onsdag 26 juni 2013

Jacqueline Kennedy

I dag har jag läst manus. Det är till min fjärde bok. Nästa år är det 20 år sedan hon dog Jacqueline Kennedy. Hon som blev presidentfru, men som fick sin man presidenten skjuten i Dallas Texas år 1963. Han hann ändå åstadkomma en del som president. Kanske just därför han mördades.

Hon blev inte så gammal Jacqueline Kennedy bara 64 år. Hon dog i cancer. Den åt upp henne inifrån innan hon kunde begripa vad som höll på att ske. Men jag tror hon ändå var rätt nöjd med sitt liv. Hon ligger begravd bredvid sin förste man John F Kennedy på Arlingtonkyrkogården i USA fast hon efter presidenten levde med ytterligare två män. Aristoteles Onassis i Grekland och Maurice Tempelsman, som hon levde med tills hon dog 1994.

Det är intressant att fördjupa sig i den tiden särskilt för mig som levde då också. Redan 1960 när John F Kennedy blev presidentkandidat och sedan med knapp marginal blev vald till president. Tack vare TV kan man säga för så många kunde se honom debattera med motkandidaten Nixon. För första gången i USA:s historia istället för att enbart höra debatten i radio.

John F Kennedy var yngre och hade rätt utstrålning. Det fanns en aura runt honom som tilltalade människor. Den nya tiden gjorde sitt inträde. Världen var en helt annan efter andra världskriget och det som hände då. Mänskligheten var tvungen att ta en annan inriktning för annars skulle världen gå under i atombombskrig.

Vi lever fortfarande i efterverkningarna av det kalla kriget. Jag har bara läst drygt 60 sidor i dag av mitt manus. Det tar tid när man läser noga. En väninna som läste, som är mycket yngre än jag sade att hon blev försatt tillbaka till den tiden. Det tycker jag var ett bra omdöme. Hon var inte ens född då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar