tisdag 11 juni 2013

Advokat Lena Feuk varnad

Hon har skickat ut kränkande uppgifter per mejl till en kommun om en pappa, som hade friats från alla mammans anklagelser.  I en vårdnadstvist hade pappan anklagats för misshandel och sexuellt överskridande handlingar mot sin dotter.

Fast han friades för misshandeln och anklagelserna om dottern lades ned så skickade advokat Lena Feuk sedan ut uppgifter till kommunen om anklagelserna som modern hade fört fram. Det var efter att det hade dömts till delad vårdnad mellan föräldrarna.

Advokat Lena Feuk ville sprida uppgifterna i moderns hemkommun om hennes anklagelser mot pappan. Hon blev då anmäld av pappan till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Den beslöt att varna henne för att hon allvarligt har åsidosatt god advokatsed. Det är den näst allvarligaste åtgärden Advokatsamfundet har. Den allvarligaste är uteslutning.

Hon var med och grundade Barnens rätt i samhället och anlitas i medier och som expert i frågor om vålds- och sexualbrott mot kvinnor och barn. Hon har suttit med i statliga utredningar och föreläser för blivande jurister plus på utbildningar som arrangeras av Advokatsamfundet.

Advokat Lena Feuk har bland annat kommenterat så här på Newsmill om detta:

- Socialtjänsten främst, men också polis och åklagare och domare, har mycket att ta itu med för att de ska utföra sitt uppdrag för utsatta barn som lagen uttrycker att de ska göra det. Riskbedömningen i vårdnadsmål gagnar sällan utsatta barn och domare går sällan emot en socialtjänsts bedömningar, hur utredningen än utförts och vad den än landar i. Det blir oftast en brottsmålsbedömning också i tvistemålen. För barnens liv (vårdnad, boende, umgänge) ännu viktigare än att det blir fällande dom i brottmålet. De ska inte behöva vara rättslösa innan/utan fällande dom i brottmålet.

I praktiken så vinner mammorna oftast vårdnaden om sina barn. Omkring 40 000 barn träffar aldrig sina pappor i Sverige. Ca 8 000 barn hamnar i rättegångar tillsammans med föräldrarna per år. I värsta fall tar bråken aldrig slut utan det blir ständiga inlagor till åklagare. 150 000 barn träffar sin pappa en gång i månaden eller mindre.

Här skrev jag tidigare om ett fall i min släkt, där mamman anklagade pappan för övergrepp och fick vårdnaden om barnen. Han och hela släkten uteslöts ur deras liv. Detta fall gick inte ens till rättegång för det var så uppenbart att mamman ljög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar