanske bara Heidi, som levde så.

Allihop handlar om demokrati och nu säger en del att det behövs reciprocitet om minareter och kyrkor ska kunna samsas. Då måste också arabiska länder tillåta sådant. Det lär betyda ömsesidighet mellan länder. Dock sägs det finnas kristna kyrkor lite varstans också i arabvärlden, fast det ryktas att biblar är förbjudna i Saudi-Arabien precis som de var i Sovjet.

Personligen tycker jag, att det är lite fascinerande att vi ibland när vinden ligger på åt vårt håll kan höra kyrkklockorna ringa en halv mil bort i 1200-talskyrkan i Värmdö församling. Det minner om en annan tid när kyrkklockor också varnade för ryssen eller för andra annalkande faror.

I Sverige lär ingen ha råd att bygga nya kyrkor nu när vi knappt kan underhålla de gamla. Och minareter? De får gärna byggas för mig. Bara inte precis utanför tomten där jag bor. Men det lär knappast ske. Det är vår allmänning.

Här finns en bit bort redan ett buddistiskt tempel, förklätt till nästan vanliga sommarstugor. Munkarna stör ingen alls och många svenskar har vallfärdat hit sedan tsunamin inträffade i Thailand för snart fem år sedan och så många svenskar dog.

Jag tycker att vi behöver andlighet. Det vi inte har någon nytta av är människor, som blandar ihop världslig makt med himmelsk och tror att de måste frälsa hela världen.

PS. Vår integrationsminister Nyamko Sabuni säger så här om den schweiziska folkomröstningen: – Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust. Partierna och riksdagen fungerar som filter. Folkomröstningar kan vara bra, men här har man använt det felaktigt i ett populistiskt syfte. Det är farligt för demokratin. PS.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar